Βουλγαρία: Διστακτικοί οι πολίτες λίγες ώρες πριν τις εκλογές

Βουλγαρία: Διστακτικοί οι πολίτες λίγες ώρες πριν τις εκλογές

Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Απριλίου μπαίνει η Βουλγαρία, απομένοντας μόνο δυο ημέρες προεκλογικής δράσης. Η πανδημία έκανε την καμπάνια των κοινοβουλευτικών εκλογών για την 45η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας μοναδική, λόγω όλων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Άραγε, στο διάστημα του τελευταίου μήνα, κατάφεραν τα υποψήφια κόμματα και συνασπισμοί να εντυπωσιάσουν την στρατιά αυτών που δεν έχουν αποφασίσει για ποιον θα ψηφίσουν;

«Αναμφίβολα, η κατάσταση ήταν μοναδική, κι αυτό δυσκόλεψε τα περισσότερα κόμματα, ειδικά τα νεοεμφανιζόμενα», δήλωσε ο κοινωνιολόγος Zivko Georgiev σε συνέντευξή του στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (ΒΕΡ). «Από την άλλη όμως, η εκστρατεία αυτή έδωσε στα κόμματα την δυνατότητα να βρουν τις κατάλληλες τεχνικές επικοινωνίας και πιο επιδέξια παρουσιασμένες ιδέες, δυνατότητα που, έχω την αίσθηση ότι, δεν την εκμεταλλεύτηκαν αρκετά».

«Η προεκλογική εκστρατεία δεν κατάφερε να με εντυπωσιάσει. Δεν βρίσκω ιδέες και προσωπικότητες που θα με ωθήσουν να ψηφίσω» – αυτές είναι οι πιο κοινές απαντήσεις στη δημοσκόπηση του δημοσιογράφου Dobromir Tsvetkov, του προγράμματος Horizont της ΒΕΡ.

«Θα ψηφίσω, αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει», απάντησε μια πολίτης από την Σόφια. «Δεν έχει απομείνει χρόνος, αλλά υπάρχει η ημέρα περισυλλογής και μέχρι τότε κι ελπίζω να πάρω την απόφασή μου. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ψηφίσω. Δεν αξιολογώ και τόσο θετικά την προεκλογική εκστρατεία, δεν νομίζω ότι είναι αρκετά σοβαρή και επαρκής. Παρακολούθησα τις συζητήσεις, αλλά δεν είδα τίποτα που θα με προσέλκυε στα κομματικά προγράμματα».

«Δεν θα ψηφίσω», απαντά κατηγορηματικά μια άλλη πολίτης. «Δεν ψήφισα ούτε μια φορά στα τελευταία 30 χρόνια. Η προεκλογική εκστρατεία δεν μπορεί να μας πείσει, κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να μας κάνουν να ψηφίσουμε γι αυτούς».

Οι πολίτες πιστεύουν ότι στην προεκλογική καμπάνια δεν γίνεται πραγματική συζήτηση και σύγκρουση ιδεών. Η καραντίνα εμποδίζει τις πραγματικές επαφές των υποψηφίων με τους πιθανούς ψηφοφόρους. Μερικοί επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις στα ΜΜΕ μπορεί να τους αποτρέψουν από την συμμετοχή τους στην ψηφοφορία και όχι το αντίστροφο.

«Τα όσα καταφέραμε να παρακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας δεν δίνουν μια σαφή απάντηση στο τι θα συμβεί την ημέρα των εκλογών», εξηγεί ο κοινωνιολόγος Zivko Georgiev.

«Κατάφεραν άραγε τα κόμματα να βρουν τον κατάλληλο τρόπω προσέγγισης των ψηφοφόρων τους; Το αν η παρουσία των κομμάτων στα ΜΜΕ, συμπληρώθηκε από τις συνηθισμένες πιο άμεσες επαφές με τους ψηφοφόρους, τους οποίους συνήθως δεν βλέπουμε και πώς οργανώθηκε αυτή η εκστρατεία, θα το δούμε από τον τρόπο που θα περάσει η ημέρα των εκλογών».

Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συζητήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων ήταν σαν να απέφευγαν μια ζωντανή συζήτηση στον αέρα και οι πολίτες δεν είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια ηγετική σύγκρουση ιδεών. Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτό;

«Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε μία πειστική ηγεσία σε κομματικό επίπεδο. Πολλοί από τους αποκαλούμενους ηγέτες έχουν εξαντληθεί, έχουν χάσει τις δυνατότητές τους», εξηγεί ο κοινωνιολόγος. « Εμφανίστηκαν κάποια νέα πρόσωπα, αλλά καταπιέστηκαν από μια σειρά περιστάσεων – την επιδημική κατάσταση, η οποία περιόρισε τις δυνατότητές τους για περισσότερες, μη παραδοσιακές εμφανίσεις, προφανώς έπαιξε ρόλο και έλλειψη πόρων. Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας – τα οικονομικά, τα ΜΜΕ, οι δημόσιοι πόροι είναι περισσότερο προσιτά στα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία. Τέλος, τα βασικά ΜΜΕ δεν κατάφεραν να βρουν κατάλληλες μορφές για να προκαλέσουν τους καλεσμένους τους, πράγμα το οποίο θα βοηθούσε τους ψηφοφόρους, να πάρουν μια τεκμηριωμένη απόφαση και να παρακινηθούν να συμμετάσχουν στη εκλογική διαδικασία».

Ο Zivko GeorgievΖ προβλέπει περίπου στο 50% την προσέλευση στις κάλπες την 4η Απριλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκπλήξεις θα υπάρξουν στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εάν ψηφίσουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα. Οι πολιτικοί σχηματισμοί που θα μπουν στο επόμενο κοινοβούλιο θα είναι 5 έως 8, είπε ο κοινωνιολόγος, τονίζοντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες πρόωρες εκλογές./ibna

Πηγή: Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο