Αλβανία: 12 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ

Αλβανία: 12 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ

Την 1η Απριλίου του 2009 η Αλβανία κατέστη επίσημα μέλος της Ευρω-ατλαντικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και η Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Olta Xhaçka, χαιρέτισε τη 12η επέτειο της επίσημης ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Η Xhaçka είπε ότι σε 12 χρόνια δουλειάς και αφοσίωσης η Αλβανία κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων ως αξιόπιστου εταίρου και σοβαρού συντελεστή στη συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας.

Η Xhaçka τόνισε επίσης ότι η πρόκλησή μας είναι η ένταξη στην ΕΕ, όπου τόνισε ότι με πολλή δουλειά και πολλή αφοσίωση, αυτή η πρόκληση θα κερδηθεί βήμα-βήμα.

«12 χρόνια στο ΝΑΤΟ. 12 χρόνια δουλειάς και αφοσίωσης και καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμμάχων ως αξιόπιστων εταίρων και σοβαρών συντελεστών στη συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας. Σήμερα, η πρόκληση μας είναι η ένταξη στην ΕΕ. Με πολλή δουλειά και πολλή αφοσίωση, αυτή η πρόκληση θα κερδηθεί βήμα προς βήμα, ξεκινώντας από τη διοργάνωση της Πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης εντός του τρέχοντος έτους!», είπε ο Xhaçka.

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χαιρέτησε τη 12η επέτειο της επίσημης ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, παραθέτοντας τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ George Bush κατά την ιστορική επίσκεψή του στα Τίρανα στις 10 Ιουνίου 2007.

«Η Αλβανία είναι αξιόπιστος φίλος και ισχυρός σύμμαχος. Και ελπίζω ότι η σημερινή επίσκεψη θα στείλει ένα μήνυμα στον αλβανικό λαό ότι μπορείτε να βασιστείτε στην Αμερική, όπως και η Αμερική μπορεί να βασιστεί σε εσάς, να εργαστείτε σκληρά για να διαδώσετε την ελευθερία και, κατά συνέπεια, την ειρήνη», είχε πει ο Bush κατά την ιστορική του επίσκεψη στα Τίρανα στις 10 Ιουνίου 2007, καθώς η Αλβανία ετοιμαζόταν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Σήμερα, η Αλβανία γιορτάζει 12 χρόνια ένταξης στο ΝΑΤΟ και η Αλβανία μπορεί να βασιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βασίζονται στην Αλβανία περισσότερο από ποτέ. Καλή 12η επέτειο, Αλβανία! », Τονίζει στο μήνυμά η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Τίρανα./ibna