Εθνική Σύνταξη: Χαμηλή προσέλευση από τον φόβο επιπλέον καθυστερήσεων…

Εθνική Σύνταξη: Χαμηλή προσέλευση από τον φόβο επιπλέον καθυστερήσεων…

Η εθνική σύνταξη δεν… ενθουσίασε όσους αναμένουν την σύνταξή τους.

Ψηφιακά αποκλεισμένοι και καχύποπτοι απέναντι στις… εύκολες κυβερνητικές διακηρύξεις εμφανίζονται οι άνεργοι και οι ασφαλισμένοι με βάσει δύο «δοκιμασίες» στις οποίες έχουν υποβληθεί στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι που ζήτησαν την εθνική σύνταξη, ενώ αναμένουν από 2 έως και 6 χρόνια να λάβουν την κύρια σύνταξη, δεν έφτασαν καν στο 40% των συνολικά αναμενόντων. Και οι μακροχρόνια άνεργοι που δικαιούνταν πρόσθετη ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ μέσα στην πανδημία (400 €), δεν έκαναν σχετική αίτηση σε ποσοστό άνω του 20%. Και αν σε ότι αφορά το επίδομα του ΟΑΕΔ οι άνεργοι δεν γνώριζαν την παροχή, στην περίπτωση της… εθνικής προκαταβολής πιθανότατα έπαιξε ρόλο ο φόβος ότι «η κυβέρνηση θα μας περιπαίξει με λυγά ψίχουλα και θα καθυστερήσει την εκκαθάρισης της αίτησης για την καταβολής της κύριας σύνταξης» (που είναι το κύριο ζητούμενο).

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις, όπου δικαιούχοι δεν αιτήθηκαν την λήψη της παροχής, πρόκειται για άτομα (άνεργοι και ασφαλισμένοι) του ιδιωτικού τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους με την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης, άρα δεν αναμένουν την εθνική προκαταβολή και, συνήθως, οι απασχολούμενοι με υψηλά τυπικά προσόντα δεν μένουν χωρίς εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (πέραν του έτους, κατηγορία στην οποία απευθυνόταν το έκτακτο επίδομα των 400€ που δεν πιστώθηκε σε περίπου 30.000 δικαιούχους). Εδώ πρόκειται, πιθανότατα, για άτομα με χαμηλές ψηφιακές γνώσεις. Και, οπωσδήποτε, προκύπτει θέμα ενημέρωσης και στήριξης-εξειδίκευσης αυτής της… δεύτερης κατηγορίας πολιτών.

Η εθνική δεν… τράβηξε

-Παρά τους διθυράμβους για την ιδέα της εθνικής προκαταβολής, η πρόταση Χατζηδάκη δεν ενθουσίασε τους εν αναμονή συνταξιούχους. Χθες έληξε η απρόθεσμοι υποβολής αίτησης για την προκαταβολή της εθνικής σύνταξης (360-384 €) και με βάση τα πρώτα στοιχεία, ούτε οι μισοί εξ όσων προσδοκούσε η κυβέρνηση δεν έκανα αίτηση. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανέμενε να εμφανιστούν πολλοί περισσότεροι από 110.000 αιτούντες, ενώ υπολόγιζε ότι θα λάβουν την παροχή 105.000 εν αναμονή συνταξιούχοι. Αντί αυτών εμφανίστηκαν λιγότεροι από τους μισούς αιτούντες και, πιθανότατα, την προκαταβολή τα εθνικής σύνταξης την Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα την λάβουν ούτε 40.000 ασφαλισμένοι.

Να σημειωθεί ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι (κύρια παροχή) αναφέρονται σε 178.000 και εξ αυτών, περίπου 130.000 δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Αν εξαιρέσει κανείς και όσους έχουν χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία, θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση περίπου 110.000 ασφαλισμένοι. (Σ.σ.: Εξαιρούνται όσοι έχουν χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό, οι ανάπηροι που αναμένουν να περάσουν από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ, εκείνοι που λαμβάνουν προσωρινή κ.α.).

Πάντως το σύστημα δίνει στους ασφαλισμένους πού ήδη έκαναν αίτηση, μιας εβδομάδας προθεσμία για τυχόν διορθώσεις, ώστε να πίστωσει τα ποσά γύρω στις 25 Απριλίου. Οι εν λόγω διορθώσεις (μέχρι 7/4) αφορούν:

1) Να επιλέξουν ΟΧΙ στην ερώτηση «Συμφωνείτε με τα παραπάνω στοιχεία της αίτησης συνταξιοδότησής σας».

2) Ακόλουθος να συμπληρώσουν τις πληροφορίες της αίτησης που θεωρούν ως ορθές

3) Να κάνουν «Ενημέρωση Οριστικής Αίτησης».

-Ως προς τους μακροχρόνια ανέργους που δεν πήραν το έκτακτο επίδομα των 400 € τον περασμένο Δεκέμβριο, αφορά σε σχεδόν 37.000 άτομα που, ενώ δικαιούνταν το έκτακτο επίδομα των 400 € τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν κατέθεσαν στον ΟΑΕΔ αριθμό ΙΒΑΝ για τους πιστωθεί το ποσό. Αυτοί οι άνθρωποι, πιθανότατα γιατί δεν εγνώριζαν, απολάκτησαν 400 ευρώ που τους περίμεναν στον ΟΑΕΔ. (Σ.σ.: Μετά το τέλος της τακτικής επιδότησης ανεργίας ο ΟΑΕΔ δίνει για ένα ακόμη χρόνο επιδότηση 200 € το μήνα με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτή τη παροχή δεν την γνωρίζουν όλοι οι άνεργοι…).

πηγη