Vučić : Είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να βοηθήσουμε κατοίκους των χωρών της περιοχής

Vučić : Είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να βοηθήσουμε κατοίκους των χωρών της περιοχής

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, προσκεκλημένος το βράδυ της Δευτέρας στην τηλεόραση “Happy” δήλωσε χαρούμενος που η χώρα κατάφερε να βοηθήσει τους κατοίκους των χωρών της περιοχής προσθέτοντας ότι ήταν ένα σημαντικό μήνυμα πως η περιοχή θα μπορούσε να προχωρήσει μπροστά και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά όταν συνεργαζόμαστε.

«Χαίρομαι που καταφέραμε να βοηθήσουμε κάποιον. Εάν καταφέραμε να σώσουμε τη ζωή κάποιου, αυτό είναι υπέροχο. Δεν χωρίζετε τους ανθρώπους από το σε ποια θρησκεία ανήκουν ή σε ποια χώρα ζουν, αλλά από το αν μπορείτε να τους βοηθήσετε ή όχι. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι η περιοχή μπορεί να προχωρήσει μπροστά και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά όταν συνεργαζόμαστε» είπε ο Σέρβος Πρόεδρος.

«Έχει αποδειχθεί ότι οι κοινές μας δυνατότητες είναι μεγαλύτερες από το πώς βιώνουμε τον εαυτό μας. Είμαι ευτυχής που η Σερβία θέτει ολοένα και υψηλότερους στόχους. Νομίζω ότι όλοι ήταν περήφανοι που μπορούσαμε να βοηθήσουμε κάποιον. Κάναμε ό, τι είναι καθήκον μας» είπε ο Vučić.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι δεν εκλέχθηκε για να κολακεύει και να χαρίζει χαμόγελα στους άλλους αλλά για να σημειώσει πρόοδο η Σερβία. «Αν είχα κολακεύσει την ΕΕ δεν θα είχαμε κανένα εμβόλιο. Αν είχα κολακεύσει τον εαυτό μου δεν θα είχαμε εξοπλισμό» τόνισε ο Vučić.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι καταλαβαίνει την δυσφορία από τους περιορισμούς, αλλά ακολουθεί τις οδηγίες από τους ειδικούς, οι οποίοι δεν είναι κακόβουλοι. «Πρέπει να κοιτάξετε πρώτα πως να προστατεύσουμε τις ζωές και μετά τι θα κάνουμε με την οικονομία».

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στους αντιεμβολιαστές, λέγοντας ότι ο καθένας μπορεί να λέει ανοησίες στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά ότι το κράτος δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Vučić μίλησε επίσης για τους βομβαρδισμούς και τις ξένες δυνάμεις, λέγοντας ότι η Αμερική παλεύει εδώ για τα συμφέροντά της και για το παιδί της, το Κοσσυφοπέδιο.

«Τώρα είναι έφηβος, μερικές φορές αυτό το παιδί είναι λίγο άτακτο, αλλά θα το προστατεύσουν. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γερμανοί. Ο καθένας έχει τα δικά του ενδιαφέροντα. Οι Ρώσοι θέλουν να επιμείνουν στα Βαλκάνια, οι Ρώσοι θέλουν να μείνουν εδώ. Οι Κινέζοι επεκτείνουν το δίκτυο των φίλων τους, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι φίλος με τον άλλο. Είναι η λογική μας να είμαστε φίλοι με όλους. Φυσικά δεν είναι εύκολο. Μερικές φορές συναντάμε την καταδίκη από τις Βρυξέλλες, μερικές φορές από την Ουάσιγκτον ή τη Μόσχα. Δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε όλους στην πολιτική» επεσήμανε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο Vučić αναφέρθηκε επίσης στην κριτική που απευθύνεται προς τη χώρα από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας αρκετά σημεία άδικα για τη Σερβία.

«Είπαν τα καλύτερα για τον εαυτό τους σε αυτήν την έκθεση και νομίζω ότι είναι πρόβλημα για αυτούς. Δεν θα πω ούτε μια άσχημη λέξη, και όπου υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση, πρέπει να την εξετάσουμε. Αλλά αυτό δεν είναι διπλά πρότυπα, αυτό δεν είναι υποκρισία, δεν υπάρχει λέξη για να το περιγράψω. Αλλά ευτυχώς, οι πολίτες της Σερβίας καταλαβαίνουν τα πάντα» σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

«Σημαντικοί εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων μου είπαν ότι πρέπει να είμαστε πιο ταπεινοί, αλλά υποσχέθηκα ότι δεν θα ανακαλύψω ποτέ την πηγή. Όταν στείλαμε βοήθεια στην Ιταλία, μας είπαν ότι δεν έπρεπε να είχε συμβεί, το βίωσαν ως πολιτικό πλήγμα. Ποια είναι μικρή Σερβία για να βοηθήσει μεγάλες χώρες» πρόσθεσε ο Vučić.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι περήφανος για το έργο του και ότι το SNS πρέπει να πάει στις κάλπες με δύο λίστες. Μια λίστα με όλα όσα έχουν γίνει, καθώς και ένα σχέδιο και πρόγραμμα για το τι θα γίνει.

«Από την πρώτη ημέρα στην εξουσία, και μην ξεχνάτε ότι πέρασα από την κόλαση μιας βρώμικης εκστρατείας 12 χρόνια πριν, είμαι έτοιμος να μην είμαι στην εξουσία και αύριο. Και ξέρω πώς θα είναι, όλοι θα μιλήσουν για το πώς ήξεραν ποια ήταν τα λάθη μου, αλλά η υποκρισία των ανθρώπων είναι κάτι που ήταν πάντα αηδιαστικό για μένα. Ξέρω ότι όταν αφήνω τη εξουσία θα πουν τα χειρότερα για μένα. Αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό, με ενδιαφέρει αυτό που θα πουν τα επόμενα 50 χρόνια, ποιος βελτίωσε το κράτος, που έχτισε νοσοκομεία, ενίσχυσε τον στρατό» είπε ο Vučić./ibna