Σκόπια: Με τον Υπουργό Άμυνας της ΛΔΚ συναντήθηκε ο Zaev

Βόρεια Μακεδονία: Με τον Υπουργό Άμυνας της ΛΔΚ συναντήθηκε ο Zaev

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev υποδέχτηκε την  αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με επικεφαλής τον Υπουργό Άμυνας, Στρατηγός Wei Fenghe, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή των Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Zoran Zaev κάλεσε τους αρμόδιους φορείς της ΛΔΚ να επιταχύνουν την παράδοση 200.000 εμβολίων από την Sinopharm στην Βόρεια Μακεδονία συμμετέχοντας στη διαδικασία ανοσοποίησης στη χώρα που θα ξεκινήσει αύριο.

Ο στρατηγός Wei Fenghe τόνισε στη συνάντηση ότι αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί αμέσως στα αρμόδια όργανα της ΛΔΚ ώστε να επιβεβαιώσουν τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης του COVID-19, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Zaev με την αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας, στην οποία παρευρέθηκε επίσης η υπουργός Άμυνας Radmila Sekerinska.

Καλωσορίζοντας τον στρατηγό Wei Fenghe και τα μέλη της αντιπροσωπείας του, ο Zaev τόνισε ότι αυτή η επίσημη επίσκεψη του Υπουργείου Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι άλλη μια σημαντική επιβεβαίωση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν θετική και ανοδική ανάπτυξη.

«Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev στην ομιλία του προς τους προσκεκλημένους από τη ΛΔΚ τόνισε ότι οι δύο χώρες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ιδίως στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ο Zaev επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φορείς εργασίας των Υπουργείων Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα ολοκληρώσουν σύντομα τις συνομιλίες για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, οι οποίες θα επιτύχουν άλλο ένα σημαντικό βήμα για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας, καθώς και για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στον τουρισμό» αναφέρετε στη δήλωση.

Η κατάργηση των θεωρήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση, θα συμβάλει στην πραγματοποίηση της φιλοδοξίας του εμπορίου των δύο χωρών να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το επόμενο έτος, το οποίο το 2020 έφτασε τα 763 εκατομμύρια δολάρια.

Η Υπηρεσία Τύπου της Κυβέρνησης ενημερώνει ότι ο Υπουργός Wei Fenghe εξέφρασε την ικανοποίησή από την κυβέρνηση της Κίνας για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων και ιδίως για την πραγματοποίηση θετικών τάσεων στην οικονομία που προκύπτουν από τη συναινετική συμφωνία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΛΔΚ, σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των οικονομικών οντοτήτων των δύο χωρών./ibna