Ρουμανία: Καταδίκασε τις εκδηλώσεις βίας στις διαμαρτυρίες ενάντια στους περιορισμούς ο Iohannis

Ρουμανία: Καταδίκασε τις εκδηλώσεις βίας στις διαμαρτυρίες ενάντια στους περιορισμούς ο Iohannis

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis καταδίκασε, σε μήνυμα του την Τρίτη, την εξτρεμιστική και ξενοφοβική βία και τις εκδηλώσεις στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Ο Πρόεδρος καταδικάζει επίσης την «απόπειρα να εκμεταλλευτούν τις διαμαρτυρίες πολιτικά» προκειμένου να τις μετατρέψει σε «φορείς διάδοσης μίσους, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού». Δήλωσε ότι κατανοεί τους Ρουμάνους που είναι δυσαρεστημένοι μετά από ένα χρόνο περιορισμών, αλλά «αυτά τα μέτρα είναι τα μόνα που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ludovic Orban δήλωσε την Τρίτη, σχετικά με τις διαμαρτυρίες ενάντια στους περιορισμούς, ότι δεν κατανοεί τα αιτήματα εκείνων που βγήκαν στους δρόμους. Ο αρχηγός του PNL ισχυρίζεται ότι οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι και ότι δεν ελήφθησαν “για χάρη των μέτρων”.

Την Δευτέρα ξέσπασαν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Βουκουρέστι ενάντια στα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας. “Τερματίστε την πανδημία!” -φώναζαν οι διαδηλωτές στην δεύτερη ημέρα διαμαρτυριών ενάντια στους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν επιτεθεί με πέτρες και άλλα αντικείμενα τραυματίζοντας αρκετούς αστυνομικούς. Συλλήφθηκαν περίπου 100 διαδηλωτές.

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις σε ολόκληρη τη Ρουμανία όπου ισχύει η βραδινή απαγόρευση από τις 22:00 έως τις 05:00. Η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρότερους  περιορισμούς στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι χωρίς να σέβονται την απόσταση ή να φορούν τη μάσκα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τα μέτρα που έλαβε έχουν ήδη επηρεάσει την οικονομία, αλλά και την κοινωνική ζωή./ibna