Ενστάσεις Κομισιόν στο κυβερνητικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης

Με τυμπανοκρουσίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως είχε ήδη νωρίτερα εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις, για ορισμένες από τις κυβερνητικές προτάσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs, η Κομισιόν εξέφρασε τη διαφωνία της για τη χρηματοδότηση των συμβατικών υποχρεώσεων των αναδόχων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς και των ανάλογων υποχρεώσεων της αναδόχου των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (Fraport).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις Βρυξέλλες θεώρησαν ότι η χρηματοδότηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αποτελούσε προνομιακή μεταχείριση του ομίλου Σαββίδη, ενώ η πρόταση χρηματοδότησης των 14 αεροδρομίων θεωρήθηκε άνοιγμα προς το Βερολίνο και την καγκελάριο Μέρκελ.

Μοιραία, η κυβέρνηση απέσυρε τις δύο παραπάνω προτάσεις, εν όψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων πως «έχουν γίνει σχεδόν 80 συσκέψεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το προσχέδιο έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς…».

πηγη