(RT)-Η AstraZeneca μετονομάζει το εμβόλιό της για τον Covid-19 σε»Vaxzevria».(!)

Η AstraZeneca μετονόμασε το εμβόλιο Covid-19.Μια κίνηση που συμπίπτει με τον αγώνα της εταιρείας να διαβεβαιώσει το κοινό ότι το φάρμακό της είναι ασφαλές,μετά από πολλές αναφορές πιθανόν ανεπιθύμητων ενεργειών.

Παρουσιάζοντας το «Vaxzevria»: Η AstraZeneca μετονομάζει το εμβόλιο Covid ως εταιρεία καταπολεμά τη διαμάχη για τα ναρκωτικά

Η ομαδα ιατρικού προσωπικού προετοιμάζει ένα εμβόλιο για το εμβόλιο AstraZeneca COVID-19 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας στις 29 Μαρτίου 2021. ©  REUTERS / Clodagh Kilcoyne

Ακολουθήστε το RTΗ AstraZeneca μετονόμασε το εμβόλιο Covid-19, μια κίνηση που συμπίπτει με τον αγώνα της εταιρείας να διαβεβαιώσει το κοινό ότι το φάρμακό του είναι ασφαλές, μετά από πολλές αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Το βρετανικό-σουηδικό φαρμακευτικό προϊόν έχει μετονομάσει το τρύπημά του, το οποίο στο παρελθόν πήρε το απλό «εμβόλιο AstraZeneca Covid-19», στο «Vaxzevria». Σε δελτίο τύπου, η εταιρεία είπε ότι η αλλαγή ονόματος δεν συνεπάγεται αλλαγές στο πραγματικό φάρμακο. Ωστόσο, οι ιατροί πρέπει να ενημερώνονται για την επωνυμία, είπε η εταιρεία, επειδή η επισήμανση και η συσκευασία μπορεί να φαίνονται διαφορετικά. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υπέγραψε το νέο όνομα την περασμένη εβδομάδα, αφού η AstraZeneca ζήτησε την έγκριση της αλλαγής από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ. Το Covishield, το οποίο βασίζεται στην ίδια φόρμουλα αλλά αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Serum Institute of India, θα διατηρήσει την τρέχουσα επωνυμία του.

Το ντεμπούτο του «Vaxzevria» έρχεται καθώς το AstraZeneca αντισταθμίζει την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το φάρμακό του, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Περισσότερες από δώδεκα χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη σταμάτησαν προσωρινά την κυκλοφορία του εμβολίου μετά από αναφορές θρόμβων αίματος. Αξιωματούχοι υγείας της ΕΕ, καθώς και η φαρμακευτική εταιρεία, υποστήριξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν σχετίζεται με τα ιατρικά επεισόδια, μερικά από τα οποία οδήγησαν σε θάνατο.

(Ο Καναδάς σταματά τη διάθεση εμβολίων AstraZeneca για άτομα κάτω των 55 ετών, επικαλούμενη «σημαντική αβεβαιότητα» εν μέσω ανησυχιών για θρόμβους αίματος)

Τη Δευτέρα, ο Καναδάς εντάχθηκε στον αναπτυσσόμενο κατάλογο των χωρών που έχουν αναστείλει ή θέσει περιορισμούς στη χρήση του ναρκωτικού. Επικαλούμενος πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια, η χώρα δήλωσε ότι το εμβόλιο δεν θα χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών. 

Η εταιρεία χτυπήθηκε με περισσότερο κακό Τύπο αφού οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εξέφρασαν ανησυχίες ότι τα δεδομένα δοκιμής που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν δυνητικά ξεπερασμένα και παραπλανητικά. Η AstraZeneca είπε ότι εργάζεται για την ενημέρωση και την επαλήθευση των ευρημάτων της δοκιμής. Το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη για επείγουσα χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ιατρικών φορέων και των κυβερνήσεων, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αυξάνουν όλο και περισσότερο δυσπιστία για το φάρμακο AstraZeneca. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την YouGov την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε ότι μόνο το 23% των Γάλλων και το 32% των Γερμανών θεωρούν το εμβόλιο ασφαλές. 

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η αλλαγή ονόματος «Vaxzevria» οφείλεται στην κακή δημοσιότητα, καθώς η αίτηση εμπορικού σήματος για το φάρμακο χρονολογείται από τον Δεκέμβριο. 

πηγη https://www.rt.com/news/519574-astrazeneca-name-change-vaccine-vaxzevria/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome