Σούπερ μάρκετ: Πρόταση για διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τις 10 και ανοιχτά τις Κυριακές

Σούπερ μάρκετ: Πρόταση για διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τις 10 και ανοιχτά τις Κυριακές

«Θα διεύρυνα το ωράριο των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και ίσως έως τις 10 το βράδυ», υπογράμμισε ο Νίκος Τζανάκης.  

Στην αισιόδοξη εκτίμηση πως η επιδημιολογική καμπύλη επιπεδώνεται προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος διατύπωσε προτάσεις για τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα σχολεία.  

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει «περίσκεψη και εγρήγορση» και μόνο των Λυκείων, ειδικά της 3ης Λυκείου όσον αφορά στα σχολεία. Επειδή τα σχολεία, όπως τόνισε, έχει αποδειχθεί πως συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης. 

«Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, έως τις 10-15 Απριλίου θα έχουμε 2.000, 2.000 και κάτι κρούσματα ή λίγο παρακάτω από 2.000, 2.000 με 2.200 από τις 20 Απριλίου και ύστερα θα αρχίσουμε να »παίζουμε» με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2.000. Στην αρχή, μεταξύ 1.500 και 1.800», είπε. 

«Το Δεκέμβριο ανοίξαμε με 1.500-1.600 κρούσματα, 29 Δεκεμβρίου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, είχαμε 1.910 κρούσματα», υπενθύμισε. 

«Πρέπει να απαγορευτεί η λέξη »χαλάρωση»»

«Η αποκλιμάκωση δεν είναι οξυκόρυφη όπως η γωνία ενός τριγώνου. Είναι μια κούρμπα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 7, 8 καμιά φορά και 10 μέρες. Το ευχάριστο όμως είναι ότι επιπεδώνεται η καμπύλη.

Αυτό φάνηκε και από την ανάλυσή μας στην Αττική η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας και φαίνεται, με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, ότι έχει μπει σε ύφεση και αποκλιμάκωση.  

Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, κι αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων», προσέθεσε. 

«Το να ανοίξουμε με 2.000-2.500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, γι’ αυτό μου αρέσει ο όρος »ανοίγουμε με περίσκεψη και εγρήγορση».

Πρέπει να εκθειάσουμε το γεγονός ότι μπαίνουν στη μάχη τα self test ή εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μπουν στη μάχη αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρηματίες θα τα τηρήσουν, είναι προς όφελός τους.

Εάν ανοίξουμε με εγρήγορση. Δεν πρόκειται για »χαλάρωση» πρέπει να απαγορευτεί αυτή η λέξη είμαστε σε εγρήγορση», ξεκαθάρισε. 

«Πρέπει να ανοίξουμε με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, με αυστηρότατα πρωτόκολλα και testing. Οι εμβολιασθέντες 60 άνω μπορούν να πάνε στον προορισμό τους έχουν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν μικρή πιθανότητα ιοφορίας και να μεταδώσουν», επεσήμανε, 

Λιανεμπόριο: «Άνοιγμα με αυστηρά πρωτόκολλα»

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, υποστήριξε πως πρέπει να ληφθούν αποκεντρωμένα μέτρα και όχι οριζόντια σε όλη την επικράτεια. Θα πρέπει να ανοιχθεί με αυστηρά πρωτόκολλα.

Στις κόκκινες περιοχές πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεχτικότερο βηματισμό, να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες στην αρχή σημαντικές, π.χ. τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μεταδίδουν περισσότερο, και όχι τα σούπερ μάρκετ. 

«Θα διεύρυνα το ωράριο των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές και ίσως έως τις 10 το βράδυ», δήλωσε και συνέχισε: 

«Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία, η δομή των σχολείων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει να αραιώσουμε τα παιδιά στις τάξεις και δεν έχουμε και τα καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα για αερισμό των αιθουσών, θα πρότεινα υβριδική λειτουργία των σχολείων στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή μερικά μαθήματα εξ αποστάσεως και μερικά μαθήματα στην τάξη εκ περιτροπής και στις κόκκινες περιοχές προς στιγμήν τα σχολεία μπορούν να περιμένουν, η δουλειά τους έως ένα βαθμό γίνεται. Θα έβλεπα την 3η Λυκείου ή μόνο το Λύκειο να επιστρέφει στα σχολεία». 

«Εάν τυχόν δεν εφαρμόζαμε τα μέτρα, έστω με αυτή τη μειωμένη αποτελεσματικότητα που κι εγώ πιστεύω, ενδεχομένως θα είχαμε κρούσματα πάνω από 4000 ή 5000, με συνέπεια απρόβλεπτη πίεση στο ΕΣΥ. Τα μέτρα τηρήθηκαν σε ένα ποσοστό 60 έως 70%», κατέληξε. https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599z13k7203jqd&playlistId=v-caagzuj31iex-st

πηγη