Αυτοέλεγχος, αυτορύθμιση, αυτοϊκανοποίηση

Αυτοέλεγχος, αυτορύθμιση, αυτοϊκανοποίηση

Στο ιδιότυπο -και μακάβριο- ισοζύγιο οικονομικών ελλειμμάτων και ανθρώπινων απωλειών της πανδημίας, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στα πρώτα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις πληροφορίες και τις δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών, την ώρα που το ΕΣΥ έχει υπερβεί τα όριά του και οι γιατροί αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά θανάσιμα διλήμματα, η κυβέρνηση ασκεί αφόρητες πιέσεις στην επιτροπή των επιστημόνων να συναινέσει στο σταδιακό, αλλά γοργό άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων εντός του Απριλίου.

Η υπουργός Παιδείας θέλει να ανοίξουν τα σχολεία -όχι, φυσικά, τα Πανεπιστήμια-, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης επείγονται να ανοίξει το λιανεμπόριο και σε δεύτερη φάση η εστίαση, το υπουργείο Τουρισμού έχει σχεδόν κηρύξει την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με πειραματικές αφίξεις και πιλοτικές φιλοξενίες στην Κρήτη και σε άλλα νησιά.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι διπλό: αφενός ότι τα περιθώρια δημοσιονομικής στήριξης της «κλειστής» οικονομίας εξαντλούνται και πως, αν δεν θέλουμε αργότερα να πληρώσουμε ακριβά τα σημερινά μέτρα, πρέπει να αρχίσουμε να τα αποσύρουμε. Αφετέρου, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, εξαντλούνται τα όρια αντοχής της κοινωνίας στους περιορισμούς – «χρειαζόμαστε ανάσες ελευθερίας», μηρυκάζουν με επικολυρική διάθεση στα τηλεοπτικά παράθυρα οι υπουργοί.

Αν υποθέσουμε ότι το οικονομικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι απολύτως αναμενόμενο και συνεπές με την πολιτική της από την αρχή της πανδημίας, το δεύτερο, το «κοινωνιολογικό» επιχείρημα παραπέμπει στην παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι». Γιατί επενδύει στην ψυχολογική εξάντληση των πολιτών, στον πόλεμο νεύρων που η ίδια τούς κήρυξε με τον πιο μακροχρόνιο, αλλοπρόσαλλο και αναποτελεσματικό εγκλεισμό της Ευρώπης.

Βαίνουμε στον έκτο μήνα υβριδικής καραντίνας, που από βδομάδα σε βδομάδα αλλάζει τακτική, ένταση, ρυθμό, γεωγραφικό πεδίο. Αλλού και άλλοτε ολικός εγκλεισμός, στη συνέχεια χριστουγεννιάτικη χαλάρωση, μετά το πείραμα του «ακορντεόν».

Ολα κατέληξαν σε εκκωφαντική αποτυχία, τραγικά αποτυπωμένη στους αριθμούς-ρεκόρ θανάτων, διασωληνωμένων, κρουσμάτων, αλλά και στη δραματική κατάσταση εργαζομένων και επιχειρήσεων σε αναστολή.

Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ακόμα μια «ζαριά», ποντάροντας στη «συμμαχία» της εξαντλημένης υπομονής των πολιτών. Οσα κι αν είναι τα στοιχεία για τον κορονοϊό τις επόμενες εβδομάδες, φιλοδοξεί να επιπλεύσει στον ωκεανό των «ατομικών ευθυνών» μας, τάχα πιστοποιημένων με τα εβδομαδιαία self tests. Αυτοέλεγχος των πολιτών, αυτορύθμιση της οικονομίας, αυτοϊκανοποίηση της κυβέρνησης.

πηγη