Τρ. Πειραιώς: Θα το πάει μέχρι τέλους ο Αλ. Τσίπρας- Οι νέες πρωτοβουλίες


Αποφασισμένος «να πάει μέχρι τέλους», πολιτικά και νομικά, την υπόθεση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται της μετωπικής επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και της διοίκησης της τράπεζας. 

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η δρομολογηθείσα ΑΜΚ της Πειραιώς, με τους όρους που έχουν δημοσιοποιηθεί, αποτελεί οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους με ξεκάθαρες κυβερνητικές ευθύνες και δύο θύματα: το ελληνικό δημόσιο, το οποίο χάνει σχεδόν το σύνολο των τεράστιων ποσών (υπολογίζονται σε 16 δισ. ευρώ) που έχει διαθέσει εδώ και μιά δεκαετία για τη διάσωση της τράπεζας- αφού θα περιοριστεί η δυνατότητα ανάκτησης μέρους τους-και τους μικρομετόχους, που θα υποστούν μεγάλη ζημιά. 

Ταυτόχρονα, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν «προσχεδιασμένο έγκλημα» επικαλούμενοι την πρόσφατη τροποποίηση νόμου, με την οποία παρέχεται ουσιαστικά ασυλία στα μέλη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ακόμα και για αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον!

Σε αυτό το σκηνικό και ενόψει της γενικής συνέλευσης της τράπεζας στις 7 Απριλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το σύνθημα της σφοδρής επίθεσης κατά της κυβέρνησης και της διοίκησης της Πειραιώς με πολύ υψηλών τόνων ομιλία του στη Βουλή – αναφέρθηκε ακόμα και σε ληστεία- κατά την οποία …έδειξε και προς την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.  

Από και πέρα υπήρξε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση αντιπροσωπείας του με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα με τη διοίκηση του ΤΧΣ (θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη) και ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών για «διερεύνηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ευθυνών της Διοίκησης Τράπεζας Πειραιώς ως προς τη χειραγώγηση αγοράς».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σin» οι παραπάνω κινήσεις του είναι μόνο η αρχή, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κλιμάκωση πρωτοβουλιών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο πλάνο, δείχνοντας τη σπουδαιότητα του θέματος για το κόμμα. Εκτός των πολιτικών κινήσεων θα εκδηλωθούν σταδιακά πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό εποπτικό επίπεδο, όσο με την αξιοποίηση νομικών μέσων. 

Τσίπρας: Υπάρχουν ακόμα δικασταί εις την Αθήνα

Δηλωτική των προθέσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΜΚ της Πειραιώς είναι η καυστική  ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, βασικά σημεία της οποίας είναι τα εξής:

  • Για να το κάνω αυτό πιο σχηματικό, στις 7 Απριλίου στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος δηλαδή σήμερα της τράπεζας, καλείται να εγκρίνει ότι θα χάσει τα χρήματα που έως σήμερα έχει βάλει στην Τράπεζα Πειραιώς το ελληνικό δημόσιο, όλα. Αλλά όχι μόνο αυτό: ως μέτοχος της πλειοψηφίας με την απόφασή του θα καθορίσει και τη μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Εσείς πραγματικά είστε φιλελεύθεροι με την οικονομία της αγοράς και κάνετε τέτοια πράγματα; Αυτά δεν έχουν προηγούμενο. Θα σας το πω πάρα πολύ απλά, αυτό που σχεδιάζετε και υλοποιείτε αυτές τις μέρες με την Τράπεζα Πειραιώς ξέρετε πώς λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία λέγεται. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πώς λέγεται; Απιστία λέγεται στα νομικά στέκια, απιστία καραμπινάτη.
  • Επειδή, όμως, αυτό το γνωρίζατε σπεύσατε να τροποποιήσετε προ ημερών τον νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θεσπίζοντας μεταξύ άλλων κάτι που αποτελεί διεθνές νομικό παράδοξο: ότι σε περίπτωση που τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, ενός φορέα της γενικής κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για κακουργηματική απιστία μόνο κατ’ έγκληση, δηλαδή μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους, δηλαδή εναντίον του εαυτού του. Αυτό ψηφίσατε. Και γι’ αυτό βέβαια το πρώτο πράγμα που έκανε αυτή η κυβέρνηση με το που εξελέγη ήταν να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα. Ξέρετε γιατί; Άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα προκειμένου να αμνηστεύσει τα τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία. Αυτό ήταν ο νταλκάς σας και για να το υλοποιήσετε αυτό βάλατε και κάνα δυο ακόμα διατάξεις για ξεκάρφωμα. Η βασική σας έγνοια με το που βγήκατε ήταν να αμνηστεύσετε τα τραπεζικά στελέχη.
  • Εδώ, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και θα το πω καθαρά, έχουμε ένα προμελετημένο, ένα προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, να το ξέρετε αυτό, ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης σας διαγράφονται.Και για να παραφράσω μια ιστορική φράση: «Υπάρχουν ακόμα δικασταί εις την Αθήνα». Να πω και εγώ λοιπόν ότι ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα και για το μείζον αυτό ζήτημα και για την πρωτοφανή αυτή σκανδαλώδη διάταξή σας να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, διότι εδώ παραβιάζεται το Σύνταγμα καταφανέστατα όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον.
  • Σε κάθε περίπτωση, κύριε Σταϊκούρα, ενημερώστε τον κύριο πρωθυπουργό που λείπει σήμερα από τη Βουλή, να το έχετε υπόψη σας εσείς ειδικά που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις και να είστε σίγουροι ότι εμείς τουλάχιστον θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε για αυτό εδώ το σκάνδαλο να λογοδοτήσετε απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Και να το ξέρουν οι μικρομέτοχοι ότι θα σταθούμε δίπλα τους. Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι αυτός που θα φροντίσει ώστε όλες οι ευθύνες σας πολιτικές, αλλά και οι πιθανές ποινικές να μην κρυφτούν, να έρθουν στο φως.
  • πηγη