Σλοβενία: Αυστηροποίηση μέτρων κατά την άφιξη στη χώρα-Σκληρό lockdown από 1η Απριλίου

Σλοβενία: Αυστηροποίηση μέτρων κατά την άφιξη στη χώρα-Σκληρό lockdown από 1η Απριλίου

Αυστηρότεροι περιορισμοί στα σύνορα της Σλοβενίας τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα, ενόψει ενός επικείμενου lockdown διάρκειας έντεκα ημερών. Προβλέπονται λιγότερες εξαιρέσεις, ενώ οι υποχρεωτικοί έλεγχοι εντατικοποιούνται.

Εκτός από μια μικρή λίστα εξαιρέσεων, η μετακίνηση σε όλες τις χώρες της κόκκινης λίστας – όλοι οι γείτονες της Σλοβενίας είναι στη λίστα – απαγορεύεται, ενώ η υποχρεωτική αυτό-απομόνωση δέκα ημερών κατά την είσοδο από αυτές τις χώρες δεν μπορεί να «σπάσει» νωρίτερα με αρνητικό τεστ.

Όλοι οι επιβάτες από χώρες στην κόκκινη λίστα θα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα, εκτός εάν παρουσιάσουν έλεγχο PCR που πραγματοποιήθηκε σε χώρα της ΕΕ ή της ζώνης Σένγκεν τις τελευταίες 48 ώρες.

Δεκτό θα γίνεται επίσης πιστοποιητικό εμβολιασμού με ένα εκ των εμβολίων Pfizer/BioNTech, Moderna ή AstraZeneca ή απόδειξη πως ο ενδιαφερόμενος έχει αναρρώσει από COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ ή της ζώνης Σένγκεν.

Ορισμένοι επιβάτες θα δύνανται να εισέλθουν στη Σλοβενία ​​χωρίς καραντίνα ή έλεγχο: διεθνείς μεταφορείς, μεταφορείς που εξέρχονται ή εισέρχονται στη χώρα για όχι περισσότερο από οκτώ ώρες, άτομα σε διέλευση, διπλωμάτες και νέοι κάτω των 13 ετών για καθημερινή μετακίνηση στο σχολείο, μαζί με τους οδηγούς τους.

Υπάρχουν επίσης αρκετές ομάδες επιβατών που ενδέχεται να αποφύγουν την καραντίνα με rapid test ή έλεγχο PCR όχι παλαιότερο των επτά ημερών. Σε αυτές περιλαμβάνονται όσοι διέρχονται των συνόρων σε καθημερινή βάση, άτομα άνω των 13 ετών που διασχίζουν τα σύνορα για να πάνε στο σχολείο και οι οδηγοί τους, οι γαιοκτήμονες και στις δύο πλευρές των συνόρων και άτομα σε ταξίδια έκτακτης ανάγκης.

Οι μαθητές δε θα εξαιρούνται από την καραντίνα ή τον υποχρεωτικό έλεγχο όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

Κατά τη συνάντηση της κρατικής ηγεσίας με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των υγειονομικών αρχών, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. Μεταξύ των νέων μέτρων, η απόφαση lockdown 11 ημερών την 1η Απριλίου προκάλεσε τις εντονότερες αντιδράσεις.

«Δεν επιλέγουμε μεταξύ θετικών και αρνητικών. Επιλέγουμε μεταξύ της ανάληψης δράσης που θα έχει αρνητικές συνέπειες, και της αδράνειας που θα έχει ακόμη περισσότερες αρνητικές συνέπειες,» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša στη συνάντηση στο Brdo pri Kranju.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισαν για άλλη μια φορά τη συνάντηση. /ibna