Οι κροίσοι ψάχνουν κρυψώνες για τα υπέρογκα κέρδη τους

Οι κροίσοι ψάχνουν κρυψώνες για τα υπέρογκα κέρδη τους

Ο μεγαλομέτοχος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, αύξησε πέρυσι την περιουσία του κατά 70 δισ. δολάρια και παρ’ όλα αυτά δεν αφήνει χρόνο στους οδηγούς της εταιρείας ούτε για επίσκεψη στην τουαλέτα 

Η ελίτ των δισεκατομμυριούχων που θησαύρισε τον καιρό της πανδημίας αναζητεί «νόμιμους» φορολογικούς παραδείσους ανά την υφήλιο, φοβούμενη ότι θα κληθεί από τις κυβερνήσεις να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά το άνοιγμα της διεθνούς οικονομίας.

Κρυψώνα για τον πλούτο που συσσώρευσαν στη διάρκεια της πανδημίας αναζητούν οι δισεκατομμυριούχοι, ενώ στην απέναντι όχθη οι υπάλληλοι αρκούνται σε αναζήτηση χρόνου και μέρους για να… ουρήσουν. Το πιεστικό ωράριο παράδοσης των παραγγελιών που επιβάλλει η Amazon στους οδηγούς της, άφηνε πάντα ελάχιστο χρόνο σε αυτούς για την επίσκεψη σε τουαλέτα. Το πρόβλημα έγινε πιο έντονο με την πανδημία και την καραντίνα, καθώς εστιατόρια και καφέ έκλεισαν και οι χώροι ανακούφισης των οδηγών μειώθηκαν δραματικά.

Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί οδηγοί να αναγκαστούν να ουρούν στη διάρκεια της βάρδιας τους σε πλαστικά μπουκάλια του νερού, ενώ για τα πιο… χοντρά επιστρατεύτηκαν σακούλες. Η Amazon, από την πλευρά της, αντί να κάνει κάτι προκειμένου οι υπάλληλοί της να μπορούν να κάνουν την ανάγκη τους ανθρώπινα, απέστειλε email με το οποίο ζητά από τους οδηγούς να μην ξεχνούν τις σακούλες με τα περιττώματα και τα μπουκάλια με τα ούρα στα αυτοκίνητα της εταιρείας! Ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

H ευκαιρία της κρίσης

Πέρυσι, παρά την πανδημία και τη διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας στη χειρότερη ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αύξησε την περιουσία του κατά 70 δισ. δολάρια. Η κοινωνική τάξη του Μπέζος, δηλαδή οι δισεκατομμυριούχοι, αύξησαν συνολικά τον πλούτο τους κατά 20%. Οι περιουσίες κάποιων εξ αυτών, όπως χαρακτηριστικά τονίζει το περιοδικό Forbes, έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, λαμβάνοντας ώθηση από τα τρισεκατομμύρια που ξόδεψαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι λεφτάδες είδαν την κρίση ως ευκαιρία πλουτισμού και έσπευσαν να επωφεληθούν από τον μοναδικό συνδυασμό χαμηλών επιτοκίων και καθίζησης των τιμών των μετοχών και των άλλων αξιών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο συνδυασμός αυτός τους επέτρεψε να αγοράζουν πάμφθηνα με τζάμπα χρήμα. Εν συνεχεία, ποντάροντας στα κορονοπακέτα των κυβερνήσεων και στις προσδοκίες ανάκαμψης που αυτά καλλιέργησαν, εκτόξευσαν τις τιμές μετοχών και άλλων αξιών που είχαν αγοράσει κοψοχρονιά στα ύψη αυγατίζοντας τις περιουσίες τους.

ώρα, το κύριο μέλημά τους είναι πώς θα καταφέρουν να διασώσουν αυτά τα υπερκέρδη αποφεύγοντας το μερίδιο που τους αναλογεί στο κόστος της ανάκαμψης. Γνωρίζουν ότι καθώς η πανδημία απομακρύνεται και τα ερείπιά της αναδύονται πιο καθαρά, όλο μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης θα εστιάζει σε αυτούς. Οι κυβερνήσεις, που είδαν το χρέος τους να εκτοξεύεται στη διάρκεια της κρίσης, ακόμη κι αν δεν το επιθυμούν είναι αναγκασμένες κάποια στιγμή υπό τον φόβο της κλιμακούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας και αναταραχής να στραφούν σε αυτούς για άντληση πόρων μέσω της υψηλότερης φορολόγησής τους.

«Είναι προφανές ότι ο λογαριασμός έρχεται για όλους», τονίζει σε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters o διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Tiedemann Constantia, Ρομπ Γουίμπερ, προσθέτοντας ότι κάποιοι πλούσιοι πελάτες του εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο πώλησης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως επιχειρήσεις, προτού αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Κάποιοι άλλοι μεγιστάνες συζητούν με τους συμβούλους τους τη μεταφορά των περιουσιών τους στα παιδιά τους μέσω καταπιστευμάτων, άλλοι τη μετεγκατάστασή τους σε «νόμιμους» φορολογικούς παραδείσους της υφηλίου, ενώ κάποιοι άλλοι τη στροφή στη… φιλανθρωπία. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, οι έρευνες αναζήτησης τέτοιου είδους στρατηγικών –από λεφτάδες– τριπλασιάστηκαν στη διάρκεια των πρώτων 7-8 μηνών της πανδημίας.

Ειδικά στις ΗΠΑ –όπου το αφορολόγητο στη μεταβίβαση περιουσίας αναμένεται να μειωθεί δραστικά από την κυβέρνηση Μπάιντεν στο 1/3 των σημερινών του επιπέδων– αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου καταγράφηκε τσουνάμι σύστασης καταπιστευμάτων. Αλλοι δισεκατομμυριούχοι προχωρούν σε πιο δραστικά μέτρα, μετακινούμενοι σε χώρες και περιοχές με φορολογικά καθεστώτα και τοπικές κοινωνίες που είναι πιο φιλικές προς αυτούς.

«Διαπιστώνουν ότι ο κόσμος βαίνει αναπόφευκτα όλο και σε περισσότερη διαφάνεια και ότι δεν έχει νόημα να πολεμήσουν αυτήν την τάση», τονίζει ο Μπάμπακ Νταστμαλτσί, επικεφαλής στρατηγικών πελατών στο διεθνές τμήμα διαχείρισης πλούτου, προσθέτοντας ότι η αναζήτηση των πελατών του εστιάζει σε περιοχές της υφηλίου που είναι «ανοικτές, σεβαστές, διάφανες και διεθνώς αναγνωρισμένες», με πρώτες σε προτιμήσεις την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και τη Σιγκαπούρη.

Ανάλογη τάση διαπιστώνει και η Henley & Partners, μια λονδρέζικη εταιρεία συμβουλευτικής σε ζητήματα ιθαγένειας και διαμονής, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός αιτήσεων από πλούσιους Αμερικανούς που αναζητούν μετεγκατάσταση αυξήθηκε κατά 206%, ενώ από τη Βραζιλία κατά 156%. Ανάλογες μετακινήσεις παρατηρούνται στα ενδότερα μιας χώρας.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, καταγράφεται τάση μετεγκατάστασης πλουσίων οικογενειών σε πολιτείες χαμηλότερης φορολογίας, όπως το Τέξας, η Φλόριντα και η Ουάσινγκτον. Από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ αύξησαν τον πλούτο τους κατά 1,3 τρισ. δολάρια ή περίπου 50%, στα 4,2 τρισ. δολάρια. Ποσό που ισοδυναμεί με το 1/5 του αμερικανικού ΑΕΠ και είναι διπλάσιο του συνολικού πλούτου του φτωχότερου 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ, δηλαδή 165 εκατ. ανθρώπων.

πηγη