Νέα αφορμή για ένταση μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων, από δημοσίευμα του Σλοβένικου Ινστιτούτου IFIMES

Νέα αφορμή για ένταση μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, από δημοσίευμα του Σλοβένικου Ινστιτούτου IFIMES

Πέντε ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που προκλήθηκε από τη δημοσίευση του ινστιτούτου IFIMES της Σλοβενίας, στο οποίο η Βουλγαρία και η Γερμανία αναφέρονται ως «μαφιόζικα κράτη που ενδιαφέρονται για τον ναζισμό», αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση, μετά την κλήση από το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών του αναπληρωτή Πρέσβη ώστε να παράσχει εξηγήσεις.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας απάντησε ότι «θεωρεί ακατάλληλο να κληθεί ο αναπληρωτής πρέσβης της χώρας μας στη Σόφια, Vladimir Krtsevski, για εξηγήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας για απόψεις που εξέφρασε τρίτος, σε μια ανάλυση που δεν σχετίζεται καθόλου με την κυβέρνηση και ετοιμάστηκε από το Ινστιτούτο Βαλκανικών και Μεσανατολικών Μελετών (IFIMES) στη Λιουμπλιάνα».

«Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνει ότι το IFIMES προσλήφθηκε ως γνωστό ινστιτούτο συμβουλευτικών υπηρεσιών στη βάση της ανάλυσης των πολιτικών για προληπτική διπλωματία και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ότι η σύμβασή της έληξε το 2019. Εδώ και δύο χρόνια, αυτό το ινστιτούτο δεν είχε καμία σχέση με το έργο της κυβέρνησης, ούτε νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις με την κυβέρνηση και το γραφείο του πρωθυπουργού. Ακόμη και πριν από το 2019, το IFIMES δεν συμμετείχε ποτέ σε αναλύσεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας» αναφέρει η ανακοίνωση της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

«Ως εκ τούτου,  η Βόρεια Μακεδονία παραμένει δεσμευμένη και ανοιχτή σε εντατικές συνομιλίες και φιλικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις το συντομότερο δυνατό που θα προωθήσουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας και να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ μέσω κοινών βάσεων. Περιμένουμε και θα ξεκινήσουμε με φιλικούς τρόπους και σχέσεις και στις δύο πλευρές, ώστε να μπορέσουμε να πούμε μια ώρα νωρίτερα με τη Βουλγαρία ότι βρήκαμε μια λύση στην οποία δεν υπάρχουν χαμένοι και ότι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής μαζί, το συντομότερο δυνατό.»

Οι αρχές στη Σόφια είναι οργισμένες για την έκθεση που κυκλοφόρησε από το IFIMES και το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον διπλωμάτη Krstevski να εξηγήσει εάν η κυβέρνηση των Σκοπίων συνδέεται με μια εκστρατεία που διεξάγεται μέσω του ινστιτούτου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρακτορείου BGNES, στην ανακοίνωση από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας δεν υπάρχει ούτε μία λέξη που να καταδικάζει τις δημοσιεύσεις του ινστιτούτου. Το δελτίο τύπου έκανε ακόμη μια ανεπιτυχή προσπάθεια να καλύψει την ακριβή περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια έχει συμβατικές σχέσεις με το IFIMES.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BGNES, στον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρετε ότι «Το IFIMES έχει συμβόλαιο με το εκτελεστικό υποκατάστημα στα Σκόπια από το 2017 έως το 2020, για το οποίο έλαβε 1.000 ευρώ το μήνα. Ενώ τρεις από την ηγεσία του είναι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Zoran Zaev.

Σύμφωνα πάντα με το BGNES, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, αρκετές ευρωπαϊκές δημοσιεύσεις διέγραψαν όχι μόνο τις τελευταίες αλλά και τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του IFIMES. Δύο από τους επίτιμους προέδρους του IFIMES περιέγραψαν τα δημοσιεύματα του ως δυσφημιστικά που εξυπηρετούν την κρατική ασφάλεια της Σερβίας και τον Πρόεδρο Vucic, με τους οποίους ο επικεφαλής του IFIMES και ο πρώην σύμβουλος του Zoran Zaev, Zijad Becirovic έχουν στενή σχέση.

Με εντολή της Αντιπροέδρου της Πρωθυπουργού Ekaterina Zaharieva, ο προσωρινός επικεφαλής της πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια, κλήθηκε στο Υπουργείο εξωτερικών για να εξηγήσει εάν η κυβέρνηση των Σκοπίων συνδέεται με την εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Βουλγαρίας από το Διεθνές Ινστιτούτο της Σλοβενίας για τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκανικά Μελέτες (IFIMES) . Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις δημοσιεύσεις που συμμετέχουν πρώην ή νυν σύμβουλοι του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στη διαχείριση του εν λόγω ινστιτούτου.

«Τα πράγματα έχουν γίνει προφανή. Έχουμε λευκή και μαύρη σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και αυτού του λεγόμενου ινστιτούτου στη Σλοβενία. Οι πληροφορίες για τη σχέση τους είναι δημόσιες. Είναι ορατές στον ιστότοπο της κυβέρνησης στα Σκόπια. Αναφέρει επίσης το ποσό για το τριετές συμβόλαιό τους, το οποίο πληρώνει το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας. Ενώ παραθέτει επίσης τα ονόματα τριών από το ινστιτούτο που ήταν σύμβουλοι του πρωθυπουργού κατά την προηγούμενη θητεία του», δήλωσε χτες το βράδυ η Ekaterina Zaharieva με αφορμή τη δημοσίευση του IFIMES.

Το IFIMES έγραψε στην ανάλυσή του ότι οι βουλγαρικές αρχές προωθούν αναξιόπιστα δεδομένα όπως ότι οι Μακεδόνες είναι βουλγαρικής καταγωγής και ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να κάνει επίσημη δήλωση ότι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα έχουν βουλγαρικές ρίζες.

«Είναι αδιανόητο ότι τον 21ο αιώνα, το κράτος της Βουλγαρίας, το οποίο είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να αμφισβητεί την ταυτότητα και τη γλώσσα του γειτονικού λαού της Βόρειας Μακεδονίας», σχολίασε το Σλοβενικό Ινστιτούτο./

πηγη:ibna