Κατρακυλάει στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα, ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Κατρακυλάει στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα, ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Είκοσι θέσεις έπεσε η χώρα στην αξιολόγηση του Bloomberg για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μαζί της και καταρρέει και το κυβερνητικό αφήγημα.

Σε καθεστώς ασφυξίας βρίσκεται το ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική, να εξακολουθούν να λειτουργούν στο «κόκκινο», την ώρα που καθημερινά σπάει το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων.

Παρά την επιμονή της κυβέρνηση να «βλέπει» σοβαρή αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και να ερμηνεύει τα στοιχεία κατά δοκούν, κάνοντας λόγο για «δειλή σταθεροποίηση, η Ελλάδα κατρακύλησε 20 θέσεις στην μηνιαία αξιολόγηση του Bloomberg για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 40η θέση ανάμεσε σε 53 χώρες, ενώ ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται τρίτη από το τέλος.  Υπενθυμίζεται ότι η χώρα τον προηγούμενο μήνα ήταν στην 20η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες και στην 5η θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.

«Απεγνωσμένη στο να ανοίξει ξανά τα διεθνή ταξίδια, η Ελλάδα κατρακυλάει είκοσι θέσεις μετά από ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η τραγική εικόνα που παρουσιάζει η κατάσταση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται και επισήμως στα σημερινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, καθώς παρά τα λιγότερα νέα κρούσματα, απόρροια των λίγων τεστ που γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να καλπάζει.

Ο σημερινός αριθμός 735 αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 728 που καταγράφηκαν μόλις χθες.

Άνοιγμα οικονομίας με… ατομική ευθύνη

Παρά την τραγική επιδημιολογική κατάσταση και τις προειδοποιήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση επιμένει να προωθεί διαδικασίες για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, βάζοντας στο επίκεντρο του νέου αφηγήματος τόσο την πορεία του εμβολιασμού, όσο και την εμφάνιση των self test, με τα οποία μετατοπίζει, εμμέσως, στους πολίτες την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας. 

«Η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει στην Επιτροπή το πλαίσιο της στρατηγικής της για το επόμενο διάστημα, για το πώς θα γίνει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, μία ελεγχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας και της εκπαίδευσης και με το νέο συμπληρωματικό εργαλείο του self test που θα είναι δωρεάν στη διάθεση κάθε Έλληνα στις αρχές Απριλίου» δήλωσε σήμερα στο OPEN η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα», πρόσθεσε η Αριστοτελία Πελώνη και παρατήρησε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αλλάζει ο καιρός και πολλές δραστηριότητες μπορούν να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η ελεγχόμενη επανεκκίνηση λιανεμπορίου και σχολείων.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ca8s3vt43hyh-st

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη «τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, η οποία είναι ένα θετικό δείγμα. Το λέω γιατί είχαμε τεράστια πίεση όλες τις τελευταίες μέρες, δηλαδή υπήρχαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι και 240 εισαγωγές στην Αττική μέσα σε ένα βράδυ. Το νούμερο αυτό δείχνει σταθερά ότι μειώνεται τις τελευταίες μέρες. Χθες είχαμε 175, προχθές 169 εισαγωγές στην Αττική». «Αν συνεχιστεί αυτή η μείωση και τις επόμενες μέρες, θα είναι ένας καλό δείκτης», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς, θα κριθεί το επόμενο διάστημα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Κατά τ’ άλλα είπε ότι «πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι, πιο στοχευμένοι, να δοθούν ανάσες ελευθερίας για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, η κόπωση δεν είναι καλός οδηγός». Μάλιστα, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την εξαγγελία για self test, λέγοντας ότι «τα τεστ είναι αξιόπιστα, ακολουθούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που ακολουθούν και τα rapid τεστ».

Σε ανάλογο πλαίσιο και οι δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο οποίος ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση το έχει πάρει απόφαση να προχωρήσει σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους».

Και αυτός υπερασπίστηκε τα self tests, ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να κάνει πιο ρεαλιστικές προτάσεις και ταυτόχρονα να μην υπονομεύει νέα εργαλεία, τα οποία είναι επιστημονικά έγκυρα». Απέρριψε ότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας, ενώ εργαλειοποίησε την επιτροπή δημόσιας υγείας, αναφέροντας ότι αυτή έχει ζητήσει τη διεξαγωγή «μαζικών οικιακών τεστ».https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ca97iocxsvox-sf

Δεν δίστασε μάλιστα να κρίνει επιτυχημένη τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας αποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί – παρά το συνεχές lockdown εδώ και πολλούς μήνες, την έκρηξη κρουσμάτων, τις κινήσεις ακορντεόν κτλ. «Τα μέτρα που έχουμε λάβει εδώ και ένα χρόνο, έχουν φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που τοποθετούν τη χώρα μας σε συγκριτικά καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: έχουμε τους μισούς θανάτους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα. Είμαστε η 23η χώρα σε θανάτους και η 26η σε κρούσματα στην Ευρώπη των «27»… Άρα, τα μέτρα που έχουμε λάβει και με τα οποία έχει συμμορφωθεί η πλειονότητα των πολιτών έχουν αποφέρει αποτελέσματα».

Πιθανό άνοιγμα του τουρισμού και πριν απ’ τα μέσα Μαΐου

Ενδεικτική της σπουδής για άνοιγμα του τουρισμού παρόλο που ακόμα δεν συζητούνται ούτε οι διαδημοτικές μετακινήσεις για παράδειγμα, είναι η νέα δήλωση του υπουργού Τουρισμού πως ίσως η χώρα υποδεχθεί τουρίστες και πριν απ’ τις 14 Μαΐου, όπως είχε ήδη ανακοινώσει.

«Αν όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο του Covid-19, με την πρώτη χαραμάδα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα», είπε ο Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το υπουργείο συζητά για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας ο κ. Θεοχάρης διευκρινίζει ότι για να μπορεί κάποιος να έρθει στη χώρα μας, πρώτον, θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχει αρνητικό τεστ. Δεύτερον, όταν έρθει, θα υποβληθεί με το καινοτόμο σύστημα «EVA» σε δειγματοληπτικό, στοχευμένο έλεγχο στο αεροδρόμιο. Τρίτον, θα αξιοποιηθούν τα rapid test. Τέταρτον, θα υπάρχουν ξενοδοχεία απομόνωσης για τα κρούσματα, ενώ και φέτος θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολα. 

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του κλάδου και δη του ξενοδοχειακού, ο κ. Θεοχάρης γνωστοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν επικαιροποιημένα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ στάθηκε στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό, μετά από τον ευάλωτο πληθυσμό.

Ανησυχία επιστημόνων

«Άσχημες» χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο Open. 

«Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία» προειδοποίησε μεταξύ άλλων.

«Είμαι επιφυλακτικός για τη σταθεροποίηση. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ» είπε ακόα,

Ο κ. Παυλάκης υποστήριξε επίσης ότι «αν θυσιαστεί μέρος του Πάσχα και υπάρξει μικρό άνοιγμα, ελπίζουμε για ένα καλό καλοκαίρι. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την επόμενη εβδομάδα όμως. Αν δεν ανακάμψει η οικονομία το καλοκαίρι, θα γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα. Από τα λάθη που έγιναν μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα. Η γραμμή άμυνας είναι εμβολιασμοί και προετοιμασία για το καλοκαίρι».https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ca8qxie7bcih-st

Αντίστοιχα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας επίσης στο OPEN, ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει από τις 12 Απριλίου και μετά. Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής τόνισε ότι το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα. Όπως επισήμανε «τα μοντέλα δείχνουν ότι είμαστε ακριβώς στην κορύφωση» και περιμένει την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 3.700-3.800 στις 8 Απριλίου και την περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ με τις διασωληνώσεις των ασθενών να φτάνουν ακόμα ψηλότερα, περί τις 760-770.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ca8qzi6ofoy9-st

πηγη