Η ευρωπαϊκή μας μοναξιά!

Η ευρωπαϊκή μας μοναξιά!

Αλλη μία συνεδρίαση για την Τουρκία ολοκληρώθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου αδυνατούν να συγχρονίσουν τη διπλωματία τους με τους Ευρωπαίους εταίρους για να παράξουν κάτι χειροπιαστό στα στρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν: το άλυτο Κυπριακό που βασανιστικά κατρακυλά στη διχοτόμηση και το συνεχές γκριζάρισμα των θαλασσίων ζωνών.

Η κοινή δήλωση των «27» για την Τουρκία (25/3) αποτυπώνει την ξεκάθαρη θέληση της συντριπτικής πλειονότητας των κρατών-μελών να ξαναχτίσουν γέφυρες με την Αγκυρα. Αυτό επιβάλλει το στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. και συνιστά τον κοινό παρονομαστή τους. Πόσο κατανοητό γίνεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας – Κύπρου για να σκεφτούν πώς να το αξιοποιήσουν; Η κοινή δήλωση, που φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη – Αναστασιάδη, στην πραγματικότητα ελάχιστα καλύπτει απαιτήσεις που εκείνοι έθεσαν με τόση επίταση μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης.

Τι απαιτούσαν, τι πήραν;

Υστερα από τόσους μήνες συζητήσεων σε συμβούλια και Coreper, το μόνο που κατέγραψαν η κυπριακή και η ελλαδική διπλωματία ήταν άλλη μια αναδίπλωση. Η προσέγγισή τους να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία ή περιοριστικά μέτρα και επιπρόσθετες καταχωρίσεις, δεν βρήκε πλέον καμία ανταπόκριση. Στην ουσία, η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να αποφύγει την κλιμάκωση και καλεί τα μέρη να προσηλωθούν στον διάλογο για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Η λογική κυρώσεων είναι εκτός συζήτησης, ενώ όσα –οδυνηρά– μεσολάβησαν έχουν υπερκεραστεί. Οι χειρισμοί της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες «στο πεδίο και τη διπλωματία», όπως αρέσκεται να λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της έδωσαν μόνο οφέλη, με μορφή τετελεσμένων. Αντίθετα η Αθήνα και η Λευκωσία έμειναν να μαζεύουν τις ζημιές τους: επί του εδάφους στην Κύπρο (Βαρώσι, δύο κράτη) και πλήρεις ή μερικές αμφισβητήσεις στις οριοθετημένες ή εικαζόμενες θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ).

Υπάρχει φυσικά η ρήτρα επαναξιολόγησης τον Ιούνιο, αλλά μια τέτοια αναφορά μάλλον γίνεται για να κερδηθεί χρόνος και να αξιολογηθεί η πρόοδος στο πραγματικό πεδίο επίλυσης των προβλημάτων (άτυπη διάσκεψη, διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας).

Ετσι, με τον δικό τους τρόπο οι Ευρωπαίοι εταίροι, ιδίως οι ισχυροί, περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας που τήρησε πολύ ήπια στάση, υποδεικνύουν στη Λευκωσία και την Αθήνα ότι ο «διάλογος είναι μονόδρομος». Πολλοί αιτιολογημένα απορούν ποιον απολογισμό κάνουν οι Ν. Δένδιας και Ν. Χριστοδουλίδης, περιστρεφόμενοι διπλωματικά γύρω από τον εαυτό τους τόσο καιρό, αφού στην πράξη αποδεικνύεται ότι η Κύπρος και η Ελλάδα εκκινούν από χειρότερη θέση, χωρίς μάλιστα να έχουν και κάτι αξιόλογο να προτείνουν εκτός από γκρίνιες και διαμαρτυρίες.

Προτού συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έκανε τη δική της πρόβλεψη: «Την τελευταία φορά είχαμε συμφωνήσει ότι αν η Τουρκία συμβάλει στην αποκλιμάκωση, θα της προσφέρουμε περαιτέρω επιλογές για ενίσχυση της συνεργασίας μας. Τώρα θα συζητήσουμε με ποιο τρόπο θα συνεχίσουμε αυτό το μονοπάτι…».

Με μια ανάλογου περιεχομένου δήλωση ολοκλήρωσε τη συζήτηση για την Τουρκία και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι για να έχουμε μια πιο σταθερή και πιο προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία. Μια πιθανή θετική ατζέντα υπό προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ελπίζουμε η Τουρκία να τηρήσει μια πιο μετριοπαθή στάση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες…».

Κοινή δήλωση

Η κοινή δήλωση βγάζει από το συρτάρι τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. που έμειναν καθηλωμένες από το 2016, όταν «κλείδωσε» η πρώτη συμφωνία για το μεταναστευτικό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εντολή για εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης», που ανοίγει την Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά σε πλήθος τουρκικών προϊόντων, όπως αντιστρόφως και την πρόσβαση των ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών σε 80 εκατομμύρια Τούρκους καταναλωτές. Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η ενισχυμένη Τ.Ε. θα πάρει αρκετό χρόνο για να οριστικοποιηθεί.

Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει ταχέως η διαδικασία για ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Τουρκία προς όφελος των 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, όπως και στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Η αναγκαιότητα του χρηματοδοτικού αυτού πακέτου είναι αναπόδραστη αφού η διεθνής βοήθεια εξαντλείται το 2021. Η Ε.Ε. παραμένει ο μόνος σημαντικός διεθνής συνεισφορέας και επείγεται να το πράξει για να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα μπροστά στον κίνδυνο επανάληψης της μαζικής φυγής από την Τουρκία.

Ο διάλογος υψηλού επιπέδου Ε.Ε. – Τουρκίας θα επαναληφθεί, ενώ η Επιτροπή θα εξετάσει και τη συνεργασία για τις επαφές των ανθρώπων και την κινητικότητα, μια αναφορά γενική για τη φιλελευθεροποίηση της βίζας. Η Τουρκία αντέδρασε κατά βάση θετικά στην κοινή δήλωση, παρά την ενόχλησή της για την προειδοποίηση μη κλιμάκωσης στις θάλασσες – «να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου». Η τουρκική αντίδραση διατυπώνεται περίτεχνα χωρίς να τραβήξει πίσω τίποτε από όσα επέβαλε στο πεδίο ισχύος, προειδοποιώντας με τη σειρά της «να μη διασαλευτεί η θετική δυναμική που αναπτύσσεται».

Προβληματισμός μηδέν!

Δεν θα αναμένει κανείς τον Ελληνα πρωθυπουργό ή τον Κύπριο πρόεδρο να παραδεχτούν την επαναλαμβανόμενη για μήνες διπλωματική αστοχία. Αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνεται πιο δύσκολο να αποκρύψουν τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται ανάμεσα στους «27». Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως και στο Συμβούλιο και τα Coreper που προηγήθηκαν, οι δύο κυβερνήσεις ήταν εντελώς μόνες στο «αφήγημά» τους για την Τουρκία. Σημειώθηκαν δε αρκετά φραστικά επεισόδια στο Συμβούλιο Υπουργών για τα οποία οι δύο ΥΠΕΞ εισέπραξαν άρνηση.

Για παράδειγμα, ο Ν. Δένδιας απαιτούσε να γίνει αναφορά, έστω μια δήλωση Μπορέλ, σε βάρος της Τουρκίας για το «casus belli», ενώ ο Κύπρος ομόλογός του, Ν. Χριστοδουλίδης, τραγικοκωμικά διακήρυσσε ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα «δώρο» στην Τουρκία. Και οι δύο ΥΠΕΞ είχαν όμως την εξουσιοδότηση των ηγετών τους που αποκρύβουν κάθε φορά την πραγματικότητα: η Ε.Ε. θα επιδιώξει μία υπό όρους προνομιακή σχέση με την Τουρκία – αφού στο ορατό μέλλον η πλήρης ένταξη είναι ανέφικτη.

Οι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης προτιμούν να… διαμαρτύρονται, αντί να στηρίξουν μόνιμες λύσεις των προβλημάτων τους μέσα από τους όρους της νέας ευρωτουρκικής σχέσης. Για το Κυπριακό υπάρχει γενικά κατήφεια και καχυποψία, ενώ η αξιοπιστία του Ν. Αναστασιάδη στον ΟΗΕ βρίσκεται στο ναδίρ. Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας υπάρχει πίεση να συνεχιστούν, αλλά κανείς στην Ε.Ε. δεν αναμένει σύντομα διέξοδο. Ετσι όλοι αρκούνται στα μικρά σταθερά βήματα, ορίζοντας νέο ραντεβού τον Ιούνιο.

* Κυριάκος Πιερίδης Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

πηγη