Γ. Βαρουφάκης: Χωρίς βαθιά αναδιάρθρωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους η χώρα θα παραμείνει μη βιώσιμη

Τη θέση ότι «χωρίς βαθιά αναδιάρθρωση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους η χώρα θα παραμείνει μη βιώσιμη και σε διαδικασία μόνιμης ρευστοποίησης-ερημοποίησης», διατυπώνει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης και το πρόβλημα του χρέους.

Ως προς το υγειονομικό σκέλος, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι «είναι προφανές ότι χάνουμε πολλούς ανθρώπους λόγω του εμβολιαστικού φιάσκου της ΕΕ και, βέβαια, της κυνικής απόφασης της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην ιδρύσει το απαραίτητο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ και εμβολιασμού». Για το ιδιωτικό χρέος ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι, έχει ήδη ξεπεράσει το 150% του εθνικού εισοδήματος και προσθέτει: «Αν προσθέσουμε σε αυτό το 210% του δημόσιου χρέους, αποδεικνύεται το ψεύδος στο οποίο επενδύουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, δηλαδή, υπό τις κυβερνήσεις τους η χρεοκοπία απεφεύχθη. Νέα χρεοκοπία είναι βέβαια αδύνατη, δεδομένου ότι η «προηγούμενη» δεν τελείωσε ποτέ! Η Ελλάδα ζει την ίδια, ατελείωτη, τετραπλή χρεοκοπία από τα τέλη του 2009: χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, χρεοκοπημένα νοικοκυριά, χρεοκοπημένες τράπεζες, χρεοκοπημένο κράτος.

Τότε, θα ρωτήσετε, γιατί δεν προχωρά η αναδιάρθρωση; Επειδή, δυστυχώς, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες κυβερνούν οι αντιπρόσωποι μιας παρασιτικής ολιγαρχίας που εκμεταλλεύεται αυτή την χρεοκοπία με τεράστια ποσοστά κέρδους. Καλύτερο παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια: αγοράζοντάς τα προς 3% της ονομαστικής τους αξίας, βγάζοντας τα ακίνητα στο σφυρί και τα κέρδη στα Νησιά Κέιμαν, πως να μην υπερθεματίζουν για την «καλή πορεία» της ελληνικής οικονομίας;»

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του στη βουλή για μεθοδεύσεις «πίσω από την πλάτη σας» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήσασταν υπουργός Οικονομικών υπέρ του ΟΠΑΠ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Ποτέ δεν υπονοώ. Καταθέτω την αλήθεια που, εν προκειμένω, έχει ως εξής. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών «κληρονόμησα» σύμβαση που έδινε στον ΟΠΑΠ το δικαίωμα, όπως είχε πει ο Κώστας Καραμανλής, να μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο καζίνο σπέρνοντας 14 χιλιάδες μαγαζιά παιγνιομηχανημάτων τζόγου (VLTs) σε κάθε γειτονιά της χώρας – τα ΟΠΑΠ Play. Η σύμβαση ήταν νομικά ισχυρή κι η ακύρωσή της πράγματι θα κόστιζε υπερβολικά στο Δημόσιο. Για αυτό δεν την προσέβαλα. Αυτό που έκανα, όπως είχα δικαίωμα αλλά και ιερή υποχρέωση να κάνω, ήταν να προστατεύσω τους πολίτες, ιδίως τους πιο ευάλωτους, από τις Σειρήνες του Τζόγου. Πώς; Μέσω της ρυθμιστικής αρχής, της Επιτροπής Παιγνίων, που έχει την ευθύνη για τον ορισμό των κανόνων.

Ο βασικός κανόνας που εισαγάγαμε ήταν η μέγιστη «χασούρα» ανά άτομο ανά ημέρα να μην υπερβαίνει τα 60 ευρώ – ένα ποσό ουκ ευκαταφρόνητο για τους ήδη πτωχοποιημένους «πελάτες» που έβαζε στο στόχαστρό του ο ΟΠΑΠ. Αμέσως άρχισα να δέχομαι επιθέσεις επειδή τόλμησα να ορθώσω έστω κι αυτό το χαμηλό τείχος προστασίας γύρω από, ως επί το πλείστον, φτωχούς ανθρώπους τους οποίους ο ΟΠΑΠ δελεάζει με φρούδες ελπίδες ώστε να τους ξεζουμίσει. Εκείνο που δεν περίμενα ήταν ότι την βρώμικη δουλειά του τσέχικου ΟΠΑΠ θα έφερε εις πέρας ο σύντροφος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας».

Στην ερώτηση ότι «ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σας κατηγορεί ότι με δικές σας «πρόχειρες αποφάσεις» και «άστοχες παρεμβάσεις» παρείχατε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να διεκδικεί τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο. Τελικά, ποιος έχει δίκαιο;» ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε:

«Ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν και εύλογος και νόμιμος και ηθικός. Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν θα επιβράβευε τις απειλές του αρπακτικού ΟΠΑΠ! Πράγματι, όσο ήμουν υπουργός οικονομικών, ούτε μία φορά δεν μου ειπώθηκε από κανέναν συνάδελφο, ούτε από τον κ. Δραγασάκη, ότι ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν «άστοχος» ή ότι θα επέφερε «τεράστιες αποζημιώσεις». Τσιμουδιά. Απλά, υποχθόνια, άνθρωποι της Αντιπροεδρίας υπονόμευαν το έργο της Επιτροπής Παιγνίων υπέρ του ΟΠΑΠ. Κι όταν παραιτήθηκα, εν μια νυκτί το θεσμικό πλαίσιο μεταμορφώθηκε σύμφωνα με τις εντολές του ΟΠΑΠ.

Το ότι ο κ. Δραγασάκης ακόμα και σήμερα παρουσιάζει τις αξιώσεις εκείνες του ΟΠΑΠ ως πραγματική απειλή για το δημόσιο ταμείο απλά καταδεικνύει ότι, και σήμερα, παραγοντίζει εκούσια ή ακούσια εκ μέρους της εταιρείας. Πρόκειται για θέμα διαχρονικής σημασίας: Φαντάζεστε ένα κράτος να κάνει «πίσω» κάθε φορά που κάποιος ισχυρός το απειλεί με μηνύσεις αν δεν του γίνει το χατίρι;».

Τέλος σε ερώτηση για το Ελληνικό και τις επικρίσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για συμπαιγνία επειδή ψήφισε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό αν και με διαφοροποιήσεις. Ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Η παράδοση του Ελληνικού στον κ. Λάτση, αποτελεί τον ορισμό της διαπλεκόμενης απο-επένδυσης. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί θλιβερότερο θέαμα στη Βουλή από την πρόσφατη κοκορομαχία όπου οι κκ. Τσίπρας και Σταϊκούρας ανταγωνίζονταν για το ποιος, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρέτησαν αποτελεσματικότερα την απο-επένδυση του κ. Λάτση».

πηγη