Οργή στο εμπόριο γιατί μπήκαν μπροστά τα σχολεία για άνοιγμα

Οργή στο εμπόριο γιατί μπήκαν μπροστά τα σχολεία για άνοιγμα

Τα σχολεία μπήκαν ξαφνικά πρώτα στη λίστα για να ανοίξουν την 5η Απριλίου και το λιανεμπόριο εμφανίζεται οργισμένο. Οι πληροφορίες, που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες, εμφανίζουν την κυβέρνηση να θέλει να πρώτα να ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία, αν δεν γίνεται να ανοίξουν και τα δύο μαζί.

Απόφαση δεν υπάρχει για την ώρα, παρά τα όσα γράφτηκαν χθες για εισήγηση της Επιτροπής. Οι λοιμωξιολόγοι δεν έκαναν καμία εισήγηση. Μόνο συζητήσεις. Την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη συνεδρίαση θα αποφασίσουν για τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Για την κυβέρνηση τα ατομικά τεστ στα φαρμακεία θεωρούνται εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και εστίασης που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας που παραμένει διασωληνωμένη για διαδοχικούς μήνες. Παράλληλα, βασικό εργαλείο θα είναι το τεστ για την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων.

Οπως ανακοινώθηκε η διανομή των τεστ θα ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και θα ισχύει για 2 μήνες. Συγκεκριμένα ένα τεστ ανά εβδομάδα θα δίνεται από τα φαρμακεία σε όλους του πολίτες, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι ο αριθμός του ΑΜΚΑ τους. Παράλληλα όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προτεραιότητα τον πρώτο καιρό θα δοθεί στις παραγωγικές ηλικίες, μέχρι 67 ετών που εργάζονται.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκφράσει το αίτημά του για άνοιγμα στις 5 Απριλίου, κάτι που θα γίνει πιθανότατα δεκτό κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής επιδημιολόγων την επόμενη εβδομάδα δεδομένου ότι ήδη ανακοινώθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα συνοδευτεί το άνοιγμά τους, δηλαδή η υποχρεωτική διεξαγωγή self testing σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η είδηση αυτή προκάλεσε ήδη τριγμούς στον κλάδο του λιανεμπορίου, ο οποίος ευελπιστούσε ότι σήμερα θα ανακοινωνόταν το άνοιγμα στις 5 Απριλίου, τουλάχιστον για τα μικρά καταστήματα. Πλέον οι έμποροι αναρωτιούνται αν η ημερομηνία αυτή βρίσκεται ακόμα στο σχεδιασμό ή ο κλάδος έχει …παρακαμφθεί από τα σχολεία.

Ηδη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης με δήλωσή του προειδοποιεί για αντιδράσεις του κλάδου στο προσεχές διάστημα εάν δεν ανοίξει η αγορά δίνοντας διορία στην κυβέρνηση έως τις 5 Απριλίου. «Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο» τονίζει ο κ. Καφούνης και συνεχίζει:

«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία. Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα. Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας».

Ο κλάδος της εστίασης που είναι κλειστός εδώ και μήνες, σχεδιαζόταν να ανοίξει στις 15 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα σίγουρο πλέον. Ενα από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα της εστίασης είναι και η διενέργεια self tests στους εργαζομένους της εστίασης και του τουρισμού δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα πληθαίνουν και οι φωνές των επιδημιολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, καθώς θεωρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση.

πηγη