Κύπρος: Αντιδράσεις από την Τουρκία για τον διορισμό της Ingrid Gjerde ως επικεφαλής της UNFICYP

«δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της “ΤΔΒΚ” σχετικά με τον διορισμό, ο οποίος έγινε χωρίς τη γνώση και την έγκριση των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (!!! «ΤΔΒΚ»δλδ..), σε αντίθεση με τα καθιερωμένα έθιμα».***(Και εσυ μου μιλας για..τ’απόβραδο!)

Κύπρος: Αντιδράσεις από την Τουρκία για τον διορισμό της Ingrid Gjerde ως επικεφαλής της UNFICYP

Η Υποστράτηγος Ingrid Gjerde, από τη Νορβηγία, είναι η νέα Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP)

Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Farhan Haq, ανέφερε ότι ο Antonio Guterres ανακοίνωσε τον διορισμό της Υποστράτηγου Ingrid Gjerde από τη Νορβηγία ως νέας Διοικητή της UNFICYP.

Ο Haq δήλωσε ότι η Υποστράτηγος Gjerde είχε μια μακρά και διακεκριμένη καριέρα στις αμυντικές δυνάμεις στη Νορβηγία, ενώ επί του παρόντος είναι επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικών Σχεδίων. Είναι απόφοιτος της Νορβηγικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, της Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου United States Army Command and General Staff College.

Η Ingrid Gjerde, πρόσθεσε, διαδέχεται την Υποστράτηγο Cheryl Pearce από την Αυστραλία.

Στον διορισμό της Ingrid Gjerde αντέδρασε η Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Hami Aksoy, για το διορισμό της Νορβηγού Στρατηγού στην (UNFICYP) με έδρα την Κύπρο που ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) στις 24 Μαρτίου 2021, δήλωσε ότι υποστηρίζει η Τουρκία τη «δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της “ΤΔΒΚ” σχετικά με τον διορισμό, ο οποίος έγινε χωρίς τη γνώση και την έγκριση των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), σε αντίθεση με τα καθιερωμένα έθιμα».

«Σε αυτήν την περίοδο που ετοιμαζόμαστε για την άτυπη συνάντηση 5 + των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου 2021, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για λύση στο Κυπριακό, αυτή η προσέγγιση που αγνοεί την πιο βασική αρχή της ίσης μεταχείρισης των Ηνωμένων Εθνών για τις δύο πλευρές στο νησί είναι εξαιρετικά ατυχής».

«Η UNFICYP λειτουργεί στην επικράτεια της “ΤΔΒΚ” χωρίς νομική βάση, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής και φιλανθρωπικής προσέγγισης των αρχών της “ΤΔΒΚ”. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκτέλεση των δραστηριοτήτων της UNFICYP εξαρτάται από τη συνεργασία που πρέπει να γίνει με τις αρχές της “ΤΔΒΚ”.» καταλήγει η δήλωση του Εκπροσώπου Hami Aksoy./ibna

*** «ΤΔΒΚ»= Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΩΣ… : «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου!!! (ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΔΛΔ)