Κάλυψη Μητσοτάκη στην Κεραμέως – Η λεπτομέρεια για τα μεταδεδομένα

Κάλυψη Μητσοτάκη στην Κεραμέως - Η λεπτομέρεια για τα μεταδεδομένα

Κάλυψη στην Νίκη Κεραμέως για τη σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Παιδείας με την εταιρία CISCO παρέχει η κυβέρνηση, ενώ λεχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός για να περάσει στα «χαμηλά» το θέμα, ενώ η ΝΔ έβγαλε ανακοίνωση για να υπεραπιστεί την υπόθεση.

Επίσης παρά το ότι γίνεται σαφές από το περιεχόμενο της σύμβασης ότι η συμφωνία δημοσίου -Cisco θα κοστίσει 1,9 εκατομμύρια ευρώ, στην ανακοίνωση της Ν.Δ σημειώνεται πως η τηλε-εκπαίδευση «είναι δωρεάν». Διευκρινίζεται βέβαια πως αυτό αφορά το διάστημα «από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιανουάριο 2021, η τηλεκπαίδευση σε όλα τα σχολεία της χώρας υλοποιούνταν εντελώς δωρεάν μέσω δωρεάν παραχώρησης αδειών τηλεδιάσκεψης WebexMeetings από την εταιρεία CISCO». Δηλώνεται πως τα κόστη προέκυψαν «όταν η δωρεά έληξε στις αρχές του έτους, τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισαν την αξιοποίηση υφιστάμενων, ανενεργών αδειών, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του δημοσίου, για κάθε χρήση τηλεδιάσκεψης, συνεδριάσεων, τηλεκπαίδευσης, μέσω του Έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ».

Όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα που έχει στην διάθεσή της η εταιρία στη ανακοίνωση της ΝΔ υποστηρίζεται ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί «το απαγορεύει ρητά η σύμβαση». Γίνεται επίκληση του άρθρου 2 της σύμβασης σύμφωνα με το οποίο «δεν επιτρέπεται να προβεί σε οποιαδήποτε χρήση των προσωπικών δεδομένων που θα διατεθούν για την υλοποίηση της παρούσας Σύμβασης που να εκφεύγει του σκοπού αυτής».

Πάντως χθες στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων σημείωσε πως «είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν είναι η κυρία Κεραμέως το πρόβλημα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης ήξερε, για να μην πω ότι έδωσε εντολή να γίνει αυτό. Δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός να μη γνωρίζει όταν διαπράττεται ένα τόσο μεγάλο έγκλημα εις βάρος των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της χώρας του».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό η Υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις, αλλά να υποβάλλει την παραίτησή της. Εντάξει, δεν ξέρω ενδεχομένως αν θα γινόταν αυτό στην Ουγγαρία του Ορμπάν, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα με φιλελεύθερη παράδοση θα γινόταν. Δεν θα μπορούσε να σταθεί Υπουργός που έδωσε όχι μόνο δύο εκατομμύρια με ανάθεση και το έκρυβε, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία».

Οι λεπτομέρειες της σύμβασης

Από το ΣΥΡΙΖΑ πάντως λένε πως τελικώς αποδείχτηκε ότι δεν ήταν και τόσο δωρεάν καθώς δόθηκαν τελικά περίπου 2εκ € για την αγορά αδειών χρήσης λογισμικού και τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εμπορική αξιοποίηση των μεταδεδομένων.

Μάλιστα τονίζουν ότι: «Στην ενότητα 8 της αρχικής δωρεάν σύμβασης (σελ 109) που υπεγράψε η Υπουργός μόνη της και κρυφίως, δίνεται δυνατότητα πρόσβασης και εκμετάλλευσης στα Administrative, Support και Αdiministrative DATA τα οποία συνιστούν τα μεταδεδομένα και είναι προσωπικά δεδομένα έστω και αν είναι ανωνυμοποιημένα. Η σύμβαση αυτή έμεινε εν ισχύ μέχρι το Σεπτέμβρη του ιδίου έτους και εκ των υστέρων τροποποιήθηκε με ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο

Μάλιστα η εταιρία δεσμεύεται να διαγράψει μόνο τα Δεδομένα που παίρνει από τον πελάτη της, το Υπουργείο και όχι από τα υποκείμενα, δλδ τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Και είναι γνωστό ότι τα μεταδεδομένα είναι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που αποτελούν κεφάλαιο, άυλο «χρυσό» στην εποχή μας.

Όμως, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν, το Υπουργείο Παιδείας έχει αναγκαστεί μέχρι στιγμής να τροποποιήσει 4 φορές την αρχική σύμβαση, προσπαθώντας να «κρύψει» το τεράστιο θέμα διαρροής δεδομένων προς την εταιρία και να συμμορφωθεί με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. (GDPR)».

πηγη