Τη χειρότερη ώρα, η προ-χειρότερη κυβέρνηση

Η κυβέρνηση γίνεται κυριολεκτικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία. Ενώ είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πριν από την κορύφωση της πανδημίας και στα νοσοκομεία της χώρας οι ανθρώπινες τραγωδίες συγκλονίζουν γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς και αγωνιούντες συγγενείς, οι επιτελείς της κυβέρνησης επιμένουν σε ένα επικοινωνιακό παραμύθι που δεν το πιστεύει πια κανείς.

Ενώ έχουν χάσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, αυτοσχεδιάζουν ανακοινώνοντας μέτρα που δεν τα πιστεύουν ούτε οι δικοί τους άνθρωποι.

Τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους έχουν γονατίσει από την πίεση της έκρηξης νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Τα κρεβάτια Εντατικής έχουν εξαντληθεί και οι εκτός Εντατικής διασωληνωμένοι συναγωνίζονται σε αριθμό τους «τυχερούς» που δίνουν τη μάχη ζωής και θανάτου εντός ΜΕΘ. Αλλά η κυβέρνηση αυτοϊκανοποιείται με στατιστικές και γραφήματα για το πόσο καλά τα κατάφερε στην αύξηση κλινών.

Οι επιδημιολόγοι προβλέπουν εκτόξευση των κρουσμάτων τις προσεχείς εβδομάδες, ακόμη και πάνω από τα 4.000 την ημέρα. Αλλά η απάντηση της κυβέρνησης στις εκκλήσεις των ειδικών για μαζικά τεστ σε χώρους εργασίας, μέσα μεταφοράς και κοινότητες είναι η αμφιλεγόμενη διαδικασία αυτοελέγχου των πολιτών. Με τεστ αυτοδιάγνωσης για τα οποία δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη πρόνοια να διαβουλευτεί με τους φαρμακοποιούς. Το αποτέλεσμα ήταν αλλεπάλληλες αντεγκλήσεις που απλώς οδηγούν τους πολίτες σε σύγχυση.

Οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν φτάσει στα όριά τους, οι εκκλήσεις τους για προσλήψεις έχουν προκλητικά αγνοηθεί εδώ και έναν χρόνο. Αλλά ακόμη και τα ύστατα μέτρα που απομένουν στην κυβέρνηση, η (υποτιθέμενη) επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και η απειλή επιστράτευσης των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, τα μετατρέπει σε μια γελοιότητα.

Οι ίδιοι οι «γαλάζιοι» εκπρόσωποι των ιδιωτών γιατρών, που μαζικά αγνόησαν την κυβερνητική έκκληση εθελοντικής συστράτευσης με την απειλή της επιστράτευσης, της υπενθύμισαν αυστηρά ότι αυτό που όφειλε να κάνει είναι πραγματικές προσλήψεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στον νεοφιλελεύθερο ζήλο της, έχει μπερδέψει την κοινωνία με την αγορά, το ΕΣΥ με τα σούπερ μάρκετ και τη δημόσια υγεία με το σελφ σέρβις. Τη χειρότερη για τη χώρα ώρα αυτοσχεδιάζει με επικίνδυνη προχειρότητα, ιδιοτέλεια και αμεριμνησία. Τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας έχουμε τη δυστυχία να τη διαχειρίζεται η προ-χειρότερη κυβέρνηση.

πηγη