Το lockdown έφερε διαδηλώσεις σε πόλεις της Ευρώπης, γιόρτασαν καρναβάλι στη Μασσαλία

Το lockdown έφερε διαδηλώσεις σε πόλεις της Ευρώπης, γιόρτασαν καρναβάλι στη Μασσαλία

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ελβετία το Σαββατοκύριακο που πέρασε πραγματοποιώντας διαδηλώσεις για τα μέτρα του lockdown, ενώ στη Γαλλία γιόρτασαν το καρναβάλι παρά τα μέτρα.

Χιλιάδες άνθρωποι γιόρτασαν χθες, Κυριακή, το καρναβάλι στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, παρά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα που ανάγκασε την κυβέρνηση να ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα.

Η αστυνομία εξέφρασε τη λύπη της για αυτό το υπαίθριο πάρτι, που δεν είχε την άδεια των αρχών.

«Οι νέοι κουράστηκαν με το κλείσιμο στο σπίτι. Δεν υπάρχουν ευπαθείς ηλικιωμένοι εδώ, μόνο νέοι», είπε, φανερά ενθουσιασμένος, ο 26χρονος Ρομέν, που είχε ντυθεί φούρναρης αλλά κάτω από την ποδιά φορούσε τη φανέλα του Ζινεντίν Ζιντάν.

«Έχω πολλούς φίλους που πηγαίνουν στη Μαδρίτη, όπου όλα είναι ανοιχτά και είναι ωραίο να το βλέπουμε αυτό», σχολίασε ο Κεντίν, ένας 26χρονος ειδικευόμενος γιατρός που φορούσε μια μάσκα λιονταριού.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-1&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1373681648437444617&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2Fitem%2F85380-to-lockdown-efere-diadiloseis-se-poleis-tis-evropis-giortasan-karnavali-sti-massalia&siteScreenName=ieidiseis&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=550px

«Υπάρχουν περίπου 6.500 άνθρωποι. Είναι μια εκδήλωση που δεν είχε ανακοινωθεί και την οποία δεν θεωρούμε καθόλου υπεύθυνη ενέργεια, δεδομένου ότι δεν τηρούνται οι αποστάσεις. Κάνουμε ελέγχους περιφερειακά της συγκέντρωσης, κυρίως για τη χρήση μάσκας και κάνουμε προφορικές συστάσεις» ανέφερε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Από το Σάββατο έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα αυστηρά μέτρα σε 16 περιφέρειες της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων είναι και το Παρίσι, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Η Μασσαλία δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές υπό αυστηρή επιτήρηση, όπως η γειτονική Νίκαια, όμως εξακολουθούν να ισχύουν και εκεί τα μέτρα, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-2&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1373696611516354560&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2Fitem%2F85380-to-lockdown-efere-diadiloseis-se-poleis-tis-evropis-giortasan-karnavali-sti-massalia&siteScreenName=ieidiseis&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=550px

Διαδήλωση και πορεία στο Λονδίνο

Χαμός επικράτησε το Σάββατο στο Λονδίνο όταν διαδηλώτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα του κορονοϊού.

Χιλιάδες κάτοικοι στο Λονδίνο πραγματοποίησαν πορεία στο Hyde Park, την Oxford Street, παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Οι περισσότεροι ήταν χωρίς μάσκα, ενώ σημειώνεται ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει στη χώρα.

Στη διάρκεια της διαδήλωσης έπεσαν καπνογόνα, ενώ υπήρξαν και μικρές συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και συγκεντρωμένους.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-3&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1373283996176617476&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2Fitem%2F85380-to-lockdown-efere-diadiloseis-se-poleis-tis-evropis-giortasan-karnavali-sti-massalia&siteScreenName=ieidiseis&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=550px

Συγκεντρώσεις στη Γερμανία και αλλού

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για τα μέτρα κατά της πανδημίας στο Κάσελ, στην κεντρική Γερμανία, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν οργανωθεί από τις αρχές του έτους στη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε ότι στη διαδήλωση μετείχαν 15-20.000 άνθρωποι.

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία Φρίντριχσπλατς, χωρίς προστατευτικές μάσκες και χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να ενωθούν με μια άλλη ομάδα διαδηλωτών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού.

Σε άλλες περιοχές της πόλης, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των γκλομπ τους και εκτόξευσαν νερό υπό πίεση εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό και πέταγαν εναντίον τους μπουκάλια.

Παράλληλα, η αστυνομία διέλυσε μια μικρή συγκέντρωση 150 ανθρώπων στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην καρδιά του Βερολίνου, γιατί δεν τηρούνταν οι κανονισμοί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο την τοπική αστυνομία. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κατευθύνθηκαν κατόπιν στο Πάρκο Τιργκάρτεν και άλλοι προς το κτίριο του Ράισταγκ.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-4&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1373334057866629122&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2Fitem%2F85380-to-lockdown-efere-diadiloseis-se-poleis-tis-evropis-giortasan-karnavali-sti-massalia&siteScreenName=ieidiseis&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=550px

Περίπου 300 άνθρωποι συμμετείχαν εξάλλου σε μια άλλη συγκέντρωση στην Αλεξάντερπλατς.

Στη γειτονική Ελβετία, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Λίσταλ ζητώντας επίσης να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Στη Λιθουανία, περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Καθεδρικού, στο Βίλνιους και κάποιοι από αυτούς δεν φορούσαν μάσκες, ούτε τηρούσαν τις αποστάσεις, μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα LRT.lt

πηγη