Εξιλαστήριο θύμα η Επιτροπή των Ειδικών; Τα δικά της λάθη

Εξιλαστήριο θύμα η Επιτροπή των Ειδικών; Τα δικά της λάθη

Η μετακίνηση από το έως τώρα μοντέλο αντιμετώπισης του κορονοϊού και η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει τις ευθύνες της στους ειδικούς.

Ως εξιλαστήριο θύμα της αποτυχίας των μέτρων για την πανδημία χρησιμοποιείται πλέον η Επιτροπή των Ειδικών υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Κομβικό σημείο για τη στάση της ηγεσίας της κυβέρνησης απέναντι στην Επιτροπή είναι η μετατόπιση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης υπό την πίεση της οικονομίας από το τέλος της περασμένης χρονιάς και κυρίως από τις αρχές του έτους.

Η κυβέρνηση, σωστά όπως αποδείχτηκε στην πράξη, τον περασμένο Μάρτιο, όταν ξέσπασε και στη χώρα μας η πανδημία, επέλεξε –και μάλιστα με αποφασιστικότητα και σωστά όπως αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα- την προτροπή του ΠΟΥ για μέτρα κατά της μεταδοτικότητας, με κυρίαρχο τον εγκλεισμό. Εν αντιθέσει με άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Βραζιλία κοκ, που επέλεξαν τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», να μείνουν όλα ανοιχτά ώστε να «προστατευτεί» η οικονομία και με την προτροπή στις ευαίσθητες ομάδες «να προσέχουν»!

Κάτω από την πίεση της αγοράς και των κακών οικονομικών στοιχείων, η κυβέρνηση μετατοπίζεται το τελευταίο διάστημα από το μοντέλο που ακολούθησε έως τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Επιτροπή των Ειδικών, όμως, υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, δυσκολεύεται να υπηρετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που επιλέχτηκε να πράξει έως τώρα. Η κυβέρνηση, χωρίς να θέλει να καταργήσει την Επιτροπή, προαποφασίζει τα μέτρα και καλεί ουσιαστικά την Επιτροπή να τα …επικυρώσει!

Επιπλέον, την χρησιμοποιεί και ως εξιλαστήριο θύμα για την κατάσταση που επικρατεί, κυρίως τη χρησιμοποιεί ως «σάκο του μποξ» απέναντι στην αγορά, καθώς εμφανίζεται η ίδια πως επείγεται για το άνοιγμά της, ενώ η Επιτροπή κωλυσιεργεί-προφανώς «λόγω εμμονών» που έχει! Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν συγκεκριμένοι υγειονομικοί, που μέρος της κοινής γνώμης αρχίζει να τους χαρακτηρίζει ως «υγειονομικούς κυβερνητικούς εκπροσώπους», καθώς δείχνουν ότι λειτουργούν ως πολιορκητικοί κριοί απέναντι στη στόχευση που έχει κάθε φορά η κυβέρνηση!

Η Επιτροπή έχει κάνει βεβαίως τα δικά της λάθη, ενώ μέλη της αρχίζουν να εμφανίζονται με προσωπικές στρατηγικές, γεγονός που εξυπηρετεί όσους επιθυμούν την απαξίωσή τους. Η μη δημοσιοποίηση των θέσεών της συμβάλλει βεβαίως προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η απαιτούμενη διαφάνεια θα συνέβαλε και ώστε τα μέλη της να είναι πιο προσεκτικά και να μην μπορούν να της χρεώσουν εύκολα λάθη εσφαλμένες επιλογές που δεν είναι δικές της.

Η στήλη, παρά τις παρατηρήσεις για τη λειτουργία της Επιτροπής, που ίσως πρώτη έθεσε δημοσίως, στηρίζει τους επιστήμονες-μέλη της και αναγνωρίζει το έργο της. Και, βεβαίως, συνεχίζει να αναγνωρίζει και να τιμάει το έργο του επικεφαλής της Σωτήρη Τσιόδρα, όπως με τις παρατηρήσεις της έκανε έως τώρα και τον υπερασπίζει από τους εκείνους τους έως πρόσφατα υποστηρικτές του, που τώρα, εάν μπορούσαν …θα τον έριχναν στα σκυλιά!

Η Επιτροπή χρειάζεται να αναθεωρήσει το ρόλο της, αλλά δεν μπορεί να μετατραπεί σε Επιτροπή που απλώς θα επικυρώνει αποφάσεις που λαμβάνονται αλλού-ακόμα και από κάποια υποομάδα της. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, τους ειδικούς τους χρειαζόμαστε να μας λένε τι να κάνουμε και όχι να τους λέμε εμείς τι να κάνουμε!

πηγη