Κλέαρχος Μαρουσάκης: Χωρίζεται στα δύο η χώρα, κρύο και αφρικανική σκόνη

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Χωρίζεται στα δύο η χώρα, κρύο και αφρικανική σκόνη

Στα δύο θα χωριστεί η χώρα μας το Σαββατοκύριακο, με τον καιρό να είναι παγερός στα βόρεια και θερμός νοτιότερα, τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αύριο Σάββατο, αλλά και την Κυριακή, έρχεται κακοκαιρία από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Θα δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες, στην ουσία όμως η χώρα μας θα χωριστεί σε δύο τμήματα: Από το ύψος της Πελοποννήσου και πιο βόρεια περιμένουμε έναν κλειστό καιρό, με βροχές, καταιγίδες, ακόμη και χιόνια σε ορεινές περιοχές. Νοτιότερα όμως θα κυριαρχούν η αφρικανική σκόνη, αλλά και η ζέστη, υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος και προσθέτει: 

«Πολικές αέριες μάζες κατευθύνονται προς τα νότια-νοτιοδυτικά τμήματα της Ευρώπης. Καθώς αλληλεπιδρούν με τη θάλασσα της Μεσογείου, σχηματίζουν βαρομετρικό χαμηλό προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής, όπου από τη μία πλευρά θα δημιουργήσει ένα χειμωνιάτικο σκηνικό προς τη βόρεια Ελλάδα, νοτιότερα όμως θα μας έρθουν πολύ πιο θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής και θα ανεβάσουν σημαντικά τη θερμοκρασία. 

Αύριο και μεθαύριο, από το ύψος της Θεσσαλίας θα είναι πολύ το κρύο. Ο υδράργυρος κοντά στους 10, 12 και τοπικά 13 βαθμούς Κελσίου, πιο νότια αρχίζει και ανεβαίνει η θερμοκρασία, με έμφαση τα νότια θαλάσσια τμήματα, 24 τοπικά και 25 βαθμούς προς τη βόρεια Κρήτη».  

Ο καιρός σήμερα

Άστατος ο καιρός και σήμερα, άστατος θα είναι και το Σαββατοκύριακο και έρχεται κρύο προς τα μέσα της άλλης εβδομάδας, με χιόνια σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Θα είναι μικρής διάρκειας. Πιστεύω πως θα είναι και το τελευταίο του χειμώνα, που κλείνει την παρουσία του στη χώρα μας. Πάμε πλέον σε ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες, ενημερώνει ο κ. Μαρουσάκης και συνεχίζει: 

«Αρκετό το κρύο και σήμερα, ιδιαίτερα προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Προς τα Ιωάννινα, τη Φλώρινα, το Κάτω Νευροκόπι, της Δράμας, την Ορεστιάδα, αρκετό το κρύο. Ο υδράργυρος βρίσκεται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Λίγο πιο νότια, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αυτήν τη στιγμή τα θερμόμετρα προσεγγίζουν τους 7-8 βαθμούς.

Μέσα στο Ιόνια, προς την Κέρκυρα, δείχνουν 7 βαθμούς Κελσίου, προς την Ιθάκη είμαστε κοντά στους 9 βαθμούς.

Αντίστοιχες θερμοκρασιακές τιμές συναντούμε και προς τον ανατολικό και βόρειο Αιγαίο, είμαστε κοντά στους 9-12 βαθμούς Κελσίου.

Λίγο πιο νότια, το περισσότερο κρύο το εντοπίζουμε στο εσωτερικό της Πελοποννήσου, προς την Τρίπολη. Τα θερμόμετρα δεν ξεπερνούν τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική, στο κέντρο της πόλης, έχουμε σχετικά καλές θερμοκρασιακές τιμές, είμαστε κοντά στους 11 βαθμούς. Λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία συναντούμε προς τα βόρεια προάστια.

Προς την περιοχή της δυτικής-βορειοδυτικής Πελοποννήσου βλέπουμε πως στην Πάτρα τα θερμόμετρα προσεγγίζουν του 9-10 βαθμούς, 9-10 δείχνουν και τα θερμόμετρα στην Καλαμάτα.

Μέσα στο Αιγαίο, προς τα νότια τμήματά του, είμαστε κοντά στους 10-13 βαθμούς Κελσίου.

Οι βροχές είναι περισσότερες μέσα στο Αιγαίο και προς το νοτιανατολικό Αιγαίο έχουμε και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες.

Από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο νότια επικρατούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Καθώς θα περνούν οι ώρες, τα φαινόμενα θα εκτονώνονται προς τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου.

Στην Αττική έχουμε λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Καθώς όμως θα πηγαίνουμε προς το μεσημέρι, ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται. Το μεσημέρι, ο υδράργυρος θα προσεγγίσει τους 17-18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη έχουμε επίσης λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές, κυρίως στη Χαλκιδική και τα ανατολικά τμήματα του νομού, αργότερα όμως και εκεί θα βελτιωθεί ο καιρός. Αργά το μεσημέρι, η θερμοκρασία θα είναι στο κέντρο της πόλης κοντά στους 14 βαθμούς.

Προς την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο-βορειοανατολικό Αιγαίο, ο καιρός θα είναι άστατος με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Αργότερα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Αργά το μεσημέρι, η θερμοκρασία θα προσεγγίζει σε αρκετές περιοχές τους 13-15 βαθμούς.

Προς το νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο, ο καιρός ξεκινά άστατος με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και καταιγίδες. Αργότερα, στα πιο ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, τα φαινόμενα θα περιοριστούν ακόμη πιο ανατολικά και θα αρχίσουν να εξασθενούν. Αργά το μεσημέρι, ο υδράργυρος θα προσεγγίζει σε αρκετές περιοχές τους ακόμη και τους 17-18 βαθμούς». 

https://player.glomex.com/integration/1.487.1/iframe-player.html?integrationId=40599z13k7203jqd&playlistId=v-ca125b70y0ft-st&playlistIndex=0&origin=glomex-player&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fellada%2Fitem%2F85034-klearxos-marousakis-erxetai-pali-o-xeimonas

πηγη