Σλοβενία: Ο Janša συμμετείχε σε συμβούλιο για τα εμβόλια στη Βιέννη

Σλοβενία: Ο Janša συμμετείχε σε συμβούλιο για τα εμβόλια στη Βιέννη

Προκειμένου να αντισταθμιστεί η ανισότητα στη χορήγηση εμβολίων, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στη διανομή τους σύμφωνα με το κλειδί του πληθυσμού και τον μηχανισμό διόρθωσης, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurtz μετά από συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών στη Βιέννη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν διά φυσικής παρουσίας ο Kurtz, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov, καθώς και ο Τσέχος ομόλογός τους Andrej Babis. Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Αυτό δεν είναι ζήτημα απόδοσης ευθυνών,» είπε ο Kurtz. «Υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.» Κατά την παραγγελία και τη διανομή εμβολίων στην ΕΕ, συμφωνήθηκε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου 2020. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel διαβεβαίωσε επίσης τα κράτη μέλη ότι κάθε χώρα αναμένεται να λάβει κατά κεφαλήν εμβόλια.

Η Μάλτα έφτασε γρήγορα στο 27% του εμβολιασμένου πληθυσμού, ενώ άλλες χώρες ήταν ακόμη στο πέντε τοις εκατό. Αυτή η άνιση κατανομή και η επακόλουθη διαφορά στην κάλυψη εμβολιασμού οδηγούν σε εντάσεις στην ΕΕ, δήλωσε ο καγκελάριος. Ο Kurz τόνισε και πάλι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για αυτό. Συμφωνήθηκε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel ότι θα πρέπει να καθιερωθεί ένας μηχανισμός «επισκευής» ή «διόρθωσης».

«Πάντα πιστεύαμε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη,» δήλωσε ο Boyko Borissov. «Το διοικητικό συμβούλιο έχει εισαγάγει μια διαφορετική διαδικασία,» συνέχισε ο Borissov. Κάλεσε επίσης τα κράτη να μην αγοράσουν ρωσικά ή κινεζικά εμβόλια. Ο Borissov πιστεύει ότι οι Von der Leyen και Michel έκαναν καλή δουλειά, «ωστόσο η άδικη κατανομή έγινε σε χαμηλότερα επίπεδα,» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Τον Μάιο, ορισμένες χώρες θα έχουν ανοσία της αγέλης ενώ άλλες περιμένουν ακόμη εμβόλια.

Ο Janez Janša μίλησε για «έγκαιρη προειδοποίηση». Τον Ιούνιο, οι μισές χώρες θα έχουν ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού 30%, ενώ οι άλλες μισές θα είναι στο 60%. Η Σλοβενία ​​είναι πάνω από το μέσο όρο όσον αφορά τον εμβολιασμό, ωστόσο «Δεν είμαστε νησί, κανείς δεν μπορεί να ζήσει καλά επειδή ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα.»

Η Janša υποστήριξε επίσης τη δημοσίευση συμβάσεων με παραγωγούς. Δεν πρέπει να είναι μυστικές. «Θέλουμε να αποφύγουμε μια νέα πολιτική κρίση,» τονίζοντας ότι αυτή θα είναι αναπόφευκτη εάν οι χώρες της ΕΕ εφοδιάζονται με τόσο άνισο τρόπο.

«Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ αναζητούσε κοινές λύσεις, αλλά έγιναν λάθη και αυτό προκάλεσε επίσης εντάσεις,» δήλωσε ο Janša.

Προσέθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει επιπλέον 24 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Αυτός είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της ανισότητας, αντί να βασίζεται μόνο στην αναδιανομή εντός των χωρών της ΕΕ. «Μόνο όταν τελειώσει η πανδημία θα ξέρουμε ποιος ήταν επιτυχής,» δήλωσε ο Janša, σχολιάζοντας την επιτυχία της διαδικασίας εμβολιασμού στο Ισραήλ. /ibna