Ομολογία ενοχής

Ομολογία ενοχής

Δεν είναι πρώτη φορά που ένας υπουργός δυσκολεύεται μπροστά σε ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας. Αλλά ο τρόπος που αντέδρασε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης για το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας («Καταγγέλλουν βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ») είναι ασφαλώς πρωτοφανής. Η επιλογή να κρυφτεί πίσω από ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. και η αντιδεοντολογική χρησιμοποίηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ως προπαγανδιστικού μηχανισμού φανερώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η σπασμωδική επίθεση στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που απλώς έκανε το καθήκον της, δηλαδή δημοσιοποίησε σοβαρές και επώνυμες καταγγελίες πολιτών για υπερβάσεις κρατικών οργάνων, ισοδυναμεί με ανοιχτή ομολογία ενοχής.

Μέσα σε λίγες ώρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη λησμόνησε όσα έλεγε την περασμένη Παρασκευή, σε μια μεγάλη ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνονταν η υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής Αλιβιζάτου, η πρόσκληση των πολιτών να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας και η διαβεβαίωση ότι όλα θα ελέγχονται.

Τώρα το μήνυμα είναι σαφές: Μην τολμήσετε να καταγγείλετε αυτά που υποστήκατε, γιατί είστε ψεύτες και όσοι ακούσουν την καταγγελία σας θα αντιμετωπιστούν ως συκοφάντες.

Βέβαια, πίσω από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται ο κ. Χρυσοχοΐδης και πίσω από αυτόν κρύβεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος γνωρίζει ότι στον μόνο τομέα που μπορεί να δείξει έργο η κυβέρνησή του είναι η σκληρή καταστολή ειρηνικών συγκεντρώσεων, οι συστηματικοί ξυλοδαρμοί πολιτών, η απόλυτη αυθαιρεσία στις συλλήψεις και η άσκηση βίας στα κρατητήρια.

Φυσικά η εφημερίδα μας δεν τρομοκρατείται με τέτοιες μεθόδους. Αλλά το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη δεν απευθύνεται σε μας. Απευθύνεται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που έσπευσαν (μαζί φυσικά και η ΕΡΤ) να αναπαραγάγουν την απειλητική ανακοίνωση, χωρίς να ασχοληθούν με την ακρίβεια των καταγγελιών.

Απευθύνεται ακόμα στους πολίτες που καλούνται να μείνουν απαθείς για να μην πάθουν τα ίδια. Κυρίως, όμως, απευθύνεται στους αστυνομικούς που βιαιοπραγούν. Τους στέλνει το μήνυμα ότι όσα λέγονταν μέχρι προχθές για ελέγχους καταγγελιών και ανεξάρτητες αρχές που δήθεν θα τους ελέγχουν είναι στάχτη στα μάτια.

Με τον τρόπο του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει την περιβόητη φράση που είχε απευθύνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προς τους αστυνομικούς, στις 30/7/1990, μια βδομάδα μετά από ακραία επίδειξη αστυνομοκρατίας στα Χανιά: «Εσείς είστε το κράτος».

πηγη