Κύπρος: Ενημέρωσε του πολιτικούς αρχηγούς ο Αναστασιάδης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Κύπρος: Ενημέρωσε του πολιτικούς αρχηγούς ο Αναστασιάδης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, όπου ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Με το πέρας της συνεδρίασης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος προέβη σε δηλώσεις, όπου ενημέρωσε ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός των πολιτικών αρχηγών, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις επαφές και ανταλλαγές απόψεων που είχε τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αλλά και με άλλους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας».

«Επίσης, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη και κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολιτικούς αρχηγούς να τον συνοδεύσουν κατά τη διαδικασία της πενταμερούς. Όλα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το ΕΛΑΜ, αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι παρόντες στη Γενεύη» συνέχισε ο Κυριάκος Κούσιος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς ότι πριν τη μετάβαση στη Γενεύη θα υπάρξει και άλλη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ στο ενδιάμεσο θα συνεχίσουν οι συνεδρίες της συμβουλευτικής ομάδας που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την άτυπη συνάντηση 5+1 στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη. Στόχος όπως διαφαίνεται είναι να επιτευχθεί ένα κοινό ανακοινωθέν με το πέρας της συνάντησης που θα παραπέμπει σε μια συμφωνία ως προς την διαδικασία και ενδεχομένως ως προς την ουσία του Κυπριακού.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η Jane Holl Lute το πρόγραμμα της άτυπης συνάντησης θα περιλαμβάνει την πρώτη μέρα 27 Απριλίου συνάντηση «γνωριμίας» όλων των εμπλεκόμενων μερών. Την επόμενη μέρα 28 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων, με τους εκπροσώπους των τριών εγγυητριών χωρών και τον εκπρόσωπο των ΗΕ. Επιπροσθέτως θα υπάρχουν διμερείς επαφές από την πλευρά των ΗΕ ή ενδεχομένως και των μερών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για την τελευταία μέρα 29 Απριλίου δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί αν προκύψει ανάγκη συνέχισης των διαβουλεύσεων./ibna