«Ζούμε έναν πόλεμο στις ΜΕΘ-Επιλέγουμε ασθενείς»

«Ζούμε έναν πόλεμο στις ΜΕΘ-Επιλέγουμε ασθενείς»

Συνθήκες πολέμου στις ΜΕΘ της Αττικής και δυσοίωνες προβλέψεις για 3.000 κρούσματα ημερησίως. Κι όμως η κυβέρνηση προπαγανδίζει σταδιακή χαλάρωση μέτρων.

Σε δραματικούς τόνους μίλησε ο διευθυντής του Ακτινολογικού στο Γ. Γεννηματάς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τις εφημερίες «τρόμου» που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες.

Ο Σπύρος Αντωνόπουλος, μιλώντας στο OPEN TV, περιέγραψε την χθεσινή εφημερία επισημαίνοντας ότι σε ένα από τα κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής κατά του κορονοϊού, όχι μόνο δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ, αλλά υπάρχουν και οκτώ με δέκα διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ. 

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-c9zdg684lwbt-sf

«Δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid στο Γεννηματάς. Αντίθετα, υπάρχουν 8 – 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κι αναμένουμε να αδειάσουν κρεβάτια για να τους βάλουμε» τόνισε για να προσθέσει ότι οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι γιατροί της Αττικής τις τελευταίες ημέρες τους έχουν φτάσει στο σημείο να διαλέγουν ποιος ασθενείς θα εισαχθεί σε ΜΕΘ και ποιος θα μπει σε αναμονή.

«Οι τελευταίες τρεις εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Δεχόμαστε γύρω στους 60 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-c9zg2gmw8b21-sf

Με πληρότητα κοντά στο 100% θέλουν χαλάρωση των μέτρων

Η ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής όπου η πληρότητα υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 95%, αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσιάζει αύξηση και η εκτίμηση είναι ότι πιθανόν τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τις 3.000.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-c9zezlkqalpd-sf

Κι όμως, μέσα σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση έχει αρχίσει από χθες να προπαγανδίζει ξανά χαλάρωση μέτρων και σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1371859804235382785&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fnode%2F285863&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=550px

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μίλησε (Ρ/Σ Alpha 989) για σχέδιο που θα βασίζεται σε δύο πυλώνες που θα περιλαμβάνει «ενίσχυση του ΕΣΥ» και «μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων» στρώνοντας το χαλί για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων πριν τις εισηγήσεις των ειδικών.

Χαμηλός ο αριθμός των τεστ – Η κατανομή των κρουσμάτων

Η ενίσχυση του ΕΣΥ έχει ακουστεί πολλές φορές από τα χείλη κυβερνητικών αξιωματούχων όμως παραμένει «κενό γράμμα» καθώς διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ και οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν. Όσον αφορά τη νέα συμφωνία για την τήρηση των μέτρων απομένει να αποδειχθεί στην πράξη πως θα μπορέσει να λειτουργήσει όταν οι πολίτες γίνονται μάρτυρες πολλών παρεκκλίσεων ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη.

Οι εισηγήσεις των ειδικών 

Στο πλαίσιο αυτό εξελίξεις αναμένονται την Παρασκευή (19/03) καθώς συνεδριάζει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας με σκοπό να επανεκτιμήσει τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν πως εξετάζεται άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων σε δύο φάσεις εντός του Μαρτίου. Στο πρώτο «σκαλοπάτι» εξετάζεται να δοθεί πράσινο φως στην επαναλειτουργία δραστηριοτήτων με μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο όπως τα κομμωτήρια και σε απόσταση μίας εβδομάδας το άνοιγμα του λιανεμπορίου με συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς.

Παράλληλα, εξετάζεται να τεθεί σε εφαρμογή νέος πενταψήφιος αριθμός με συγκεκριμένους περιορισμούς αλλά και χαλάρωση του γνωστό σε όλους 13033 για συγκεκριμένους κωδικούς.

πηγη