Δοκιμή με ομόλογο 30 ετών

Δοκιμή με ομόλογο 30 ετών

Στόχος της κοινοπρακτικής έκδοσης είναι η άντληση ενός ποσού ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές και το τελικό επιτόκιο που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,67% με 1,7%, οριακά υψηλότερα από το 1,58% που είναι το αντίστοιχο ομόλογο της Ιταλίας.

Κρας τεστ, μετά την ψυχρολουσία του 2012 που βίωσαν οι επενδυτές με το βαθύ «κούρεμα» των χρεογράφων τους στο πλαίσιο του PSI, θα αποτελέσει για την Ελλάδα η σημερινή έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου. Ο ελληνικός τίτλος απευθύνεται σε επενδυτές με ατσάλινη υπομονή ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που βάλλεται τη δεδομένη χρονική στιγμή από τον κορονοϊό, αφού τα λεφτά της τοποθέτησης θα τα εισπράξουν το 2052. Ακόμα και τότε ένα είδος σχέσης με τους δανειστές θα εξακολουθήσει να την έχει η χώρα μας έως ότου ξεχρεώσει το 75% των δανεικών που έλαβε από τα τρία μνημόνια.

Εκτός απροόπτου το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πρωί. Βέβαια η βολιδοσκόπηση των επενδυτών έχει ξεκινήσει από χθες με την εντολή που έδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις πέντε τράπεζες (BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan, Εθνική Τράπεζα) που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την έκδοση. Στόχος της κοινοπρακτικής έκδοσης είναι η άντληση ενός ποσού ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές και το τελικό επιτόκιο που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,67% με 1,7%, οριακά υψηλότερα από το 1,58% που είναι το αντίστοιχο ομόλογο της Ιταλίας. Η Ισπανία δανείζεται στην 30ετία με 1,21% ενώ η Γερμανία με 0,19%.

Το βασικό ζητούμενο όμως δεν είναι αυτή τη στιγμή το ποσό, δηλαδή η χώρα δεν βγαίνει στις αγορές για να ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα και μάλιστα με μια τέτοια διάρκεια. Το κάνει για να φτιάξει και να επιμηκύνει την καμπύλη των αποδόσεων και να ξαναβάλει στα «μόνιτορ» της αίθουσας των συναλλαγών στις τράπεζες (dealing room) τον συγκεκριμένο τίτλο που λείπει από το ταμπλό της διαπραγμάτευσης.

Η πιο μακρινή διάρκεια που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η 25ετία που τιμολογείται στο 1,414%. Υπήρξε χθες μια νευρικότητα στον τίτλο, που δικαιολογείται από το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές βγήκαν από την 25ετία για να μπουν σήμερα στην 30ετία ώστε να κλειδώσουν μεγαλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια.

Είναι σαφές ότι η επιτυχία της έκδοσης, όπως προεξοφλείται από την αγορά, θα αποτελέσει το διαβατήριο για ανάλογες κινήσεις στο μέλλον που θα προσθέσουν βάθος και αίσθηση ασφάλειας στους επενδυτές οι οποίοι το 2012 «κάηκαν» από το PSI. Τελευταία φορά που η χώρα βγήκε με 30ετές ήταν το 2007, επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, με επιτόκιο 4,6%. Ακολούθησε το 2008 επανέκδοση (re-opening) του τίτλου πριν καταλήξει στο χαρτοφυλάκιο με τα υπόλοιπα «κουρεμένα» ομόλογα του προγράμματος υποχρεωτικής ανταλλαγής.

πηγη