Βουλγαρία: Δίκαιη κατανομή των εμβολίων στην ΕΕ ζήτησε ο Borissov

Βουλγαρία: Δίκαιη κατανομή των εμβολίων στην ΕΕ ζήτησε ο Borissov

Προσαρμογή στη διανομή των εμβολίων κατά του COVID-19, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα τα προμηθεύονται με βάση τον πληθυσμό, ζήτησαν ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov και οι ομόλογοι του από την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβενία ​​κατά τη διάρκεια ενημέρωσης μετά τη συνάντηση τους στη Βιέννη.

Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz και τους πρωθυπουργούς της Τσεχικής Δημοκρατίας Andrej Babiš της Λετονίας Arturs Krišjānis Kariņš, της Σλοβενίας Janez Janša και της Κροατίας Andrej Plenković. Το θέμα της συνάντησης ήταν η παροχή εμβολίων κατά του COVID-19 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η έκκληση ορισμένων ευρωπαίων ηγετών να πραγματοποιήσουν συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το θέμα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στη Βιέννη μετά τη συνάντηση, οι ηγέτες τόνισαν ότι η έκκλησή τους δεν ήταν να απαγγείλουν κατηγορίες, αλλά να βρουν μια άμεση λύση στο πρόβλημα έτσι ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να λάβουν τα εμβόλια.

«Πάντα πιστεύαμε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιανουάριο, το οποίο καθόριζε σαφώς την αρχή της αναλογικής διανομής των εμβολίων. «Μας δόθηκαν αρκετά εμβόλια που είναι εξίσου καλά και οι διαπραγματεύσεις καθοδηγούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ποιότητα των εμβολίων είναι εγγυημένη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αγοράσαμε αρκετά εκατομμύρια εμβόλια», δήλωσε ο Borissov. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επισήμανε επίσης ως πρόβλημα ότι οι εταιρείες παραγωγής δεν εκπληρώνουν τις συμβάσεις τους. «Επιπλέον, τις παραβιάζουν επειδή δεν σέβονται την αναλογική κατανομή», πρόσθεσε. Ο Borissov εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς η συμφωνία που επετεύχθη από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μπορούσε να αλλάξει από μια επιτροπή κατά τη διάρκεια των παραδόσεων. «Πώς μπορεί να αλλάξει μια απόφαση του Συμβουλίου χωρίς να την αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο πρωθυπουργός.

“Η έκκλησή μας είναι να αφαιρεθεί αμέσως η αδικία και να προχωρήσουμε σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει ως ποσοστό του πληθυσμού», ζήτησε ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη ότι οι πρόσφατα συμφωνηθέντες ποσότητες εμβολίων θα δοθούν στις χώρες που είναι πίσω στον εμβολιασμό.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αναμένει πως η αδικία θα διορθωθεί κατά την αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. «Δεν θέλουμε ελεημοσύνη. Η Βουλγαρία έχει επενδύσει στην ανάπτυξη των εμβολίων», δήλωσε εμφατικά ο Borissov.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz σχολίασε επίσης την προμήθεια εμβολίων στη Βουλγαρία. Ο Kurz ήταν κατηγορηματικός ότι πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή στον τρέχοντα μηχανισμό παροχής εμβολίων στα κράτη μέλη, έτσι ώστε η Βουλγαρία να μην λάβει ένα τρίτο λιγότερο από άλλες χώρες της ΕΕ. «Η αλληλεγγύη πρέπει να εφαρμοστεί, οι διαφορές στην ΕΕ πρέπει να ελαχιστοποιηθούν και η διαδικασία εμβολιασμού πρέπει να είναι επιτυχής», δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας.

Της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη, είναι η συνέχεια της κοινής επιστολής που απέστειλαν οι συμμετέχοντες στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen.  Στη επιστολή αυτή, οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία διασφαλίζει ότι όλα τα κράτη μέλη, μεγάλα ή μικρά, έχουν ίση πρόσβαση στους περιορισμένους πόρους που αντιπροσωπεύουν σήμερα τα εμβόλια COVID-19. Η επιστολή επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα είναι σε θέση να επιτύχουν τους κοινούς στόχους εμβολιασμού που έθεσε η ΕΕ για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπό τους ίδιους όρους./ibna