Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 17.3.2021

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 17.3.2021

Η θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επικείμενη αναστολή στην απαγόρευση χορήγησης του εμβολίου της Astra Zeneca σε αρκετές χώρες της Ευρώπης μετά τη θετική γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γιατρών συνιστούν τις κυρίαρχες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους: «Ο πρωθυπουργός δέχεται επίθεση επειδή ενισχύει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε χθες επίθεση από βουλευτές του κόμματός του αναφορικά με τα σχεδία του να συσφίξει τις εμπορικές σχέσεις του Λονδίνου με το Πεκίνο.

Το όλο ζήτημα προέκυψε μετά τη διαρροή βίντεο στο οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, απευθυνόμενους σε άλλους αξιωματούχους, λέει ότι η Βρετανία θα ζητήσει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις ακόμη και με χώρες που παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε ότι εάν η χώρα του έχει εμπορικές συναλλαγές μόνο με τα κράτη που εφαρμόζουν τα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα χάσει την ανάπτυξη των αγορών που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον.

Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι η Γαλλία και η Ιταλία ετοιμάζονται να σταματήσουν την αναστολή χορήγησης των εμβολίων της AstraZeneca καθώς η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γιατρών ανακοίνωσε χθες ότι είναι πεπεισμένη πως τα κέρδη από τον εμβολιασμό υπερκερνούν τους όποιους κινδύνους από ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου.

Η Daily Telegraph από την πλευρά της γράφει στον τίτλο της: «Ο πρίγκιπας Φίλιππος σε καλή διάθεση μετά από τέσσερις μήνες παραμονής του στο νοσοκομείο» και γράφει ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου επιβιβάστηκε σε όχημα που τον μετέφερε στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου θα συνεχιστεί η ανάρρωσή του.

Στη Γαλλία η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Εμβόλια, καραντίνα το αντιφατικό σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης» και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ εξήγησε χθες ότι η ιδέα επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων το Σαββατοκύριακο στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού εξετάζεται σοβαρά.  

Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της: «Η απόφαση αναστολής του εμβολιασμού προς το παρόν με το εμβόλιο AstraZeneca στη Γερμανία έχει σοβαρές συνέπειες. Τα χαμένα ραντεβού στα κέντρα εμβολιασμού είναι ένα μικρό πρόβλημα που θα μπορούσε τελικά να επιλυθεί. Θα ήταν σωστό να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και μέχρι τότε να συνεχίσουμε με προσοχή τον εμβολιασμό.

»Αν το εμβόλιο αποδειχθεί επικίνδυνο θα πρέπει να αποσυρθεί εντελώς. Αν αποδειχθεί ασφαλές, θα είναι σαν μην υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Κανείς ακόμη δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το εμβόλιο αποτελεί κίνδυνο γι΄ αυτές τις σπάνιες εξαιρέσεις. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο κορονοϊός σκοτώνει και μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 73.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτό μόνο στη Γερμανία».

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ οι Financial Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει πιστοποιητικό Covid το οποίο θα επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι αυτό θα επιτρέπει την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πολιτών εντός Ε.Ε. με βασικό στόχο να λειτουργήσει εκ νέου ο τουρισμός κυρίως στις χώρες του νότου όπου έχει πληγεί βαριά από την πανδημία.

πηγη