Δημοσκόπηση καταπέλτης για την ΕΛ.ΑΣ! Το 60% θεωρεί ότι ασκεί υπερβολική βία, το 67% δεν εμπιστεύεται τις ΕΔΕ! Πως αξιολογούνται τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης

Δημοσκόπηση κόλαφος για την Ελληνική Αστυνομία: Βίαιη και ...

Δυσοίωνα για την ελληνική αστυνομία είναι τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας της PRORATA, η οποία διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 11 και 12 Μαρτίου 2021, σε μέγεθος δείγματος 800 ατόμων.

Παράλληλα σε ερώτηση για τα αισθήματα που δημιούργησε η δήλωση του πρωθυπουργού αμέσως μετά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Σμύρνη το 50% απάντησε με αρνητική προδιάθεση (θυμός, αηδία), το 22% απάντησε με ικανοποίηση ενώ το 21% των πολιτών δήλωσαν ότι τους προκάλεσε απογοήτευση.

  • Σύμφωνα με την έρευνα έξι στους δέκα θεωρούν ότι η αστυνομία ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, το 25% αναλογική, ενώ το 13% πιο ήπια απ’ ότι θα αντιστοιχούσε στις καταστάσεις. Παράλληλα περισσότεροι από 4 στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η αστυνομία κάνει τη δουλειά της χειρότερα συγκριτικά με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 14% το ίδιο κακά.

Περίπου 7 στους δέκα (67%) δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της αστυνομίας, ενώ για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη η κοινή γνώμη είναι σχεδόν διχασμένη καθώς, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία, το 44% ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για το ποιο κόμμα φέρει την ευθύνη για το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών καθώς η πλειονότητα την αποδίδει στην κυβέρνηση, και ακολουθούν η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά ευρήματα της έρευνας:

Το 8% διατηρεί την άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της καλύτερα σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 29% το ίδιο καλά. Αντίθετα, το 44% πιστεύει ότι η ελληνική αστυνομία κάνει τη δουλειά της χειρότερα συγκριτικά με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 14% το ίδιο κακά.

Η πλειονότητα (61%) εκτιμάει ότι η ΕΛ.ΑΣ ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, το 25% αναλογική, ενώ το 13% πιο ήπια απ’ ότι θα αντιστοιχούσε στις καταστάσεις.

Το 67% δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, το 30 % τις εμπιστεύεται και το 3% δεν έχει άποψη ή επιλέγει να μην τοποθετηθεί επί του θέματος.

Σε σχέση με τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία, το 44% ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί.

Για το τεταμένο κλίμα του τελευταίου διαστήματος, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται στο κυβερνών κόμμα, καθώς το 60% δηλώνει πως το τελευταίο φέρει σχετική ευθύνη σε «μεγάλο» ή «απόλυτο» βαθμό. Αντίστοιχα, το 58% δηλώνει ότι «μεγάλη» ή «απόλυτη» ευθύνη φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, στο οποίο επιρρίπτονται «μεγάλες» ή «απόλυτες» ευθύνες από το 40% των ερωτηθέντων. Τέλος, το κόμμα στο οποίο επιρρίπτεται το μικρότερο μερίδιο ευθύνης είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ερώτηση για τα αισθήματα που δημιούργησε η δήλωση του πρωθυπουργού αμέσως μετά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Σμύρνη οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής:

Τέλος, η ηλικία και η συχνότητα ενημέρωσης από την τηλεόραση συσχετίζονται σχεδόν με το σύνολο των στάσεων απέναντι στα θέματα επί των οποίων κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες.

Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο νέος/α είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να μην εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ, να θεωρεί ότι η τελευταία ασκεί υπερβολική βία το τελευταίο διάστημα, να της επιρρίπτει ευθύνες για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση την κύρια ευθύνη για το τεταμένο κλίμα της περιόδου.

Παράλληλα, όσο πιο συχνά ενημερώνεται κανείς από την τηλεόραση, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση μικρότερο μερίδιο ευθύνης (και μεγαλύτερο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) για το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ:

  • Η πανελλαδικής κάλυψης έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 11 και 12 Μαρτίου 2021, σε μέγεθος δείγματος 800 ατόμων (Judgmental Sampling Technique). Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν βάσει της αυτοτοποθέτησης στον άξονα «Αριστερά-Δεξιά».

πηγη