«Κόκκινη ζώνη» όλη η Ιταλία για το Πάσχα

«Κόκκινη ζώνη» όλη η Ιταλία για το Πάσχα

Με τις νέες πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού να έχουν εξαπλωθεί ευρέως οι βόρειες και πιο πολυπληθείς περιοχές της Ιταλίας όπως η Λομβαρδία, όπου βρίσκεται το Μιλάνο, αλλά και περιοχές του νότου όπως η Καλαβρία ετοιμάζονται να εισέλθουν στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» από τη Δευτέρα. 

Σήμερα το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει νέα μέτρα ενόψει και του Πάσχα των Καθολικών, με στόχο να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και ο συνωστισμός.

Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου σε όλη τη χώρα πρόκειται να καταργηθεί η κίτρινη ζώνη (η οποία προβλέπει μεγαλύτερη ευχέρεια μετακίνησης και λειτουργίας των καταστημάτων). Ειδικά από τις 3 έως τις 5 Απριλίου για τους εορτασμούς του Πάσχα οι περιορισμοί που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές θα ισχύουν σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη La Stampa οι 10 περιφέρειες που θα περάσουν από Δευτέρα στο «κόκκινο» είναι η Καμπανία, η Εμίλια Ρομάνια, το Φρίουλι, η Λάτσιο, η Λομβαρδία, το Πιεμόντε, το Βένετο, το Τρέντο και οι αυτόνομες περιφέρειες του Μπολτσάνο και Μάρκε. Στο «πορτοκαλί» αναμένεται να περάσουν οι περιφέρειες Μπασιλικάτα και Μολίσε.

Στην «πορτοκαλί ζώνη» περνούν η Καλαβρία, η Πουλία, η Σικελία, η Λιγουρία και η Τοσκάνη, ενώ πορτοκαλί παραμένει και η Ουμπρία. Λευκή ζώνη παραμένει η Σαρδηνία, που παρουσιάζει πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Πρόσφατα η κυβέρνηση Ντράγκι αυστηροποίησε τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές ώστε να μην περιλαμβάνουν μόνο την αναστολή λειτουργίας των μπαρ, των εστιατορίων και του λιανεμπορίου αλλά και το κλείσιμο των δημοτικών και γυμνασίων – λυκείων. 

Αυτό σημαίνει οτι οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά για λόγους αποδεδειγμένης ανάγκης και οτι η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων θα επιτρέπεται μόνο για καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης και για λίγα άλλα, όπως βιβλιοπωλεία και καταστήματα με παιχνίδια.

Επίσης θα μπορεί να πραγματοποιείται μόνον μια επίσκεψη την ημέρα σε φιλικά σπίτια από το πολύ δυο άτομα. 

Χθες, Πέμπτη, στην Ιταλία καταγράφηκαν σχεδόν 26.000 νέα κρούσματα και 373 θάνατοι από Covid-19, με τα θύματα του ιού να έχουν πια ξεπεράσει τις 100.000.

πηγη