Καταγγελίες Κουρτς για κρυφές συμφωνίες κρατών με φαρμακοβιομηχανίες

Καταγγελίες Κουρτς για κρυφές συμφωνίες κρατών με φαρμακοβιομηχανίες

Άστραψε και βρόντηξε ο Αυστριακός καγκελάριος καταγγέλλοντας πως υπάρχει άνιση και άδικη κατανομή των εμβολίων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς πήγε κι ένα βήμα παραπέρα υπαινισσόμενος ότι ορισμένες χώρες ίσως να έχουν υπογράψει «μυστικά συμβόλαια» με φαρμακοβιομηχανίες ώστε να λάβουν περισσότερα εμβόλια από εκείνα που τους αναλογούν.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την συνολική διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με τις φαρμακοβιομηχανίας κάθε κράτος-μέλος λαμβάνει εμβόλια αναλογικά με τον πληθυσμό, όμως ο Κούρτς δήλωσε ότι μετά από τη σύγκριση των προμηθειών είναι ξεκάθαρο ότι «οι παραδόσεις δεν ακολουθούν το αναλογικό αυτό σύστημα».

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα λεγόμενα παζάρια ήταν στην πραγματικότητα επιπρόσθετες συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών και φαρμακευτικών εταιρειών. Η Μάλτα θα λάβει τρεις φορές περισσότερες δόσεις σε σχέση με τη Βουλγαρία μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η Ολλανδία, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου όχι μόνο θα λάβει περισσότερες δόσεις κατ’ αναλογία απ’ ότι η Γερμανία, αλλά θα λάβει διπλάσια εμβόλια από την Κροατία» δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια ξεκάθαρη αντίφαση σε σχέση με τους πολιτικούς σκοπούς της Ένωσης.

Τις αιτιάσεις του καγκελάριου της Αυστρίας απέρριψε εκπρόσωπος της Ε.Ε. δηλώνοντας ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν λιγότερα ή περισσότερα από τα εμβόλια και αυτό συζητείται ανάμεσα στα κράτη μέλη».

ΠΗΓΗ