Βουλή:Συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών


Ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων η συζήτηση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου επί της Αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει ψηφιστεί θετικά από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η Ελληνική Λύση έχουν καταγράψει τις διαφωνίες του με το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, όπου έχει τις διατάξεις που παρέχουν τη δυνατότητα του ΤΧΣ να συμμετέχει με προϋποθέσεις στις αυξήσεις κεφαλαίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και της επέκτασης της νομικής προστασίας στα στελέχη του Ταμείου για αποφάσεις που λαμβάνουν για τις τράπεζες, κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα για τα τραπεζικά στελέχη.

Στο νομοσχέδιο, επίσης, έχουν κατατεθεί τρεις υπουργικές τροπολογίες που θα τεθούν σε συζήτηση και ψήφιση. Πρόκειται για μια τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τις συμβάσεις καθαριότητας του e-ΕΦΚΑ και ρυθμίσεις για το «’Ασυλο Πενήτων Βασ. Αθανασίου Πρωθιερέως Γηροκομείον Πειραιώς».

Η δεύτερη τροπολογία έχει ρυθμίσεις θεμάτων οδοιπορικών εξόδων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ακατάσχετου πληρωμής εταίρων υλοποίησης – δικαιούχων του στεγαστικού προγράμματος ESTIA 2021. Η τρίτη υπουργική τροπολογία αφορά ρυθμίσεις για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, Συνδέσμου Δήμων και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ. Τροποποίηση του άρθρου 69 του ν. 4509/2017.

Στο νομοσχέδιο αυτό δεν έχουν κατατεθεί προς το παρόν βουλευτικές τροπολογίες.

πηγη