Βίαιη εκκένωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ,με παρουσια drone και ελικοπτερου της αστυνομιας (video).Nικητές αποχωρούν οι φοιτητές

Βίαιη εκκένωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ, νικητές αποχωρούν οι φοιτητές

Κυβερνητικό αίσχος και μέρα ντροπής  στη Θεσσαλονίκη. Αποφάσισαν και εκτέλεσαν βίαιη εκκένωση της κατάληψης του ΑΠΘ στήνοντας ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση, ενώ από χθες το βράδυ ήταν γνωστό ότι η συνέλευση των φοιτητών είχε αποφασίσει την λήξη της κατάληψης και την συνέχιση του αγώνα με άλλα μέσα και δράσεις.

Πριν ακόμα ξημερώσει αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το πανεπιστήμιο, και έβγαλαν με την βία τους φοιτητές από το ίδρυμα προσαγάγοντας περίπου 40 – 50 από αυτούς. Ακόμα τόσοι κατάφεραν να φύγουν καταφεύγοντας σε κτίρια γειτονικών σχολών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διαφυγόντων φοιτητών και φοιτητριών, οι πρώτοι που μπήκαν στην πρυτανεία με χρήση φακών (!) ήταν άνδρες της ασφάλειας. Όλος ο χώρος ήταν και παραμένει περικυκλωμένος από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν περίπου120 άτομα από τα οποία κάποια «επελέγησαν» οι προσαχθέντες, ενώ επετράπη στους υπόλοιπους επιτρεπόταν να αποχωρήσουν, αλλά επειδή δεν έφευγαν έγινε χρήση δακρυγόνων για να διαλυθούν.

Οι πληροφορίες για εκκένωση, που είχαν δημοσιευτεί και σε φιλοκυβερνητικά μέσα, προφανώς ενόχλησαν την κυβέρνηση που δεν ήθελε να τους δώσει την ευκαιρία να φύγουν καταφέρνοντας μια επικοινωνιακή επιτυχία, κι αποφασίστηκε όπως όπως η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Για άλλη μια φορά οι πρυτανικές αρχές ήταν δυστυχώς απούσες από την επιχείρηση παραχωρώντας την διοίκηση του πανεπιστήμιου στην αστυνομία. Διότι δεν μπορεί να μην γνώριζαν ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις αυτό που γνώριζαν οι 2000 καθηγητές του πανεπιστημίου, που είχαν ενημερωθεί από μήνυμα συναδέλφου τους ότι είχε ληφθεί απόφαση για εκκένωση της κατάληψης.

Οι φοιτητές, όμως, αποχωρούν νικητές, καθώς ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί στα ΑΕΙ ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και η πανεπιστημιακή αστυνομία, έπληξαν το κύρος των πρυτανικών αρχών και αποκάλυψαν ξεκάθαρα την κατασταλτική λογική της κυβέρνησης.

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της κατάληψης στο κτίριο επί 17 μέρες δεν σημειώθηκε καμία ζημιά. Όπως έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.» σε διαδοχικά ρεπορτάζ, την  είχαν περιφρουρήσει από προβοκάτσιες, δεν είχαν επιτρέψει καμιά καταστροφή στον χώρο, δεν είχαν δώσει ούτε μια ευκαιρία στους πρόθυμους να τους διαβάλουν.

Η σημερινή επιχείρηση έγινε μετά το φιάσκο για την ΕΛ.ΑΣ. τη Δευτέρα, όταν δεν κατάφερε να «χτυπήσει» την κατάληψη λόγω των αντιδράσεων από φοιτητές, καθηγητές και βουλευτές που έσπευσαν στο σημείο. Ακολούθησε η απάντηση των δημοκρατικών πολιτών με δύο μεγάλες πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

πηγη