Η ρεαλιστική στρατηγική Ντράγκι και οι αναταράξεις των κομμάτων

Η ρεαλιστική στρατηγική Ντράγκι και οι αναταράξεις των κομμάτων

Θεόδωρος Ανδρεάδης – Συγγελλάκης

Για την ουσία, και όχι για τους τύπους, φαίνεται πως ενδιαφέρεται ο «εξωγήινος της πολιτικής» τεχνοκράτης πρωθυπουργός, απογοητεύοντας όσους προεξοφλούσαν ότι δεν θα άλλαζε τις μέχρι τώρα ισορροπίες ● Η ρεαλιστική πολιτική που ακολουθεί στο μέτωπο της πανδημίας προκαλεί τριγμούς και δρομολογεί εξελίξεις στο κόμμα του Τζινγκαρέτι και στους «Πεντάστερους».

Ο Μάριο Ντράγκι συνεχίζει την πορεία του, πιστός στη μέχρι τώρα στρατηγική του, η οποία δίνει προτεραιότητα σε στρατηγικές κινήσεις και όχι σε συνεντεύξεις Τύπου και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ως «εξωγήινος της πολιτικής» δεν ενδιαφέρεται για τους κανόνες που επιβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η συνεχής ανάγκη επικοινωνίας και αφήνει την καθημερινή επαφή με τους δημοσιογράφους στους διάφορους υπουργούς του.

Είναι σαφές όμως ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει αλλάξει ριζικά. Μετά την αντικατάσταση του ειδικού επιτρόπου για τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός προχώρησε σε μια ακόμη κίνηση: η κυβέρνηση της Ρώμης μπλόκαρε την εξαγωγή 250.000 φιαλιδίων με εμβόλιο AstraΖeneca, οι οποίες είχαν προορισμό την Αυστραλία. Οι συγκεκριμένες δόσεις «εμφιαλώνονται» σε βιομηχανική εγκατάσταση λίγο έξω από τη Ρώμη και ο Ντράγκι θέλησε να εφαρμόσει -για πρώτη φορά- την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αφορά τον Μηχανισμό για Ελεγχο των Εξαγωγών.

H όλη λογική ουσιαστικά είναι ότι από τη στιγμή που οι παρτίδες δεν φτάνουν ούτε για τις χώρες-μέλη της Ενωσης, οι φαρμακοβιομηχανίες που ολοκληρώνουν την παραγωγή και συσκευασία των εμβολίων τους σε κράτη της Ε.Ε. δεν μπορούν να τα εξάγουν σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Από τη στιγμή μάλιστα (όπως έχει γράψει ο ιταλικός Τύπος) που υπεύθυνοι των φαρμακοβιομηχανιών αυτών με πρόσφατες δηλώσεις τους είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έχουν υιοθετήσει μια τέτοια πρακτική.

Οσοι δηλαδή περίμεναν από τον Ντράγκι μια τεχνοκρατική διαχείριση η οποία δεν θα άλλαζε τις μέχρι τώρα ισορροπίες και δεν θα ενοχλούσε κανέναν, έχουν μάλλον απογοητευτεί. Οι κινήσεις του δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή επείγει η ουσία και όχι οι τύποι. Οτι πρέπει να γίνει κάθε τι δυνατόν για να προχωρήσει ο εμβολιασμός με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Παράλληλα με το «μπλοκάρισμα των εξαγωγών» η Ιταλία προσπαθεί να προχωρήσει προς άλλες δύο κατευθύνσεις: η πρώτη αφορά την παραγωγή δικού της εμβολίου που, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να βγει στην αγορά το φθινόπωρο. Και μέσα στον ίδιο περίπου χρονικό ορίζοντα εντάσσεται και η δυνατότητα παραγωγής σε ιταλικές φαρμακοβιομηχανίες (μετά την αναγκαία άδεια) εμβολίων που έχουν ήδη λάβει το «ελεύθερο» από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό εμβόλιο Sputnik V, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να το χρησιμοποιήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση τόσο ο Ματέο Σαλβίνι όσο και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και οι κεντροαριστεροί περιφερειάρχες της ευρύτερης περιοχής της Μπολόνια και της Ρώμης.

Με τις πολιτικές αναταράξεις και ανατροπές, δε, που έφερε η σύσταση της κυβέρνησης Ντράγκι, εντυπωσιακότερες εξελίξεις παρατηρούνται στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων. Στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ο γραμματέας του, Νικόλα Τζινγκαρέτι, ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω διαδικτύου. Αιτία, όπως τόνισε, είναι οι συνεχείς εσωκομματικές επιθέσεις και το αποκλειστικό ενδιαφέρον των στελεχών των Δημοκρατικών για αξιώματα και καρέκλες.

Στην πραγματικότητα οι υπόγειες συγκρούσεις είχαν αρχίσει εδώ και καιρό. Στον Τζινγκαρέτι, ο οποίος ηγείται του κόμματος εδώ και δύο χρόνια, καταλογίζεται ότι επένδυσε υπερβολικές ελπίδες στη συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια, ότι δεν ενίσχυσε το προφίλ της Κεντροαριστεράς και ότι έκανε λάθη σε ό,τι αφορά τη λίστα υπουργών της κυβέρνησης Ντράγκι: το Δημοκρατικό Κόμμα δεν υπέδειξε ούτε μία γυναίκα και προσπάθησε να διορθώσει το τεράστιο ολίσθημα, αφού εκδηλώθηκε έντονη δυσαρέσκεια, με τη λίστα των υφυπουργών. Τώρα ξεκινά η διαδικασία διαδοχής του Τζινγκαρέτι, με στόχο να ξεπεραστεί μια νέα επικίνδυνη εσωστρέφεια.

Οσο για τα Πέντε Αστέρια, τώρα ποντάρουν στην ανανέωση του προφίλ τους. Η συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση απογοήτευσε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους και προκάλεσε τη διαφοροποίηση περίπου τριάντα βουλευτών και γερουσιαστών τους. Για να αποφύγει τη συνεχή φθορά, ο ιδρυτής του κινήματος Μπέπε Γκρίλο έσπευσε να ζητήσει από τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να αναλάβει την ηγεσία των «πεντάστερων». Η πρόταση έγινε δεκτή και, όπως όλα δείχνουν, άρχισε ήδη η επεξεργασία της νέας πορείας πλεύσης των πρώην αντισυστημικών Cinque Stelle- Πέντε Αστέρια.

πηγη