Η Ε.Ε. στρέφεται στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει δόσεις της AstraZeneca

Η Ε.Ε. στρέφεται στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει δόσεις της AstraZeneca

Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, κατά την οποία τα μεταλλαγμένη στελέχη εξαπλώνονται με ταχύ ρυθμό, η Ε.Ε. επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι δεν θα έχει πρόβλημα στον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών, ο οποίος αυτή τη στιγμή φαντάζει το μοναδικό όπλο αναχαίτισης της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ, να επιτρέψουν την εξαγωγή εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς και αίτημα προς την Ουάσινγκτον να διασφαλίσει την ελεύθερη ροή ζωτικών συστατικών των εμβολίων, τα οποία απαιτούνται για την παραγωγή των πολύτιμων σκευασμάτων στην Ευρώπη. 

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια που παράγονται ή εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ, για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων των παραγωγών εμβολίων με την Ε.Ε., θα τηρηθούν πλήρως», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι αν και οι χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν τον εμβολιασμό των πολιτών τους στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, ωστόσο αυτός προχωρά με αργούς ρυθμούς, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αποδίδουν το πρόβλημα στον εφοδιασμό από τους κατασκευαστές των εμβολίων. 

Σημειώνεται επίσης ότι η Ε.Ε. και η Ιταλία μπλόκαραν αυτήν την εβδομάδα, την αποστολή εμβολίων της AstraZeneca προς την Αυστραλία, καθώς η φαρμακοβιομηχανία απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Reuters, η Ε.Ε. σκοπεύει να επεκτείνει το καθεστώς παροχής άδειας για εξαγωγή εμβολίων προς τις φαρμακοβιομηχανίες, έως τα τέλη Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις δόσεις εμβολίων στις ΗΠΑ για να καλύψει πρώτα την εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, αν και η Ουάσιγκτον έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, εντούτοις οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμα την απαραίτητη έγκρισή τους στο σκεύασμα αυτό. 

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «η πρώτη προτεραιότητα του προέδρου είναι να διαθέσει εμβόλια για κάθε Αμερικανό», πρόσθεσε ωστόσο πως ΗΠΑ και η Ε.Ε. «έχουν δεσμευτεί να εντείνουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση πανδημιών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των δυνατοτήτων δημόσιας υγείας και της ανταλλαγής πληροφοριών. Για να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία… πρέπει να συνεργαστούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας».

πηγη