Η «υψηλή κοπτοραπτική» της ΕΛΣΤΑΤ για να βγάλει μονοψήφιο έλλειμμα

επιχειρησεις ρολα κορωνοιος

Εκθέτουν τον Μητσοτάκη του 2019 για να σώσουν τον Μητσοτάκη του 2020!facebook sharing button Sharetwitter sharing button Tweetwhatsapp sharing button Sharemessenger sharing button Share

Την δημιουργική λογιστική Σημίτη θύμισε η ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου εντέλει να παρουσιάσει μονοψήφιο έλλειμμα για το 2020. Ενδεικτικές οι τροποποιήσεις στα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιαστούν με μουσική υπόκρουση τις «τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι.

Οι εποχικές τροποποιήσεις έφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν ανάπτυξη 0,1% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, έστω κι αν ήταν γνωστό ότι πριν ακόμα την έλευση της πανδημίας τα οικονομικά στοιχεία ήταν απογοητευτικά.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν δηλαδή η πανδημία δεν είχε αγγίξει ακόμα την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα, προσγειώθηκε στο 0,8%, κάτω από την μονάδα δηλαδή προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί η ύφεση στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020.

Δεν θέλουμε να κάνουμε μαύρες προβλέψεις, απλά να υπενθυμίσουμε ότι η δημιουργική λογιστική Σημίτη (2001-2003) ήταν αυτή που κατέστρεψε την Ελλάδα οδηγώντας στην στο Δ.Ν.Τ. το 2010. Χαλκεύοντας τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας με τα περιβόητα Swaps της Goldman Sachs, τα οποία έσκασαν 9 χρόνια μετά.

Όπου πάλι τότε, η ΕΛΣΤΑΤ έκανε τέρατα, προκειμένου τότε να διογκώσει το έλλειμμα.

Ελπίζουμε λοιπόν τώρα η σκοπιμότητα αυτού του μαγειρέματος να είναι απλώς πολιτική και να μην υποκρύπτει ένα νέο 2010.

πηγη