Toyota: Κατασκευάζει έξυπνη πόλη με υδρογόνο και φωτοβολταϊκά

Toyota / Πηγή: AP Images

Μία πόλη βγαλμένη από το μέλλον με αυτόνομα οχήματαρομπόττεχνητή νοημοσύνη, που θα τροφοδοτείται με ενέργεια από υδρογόνο, ξεκίνησε να κατασκευάζει η Toyota.

Ο ιαπωνικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας φιλοδοξεί η πόλη Woven στους πρόποδες του όρους Φούτζι, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Τόκυο, να εξελιχθεί σε ένα διεθνές πεδίο δοκιμών νέων τεχνολογιών και καινοτομίας σε πραγματικό περιβάλλον.

Στόχος, η συμβίωση των ανθρώπων με τα προηγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα μέσα από  μία «έξυπνη» καθημερινότητα. Σε πρώτη φάση στην πόλη-εργαστήριο, πρώην εγκατάσταση εργοστασίου της εταιρείας, η κοινότητα θα αριθμεί περίπου 360 κατοίκους, κυρίως ηλικιωμένους, οικογένειες με μικρά παιδιά και εφευρέτες μέχρι να φτάσει να έχει πληθυσμό άνω των 2.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της Toyota.

Η υποδομή του Woven City στοχεύει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι εφευρέσεις με δυνατότητα επίλυσης κοινωνικών ζητημάτων δημιουργούνται έγκαιρα. Πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό ζωντανό εργαστήριο, συνεχώς εξελισσόμενο, όπου άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένοι.

Η πόλη θα έχει τρεις τύπους δρόμων συνδεδεμένους μεταξύ τους στο επίπεδο του εδάφους. Ένας αποκλειστικά για αυτοματοποιημένη οδήγηση, ένας πεζόδρομος και ο τρίτος θα είναι δρόμος, στον οποίο θα κινούνται πεζοί αλλά και αυτοκίνητα. Η μεταφορά των εμπορευμάτων θα γίνεται μέσω υπόγειας διαδρομής. Για την τροφοδοσία της πόλης με ενέργεια θα επιστρατευθούν κυψέλες καυσίμου, οι οποίες αντλούν ισχύ από αντίδραση υδρογόνου-οξυγόνου, και φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η φιλοσοφία του εγχειρήματος δομείται στην αρχή ότι όλα τα οικοσυστήματα, που υποστηρίζουν την καθημερινή ζωή, συνδέονται με δεδομένα, και αλληλεπιδρούν ώστε να επιτευχθεί πρόοδος για μία καλύτερη κοινωνία μέσω της επιτάχυνσης του τεχνολογικού κύκλου και της ανάπτυξης των υπηρεσιών.Στις κατοικίες θα ενσωματωθούν οι πιο εξελιγμένοι τεχνολογικοί μηχανισμοί, ελέγχοντας μέχρι και την κατάσταση της υγείας των φιλοξενούμενων σε αυτές. Θα είναι κατασκευασμένες από ξύλο ακολουθώντας την παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική στις στέγες τους θα τοποθετηθούν τα ηλιακά πάνελ και σε όλη την πόλη θα υπάρχει φυσική βλάστηση και υδροπονία.

Άνθρωποι, κτίρια και οχήματα θα συνδέονται και θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω δεδομένων και αισθητήρων. Συνεπώς, η διασυνδεδεμένη τεχνολογία θα δοκιμαστεί τόσο σε εικονικό όσο και σε φυσικό επίπεδο, μεγιστοποιώντας το δυναμικό της στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός άρτιου ψηφιακού λειτουργικού συστήματος για την υποδομή της πόλης.

Η ανακοίνωση για την κατασκευή της Woven είχε γίνει από την Toyota έναν χρόνο πριν στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας του Λας Βέγκας. Συνεργάτης της σε αυτή την τεχνολογική πρόκληση είναι ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Nippon Telegraph&Telephone Corp ενώ η εταιρεία δηλώνει ανοικτή σε προτάσεις επιστημόνων για την τελική μορφή της hi-tech πόλης.

πηγη