Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις ενός προαναγγελθέντος νέου lockdown

Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις ενός προαναγγελθέντος νέου lockdown

Για τις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, υπό το πρίσμα των νέων ρεκόρ στα κρούσματα Covid-19 και της ασφυκτικής κατάστασης στα νοσοκομεία, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης καραντίνας στη χώρα.

Για τις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, υπό το πρίσμα των νέων ρεκόρ στα κρούσματα Covid-19 και της ασφυκτικής κατάστασης στα νοσοκομεία, με την πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής να πλησιάζει επικίνδυνα το 100%, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης καραντίνας στη χώρα και τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας.

Αλλεπάλληλες οι συσκέψεις με φόντο την αποτυχία των μέτρων που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Οι εμπειρογνώμονες ενδέχεται να προτείνουν καθολικό απαγορευτικό στο σύνολο της χώρας, αντίστοιχο με εκείνο του περσινού Μαρτίου.

Στο «αμήν» οι κλίνες ΜΕΘ, ημίμετρα με αναδιατάξεις

Με τον αριθμό των εισαγωγών και των διασωληνωμένων σε σταθερή αύξηση τις τελευταίες ημέρες, όλα τα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ ήδη χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ έχουν μείνει το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός» και το «Σισμανόγλειο». Ελάχιστες κλίνες παραμένουν ελεύθερες σε «Θριάσιο»,«Ασκληπιείο», «Ελπίς», ΚΑΤ», «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γ. Γεννηματάς» και «ΝΙΜΤΣ».

Η αναδιάταξη στα νοσοκομεία συνεχίζεται και στο πλαίσιο αυτό το Σισμανόγλειο μετατρέπεται αποκλειστικά σε covid νοσοκομείo και προστίθεται στη δύναμη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων «Παμμακάριστος», «Ελπίς» και «Αγία Βαρβάρα» που έχουν ριχθεί στη μάχη με τον ιό.

Παράλληλα, τo «NΙΜΤΣ» και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των περιστατικών, που δεν σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό.

Οριακές καταστάσεις και σε νοσοκομεία της περιφέρειας

Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία Φιλιατών και Άρτας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Από το Νοσοκομείο της Άρτας ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών προς τα Ιωάννινα, καθώς ήδη από το βράδυ της Δευτέρας είχαν γεμίσει και οι 25 κλίνες που μπορούσαν να διατεθούν σε ασθενείς με Covid-19.

Στο Νοσοκομείο της Θεσπρωτίας, νοσηλεύονται δύο ασθενείς στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, εξαντλώντας τη δυναμικότητά της, ενώ άλλοι οκτώ νοσηλεύονται στη μονάδα Λοιμωδών, και παραμένει μια μόλις κλίνη κενή με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων τριών.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 29 ασθενείς με Covid-19, και πέντε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Για το 24ωρο που πέρασε, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα. 422 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα στα άλλα ανησυχία έχει προκαλέσει και η αύξηση των ενδοοικογενειακών λοιμώξεων. Τις όποιες αποφάσεις, αλλά και το σχέδιο για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, αναμένεται να παρουσιάσει το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να υπάρξουν:

  • Αυξημένοι έλεγχοι ή περιορισμοί στον κωδικό «4», που ισχύει για την παροχή βοήθειας, καθώς γίνεται κατάχρηση.
  • Περιορισμός της χρήσης του κωδικού «6» που αφορά την άθληση, όπου επίσης έχει διαπιστωθεί κατάχρηση, ακόμα και μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ιδίως όποτε ο καιρός είναι καλός. Εξετάζεται η αποστολή sms «6» να επιτρέπει μετακίνηση μόνο με τα πόδια
  • Αύξηση των ελέγχων και των τεστ, στους βιομηχανικούς χώρους και στους χώρους εργασίας, όπου δεν μπορεί να ισχύσει σε μεγάλο βαθμό η τηλεργασία.
  • Άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα που ισχύει τα Σαββατοκύριακα.. Να μεταφερθεί, δηλαδή, και αυτή στις 9 το βράδυ, όπως τις καθημερινές.
  • Παραμένει ο στόχος για σταδιακό άνοιγμα στις 16 Μαρτίου. Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να αναπροσαρμοστούν, ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Για το λιανεμπόριο πλην των καταστημάτων που εμπεριέχονται στον κωδικό «2», είναι έτοιμος ο αριθμός 13032. Αυτό που εκκρεμεί είναι τι ακριβώς θα ισχύει για τη χρήση του, καθώς εξετάζεται εάν το χρονικό εύρος θα είναι για 2 ή για 3 ώρες.

πηγη