Σκόπια: Κατηγορηματικό όχι Zaev για ταυτότητα και γλώσσα

Βόρεια Μακεδονία: Κατηγορηματικό όχι Zaev για ταυτότητα και γλώσσα

Rama: Τα θέματα ταυτότητας δεν πρέπει να είναι μέρος τη ημερήσιας πολιτικής

Η κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί ούτε θα διαπραγματευτεί για την μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev.  Το παγκόσμιο δικαίωμα όλων των εθνών είναι να έχουν τη δική τους γλώσσα και τη δική τους εθνική ταυτότητα, πρόσθεσε ο Zaev. Ο Αλβανός ομόλογός του, Edi Rama, πιστεύει ότι τα ζητήματα ταυτότητας δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής πολιτικής και ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να “περιμένει τη Βόρεια Μακεδονία”, ώστε οι δύο χώρες να μην χωριστούν στη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Όσον αφορά τη θέση του εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού Ljupco Georgievski, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ο Zaev πληροφόρησε ότι είχε μιλήσει με τον Georgievski, όπου επιβεβαίωσε ότι ήταν η προσωπική του θέση. Όπως είπε, του εξήγησε ότι δεν μπορεί να είναι η θέση του, είτε θέση της κυβέρνησης είτε του συνασπισμού λόγω του ότι οι απόψεις της κυβέρνησης για αυτό το θέμα είναι σαφείς.

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, ούτε καν στη χώρα μας να κοιμηθείτε στις 31 Δεκεμβρίου του 1943 ως Βούλγαροι και να ξυπνήσετε την 1η Ιανουαρίου του 1944 ως Μακεδόνες. Δεν υπάρχει πουθενά. Γι ‘αυτό η Ευρώπη δεν μπαίνει στις συζητήσεις για την ιστορία. Υπογράψαμε μια Συμφωνία με τη Βουλγαρία, στην οποία αποδεχόμαστε μια κοινή ιστορία μεταξύ των δύο εθνών και των δύο χωρών. Και αυτό είναι πραγματικά ένα σοβαρό βήμα στο πνεύμα της φιλίας», είπε ο Zaev.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, παρόλο που η Βουλγαρία αναγνωρίζει τους Μακεδόνες και τη μακεδονική γλώσσα ως πραγματικότητα, θέλει να μιλήσει για το παρελθόν. Αυτό, όπως είπε, είναι κυρίαρχο ζήτημα των ιστορικών, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στο ότι θα βρουν τρόπους οι ιστορικοί ώστε να ολοκληρώσουν το μέρος του παρελθόντος που θέλει να δημιουργήσει η Βουλγαρία.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια στροφή στην εξεύρεση λύσης μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία.

«Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση, δεν θα έκανα σε βάθος σχόλια, γιατί τώρα υπάρχουν εκλογές στη Βουλγαρία. Μόλις σχηματιστεί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, θα συνεχίσουμε την εισαγωγή σε ακόμα πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, γιατί θέλουμε να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό και για να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία μας και να πραγματοποιήσουμε την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη», δήλωσε ο Zaev.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama, αναφέρθηκε σχετικά με τη δυνατότητα διαχωρισμού Σκοπίων και Τιράνων τώρα που η Βόρεια Μακεδονία μπλοκάρετε από τη Βουλγαρία. Ο Rama, τόνισε την υποστήριξή του προς τη Βόρεια Μακεδονία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες στα Σκόπια και τη Σόφια «θα επιδείξουν σοφία και θα ξεπεράσουν τη διαμάχη».

«Πότε θα υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, όπως η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, δεν εξαρτάται πραγματικά από εμάς. Ζούμε σε διαφορετικές εποχές. Αυτές δεν είναι οι καλύτερες στιγμές για εμάς στην περιοχή, δήλωσε ο Rama όταν ρωτήθηκε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ενώπιον του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell και του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Oliver Varhelyi.

Ο Edi Rama επεσήμανε επίσης ότι όταν έμαθε ότι ζητήματα ταυτότητας τέθηκαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη Βόρεια Μακεδονία, ήταν «τρομοκρατημένος».

«Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή συζήτηση όταν απαιτείται συναίνεση για να φτάσουν στο επόμενο βήμα, επειδή είναι περίπλοκη, επειδή είναι συναισθηματική και ελπίζουμε ότι οι σοφοί ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, οι οποίοι είναι σοφοί, θα το λύσουν μόνοι τους. Ελπίζω να μην περιμένουν ένα μαγικό ραβδί από το Βερολίνο, το Λονδίνο ή οπουδήποτε, γιατί δεν θα συμβεί. Πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συμφωνήσουν μόνοι τους», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Πρόσθεσε ότι το παρελθόν πρέπει να αφεθεί στους ακαδημαϊκούς, την κοινωνία των πολιτών και τους εμπειρογνώμονες. Δεν έχει θέση στην καθημερινή πολιτική, επεσήμανε ο Rama και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει διαχωρισμός της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, δηλαδή η διακυβερνητική διάσκεψη.

«Το παρελθόν είναι μια διαδικασία που μπορεί να φυλακίσει τη Βόρεια Μακεδονία, Θεέ μου, ποιος ξέρει για πόσο καιρό, αλλά αν πρέπει να σας περιμένουμε και να υπομείνουμε, θα σας περιμένουμε ως γείτονές μας και θα υποφέρουμε», δήλωσε ο Rama.

Η τακτική Συνάντηση Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε, αλλά σύμφωνα με τον Επίτροπο της ΕΕ Oliver Varhelyi, δεν έχει καμία σχέση με καμία πίεση από τη Βουλγαρία.

«Το συμβούλιο της Αλβανίας έπρεπε να διεξαχθεί τον Νοέμβριο, οπότε κι αυτό αναβλήθηκε, τώρα ψάχνουμε για μια ημερομηνία. Αυτή τη στιγμή αναμένεται καθυστέρηση στις συναντήσεις λόγω Covid, δεν υπάρχει τίποτα φοβερό σ’ αυτό, καθώς ζούμε την ώρα του Covid”, είπε ο Varhelyi.

Αναφερόμενος στον πιθανό διαχωρισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Σκοπίων και των Τιράνων, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ δήλωσε ότι είναι μια διαδικασία βασιζόμενη στην αξία και ότι η χώρα που πληροί τις προϋποθέσεις θα κερδίσει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη.

«Οι προϋποθέσεις για την Αλβανία πληρούνται και θα υποβάλουμε πρόταση στα κράτη μέλη για έναρξη της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Varhelyi.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev στη συνάντηση με τους επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας ζήτησε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την επαρκή προστασία των δικαιωμάτων των Βούλγαρων πολιτών εκτός της Βουλγαρίας, οι οποίοι εκτίθενται σε επιθέσεις μόνο λόγω της εθνικής τους αυτοδιάθεσης.

Ο λόγος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ήταν η επιστολή που έλαβε το βουλγαρικό υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου από το Πολιτιστικό Κέντρο “Ivan Mihajlov” της Bitola και από άλλους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως ντόπιοι Βούλγαροι. Όπως αναφέρεται στη δήλωση, τα συχνά περιστατικά παραβίασης των δικαιωμάτων τους οφείλονται μόνο στο γεγονός ότι προσδιορίζονται εθνικά ως Βούλγαροι.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκε επίσης η υπόθεση στη Strumnitsa, για τις επιθέσεις πολιτών εναντίον εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σόφιας ανακοίνωσε ότι ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια Angel Angelov και ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για τη Βουλγαρία Vlado Buckovski  συζήτησαν την τρέχουσα συνεργασία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στις σχέσεις στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της υγειονομικής περίθαλψης και των έργων υποδομής.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ετοιμότητα και των δύο χωρών για την κατασκευή του συνοριακού σημείου ελέγχου “Klepalo” μεταξύ των δήμων Strumjani και Berovo. Σύμφωνα με την Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Denika Nikolova η Βουλγαρία σκοπεύει να διαθέσει περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της συνοριακής διέλευσης, το οποίο χαρακτήρισε στρατηγικό έργο για το εμπόριο και τον τουρισμό./ibna