“Είναι σοβαρή στρατηγική να διαβεβαιώνεις την Τουρκία ότι δεν θα χτυπήσεις πρώτος”; Δρ Γιώργος Φίλης(vid)

Ο κ.Γιώργος Φίλης Διδάκτωρ Γεωπολιτικής – Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων – Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων, μιλά στο Militaire για τα ελληνοτουρκικά και είναι καταιγιστικός.

Απαντά σ΄ όσους υποστηρίζουν ότι “ο κόσμος δεν ασχολείται με τα ελληνοτουρκικά”, χαρακτηρίζοντας τα φθηνές δικαιολογίες: “ Αυτές είναι οι φθηνές δικαιολογίες .Είναι αθλιότητα να λέει κάποιος κάτι τέτοιο. Δεν είναι υπεύθυνος ο κάθε πολίτης για να υπερασπίσει τα πάτρια εδάφη . Οι πολιτικοί είναι .Γι΄ αυτό έχουμε αντιπροσωπευτική δημοκρατία….Ο Τζον Λοκ ένας μεγάλος ο μεγάλος πολιτικός φιλόσοφος έλεγε ότι υπάρχει το γενικό αίσθημα του λαού που όταν καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά ,αντιδρά”.

Αναφέρεται στο ενδεχόμενο να υπάρχουν “δεσμεύσεις-υποσχέσεις” προς συμμάχους που επιμένουν να μας λένε ότι πρέπει να τα βρούμε με την Τουρκία.

Επισημαίνει ότι “αν δώσει στην Τουρκία θάλασσα και αέρα , το επόμενο βήμα θα ΄ναι να σου πάρει έδαφος…Ο κ.Ερντογάν παρέλαβε τις τουρκικές διεκδικήσεις από τις γκρίζες ζώνες και τις έφτασε στη Θράκη, στο Αιγαίο μέχρι και στην Κρήτη”. Μιλά για το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου με στόχο να οδηγηθούμε με πίεση των “μεγάλων δυνάμεων” σε συζήτηση για αλλαγή του καθεστώτος στο Αιγαίο.

πηγη