Μετά φόβου… πρεμιέρα Πτωχευτικού

Η εκκίνηση τη Δευτέρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η επανέναρξη των πλειστηριασμών αυτόν τον μήνα και η επικείμενη εφαρμογή από τον Ιούνιο για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας ● Αναπόφευκτη πλέον η συζήτηση για την ελάφρυνση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, παρά τις αρνήσεις της ΕΚΤ.

Τα δύο κορυφαία θέματα που απασχολούν τις τράπεζες, την κοινωνία και την κυβέρνηση είναι τα «κόκκινα» δάνεια και η χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς η πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη στην προσπάθεια μείωσης του τεράστιου αποθέματος προβληματικών δανείων την ώρα που η ανάγκη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ρευστότητα ώστε να επιβιώσουν γίνεται επιτακτική. Ωστόσο και τα δύο θέματα έχουν πολλά κεφάλαια με διαφορετικές αναγνώσεις.

Στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων, για τις τράπεζες η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου -τη Δευτέρα 1η Μαρτίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και από την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις- και η επανέναρξη των πλειστηριασμών το νωρίτερο στις 15 Μαρτίου αποτελούν «καλά νέα». Από την άλλη πλευρά, για τους δανειολήπτες αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα αγχωτικές και επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας καταδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας είναι εκτός τόπου και χρόνου, αν και η εφαρμογή του μετατέθηκε και δεν μπήκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Αρτεμις Σπηλιώτη

πηγη