Κροατία: Χείρα βοηθείας από την Τουρκία στις σεισμόπληκτες περιοχές

Κροατία: Χείρα βοηθείας από την Τουρκία στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επισκέφθηκε την πόλη της Petrinja την Παρασκευή λέγοντας ότι η Τουρκία, η οποία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που απέστειλε βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Κροατία, ήταν πρόθυμη να συνεχίσει τη βοήθειά της σε αυτήν την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Gordan Grlić Radman ευχαρίστησε την Τουρκία για την άμεση ανταπόκριση και την παροχή γενναιόδωρης ανθρωπιστικής βοήθειας

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό της 29ης Δεκεμβρίου, ο οποίος έπληξε την κομητεία Sisak-Moslavina, οδήγησε στο θάνατο επτά ανθρώπων και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, η Τουρκία έστειλε 272 θερμαντήρες και 480 σκηνές στην πληγείσα περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι όταν η Σμύρνη επλήγη από σεισμό μεγέθους 7,0 ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες θύματα, ο υπουργός Grlić Radman επικοινώνησε αμέσως μαζί του για να προσφέρει βοήθεια.

«Με αυτήν την παρτίδα κατανόησης και φιλίας, θέλαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα σας βοηθήσουν,» είπε ο Cavusoglu. Διαβίβασε την ετοιμότητα της Άγκυρας να βοηθήσει την Κροατία σε μελλοντικά έργα ανοικοδόμησης σε αυτόν τον τομέα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος προσέθεσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή περιοχή και έχει αποκτήσει εμπειρία στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών των καταστροφών.

«Μοιραστήκαμε αυτό το πεπρωμένο μαζί σας με θλιβερό και λυπηρό τρόπο,» είπε ο Cavusoglu.

Η Άγκυρα απέστειλε 10 εμπειρογνώμονες από την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) στην Κροατία.

Επιπλέον, παραδόθηκαν 200 κοντέινερ προκατασκευασμένων κατοικιών από την Τουρκία στην Κροατία, σύμφωνα με τον υπουργό Tomo Medved, επικεφαλής της ειδικής ομάδας που ασχολείται με την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 29ης Δεκεμβρίου.

Ο Medved εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λέγοντας ότι ήταν σίγουρος ότι η Κροατία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να καλλιεργούν τη φιλία τους.

Στον οικισμό προκάτ Šešerin, ο Cavusoglu παρέδωσε τα κλειδιά των δωρισμένων κοντέινερ.

Ο Grlić Radman περιέγραψε τη δωρεά ως μια ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης για τις σχέσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με τον Cavusoglu να τονίζει ότι συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση μεταξύ Τουρκίας, Β-Ε και Κροατίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Cavusoglu συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković.

Ο Cavusoglu είναι ο πρώτος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Κροατία σε 12 χρόνια.

Η τουρκική βοήθεια περιλάμβανε επίσης τη δωρεά 500 κουβερτών, προϊόντων προσωπικής υγιεινής και τροφίμων, καθώς και οικονομική βοήθεια από αρκετές τουρκικές εταιρείες.

πηγη /ibna