«Δεν πιστεύω πως μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό»

«Δεν πιστεύω πως μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό»

Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021. EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ25.02.2021, 12:20Ενημερώθηκε στις: 25.02.2021, 15:42

Στον ίδιο τον πρωθυπουργό επέρριψε τις ευθύνες για την υπόθεση Λιγνάδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του «ρεσιτάλ υποκρισίας» και θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν στην πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κίνηση του πρωθυπουργού να φέρει στη Βουλή συζήτηση «για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου» ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την πραγματική ουσία της υπόθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρηματολογεί σχετικά από το βήμα του Κοινοβουλίου, τονίζοντας με νόημα πως μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα πρέπει «να γίνει κανόνας το θάρρος και όχι η συγκάλυψη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πύρινο λόγο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κατηγόρησε πως «κατέβασε το επίπεδο» και είπε πως βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και σε «ένα σκάνδαλο απόπειρας συγκάλυψης»

Έχοντας πάντα στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν υπήρξε «καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης, καμία συγνώμη για τις παραλείψεις» και σχολίασε επικριτικά την απουσία της Λίνας Μενδώνης από το υπουργικά έδρανα της Βουλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αρχή της εβδομάδας, τόνιζε πως οι «κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί μέσα στη Βουλή δεν θα κρύψουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού στην επιλογή και τη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου» και σήμερα, από το βήμα της Βουλής αναρωτήθηκε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει με τέτοιο πάθος την υπουργό Πολιτισμού. «Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό;» αναρωτήθηκε σπεύδοντας αμέσως να υπογραμμίσει «εγώ δεν πιστεύω πως μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στα αγόρια και στα κορίτσια που υπήρξαν θύματα κακοποίησης και τόλμησαν, «στα αγόρια και στα κορίτσια που κουβαλούσαν ένα βάρος και τόλμησαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να δείξουν τις πληγές τους. Γιατί βρήκαν την δύναμη και ύψωσαν την φωνή τους και ύψωσαν ένα φράγμα απέναντι στην σιωπή και στην συγκάλυψη, προστατεύοντας εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια για το μέλλον».

Σε μια αποπροσανατολιστική συζήτηση που στήθηκε στη βουλή με ευθύνη του Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τονίσει «εδώ δεν δικάζουμε, η Δικαιοσύνη έχει το λόγο» υπάρχουν όμως «πολιτικές ευθύνες και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης» όπου το «σκάνδαλο Λιγνάδη» να παρουσιαστεί σαν ένα θέμα «για το τίποτα».

Εξαπολύοντας και πάλι τα βέλη του κατά του πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην προστασία και στήριξη της Μενδώνη «παρά την κατακραυγή» επειδή «ξεκόλλησε τις μεγάλες επενδύσεις». Και πρότεινε ειρωνικά: Να φύγει από το υπουργείο Πολιτισμού και να μετακομίσει σε αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά περιέλαβα και την υπουργό Πολιτισμού καταλογίζοντας ευθύνες στη Λ. Μενδώνη για «καθυστέρηση των διαδικασιών» που «έδωσαν χρόνο στον Λιγνάδη». Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με καθυστέρηση 15 ημερών, είπε αναφερόμενος στη μηνυτήρια αναφορά για μη παραγραμμένα αδικήματα ρωτώντας αν οι αποφάσεις πάρθηκαν από την ίδια την υπουργό.

Η κυρία Αγαπηδάκη

Στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στο θέμα της συζήτησης που προκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης: «Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο διαδίκτυο υπάρχει ένα κλίμα αρνητικό -που το καταδικάζουμε όλοι μαζί. Αλλά το ότι στο διαδίκτυο αναδεικνύονται μία σειρά από δύσκολα ζητήματα δεν το αναφέρατε καθόλου» και σημείωσε ότι θέματα όπως «η επιδότηση στους επιστήμονες με το «σκοιλ ελικικου», ακόμη και η φωτογραφία στην Πάρνηθα, η επίσκεψη στην Ικαρία, δεν βγήκαν από τα μεγάλα κανάλια αλλά από το διαδίκτυο».

Επανήλθε στο ζήτημα της συνεδρίασης και ρώτησε ξανά τον πρωθυπουργό «γιατί δεν αποπέμπει τη Λίνα Μενδώνη» και ακολούθως υποστήριξε: «Η ουσία του ζητήματος είναι ότι στις 6 του μηνός είχαμε δημόσια καταγγελία από το Νίκο Σ. κατά του Δημήτρη Λιγνάδη. Η κυρία Μενδώνη βγήκε στις 8 του μηνός και είπε ότι «ο κ. Λιγνάδης δεν άντεξε το κλίμα των φημών και υπέβαλε την παραίτησή του». Την ίδια μέρα είπε ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για Λιγνάδη. Ενώ από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τον χώρο των καλλιτεχνών υπήρχε το ερώτημα γιατί δεν προχωράτε σε ενέργειες; Και ενώ ο δικηγόρος του Νίκου Σ., ο κ. Βλάχος είχε πάει στην εισαγγελία και ζητούσε από τη Δικαιοσύνη να κινηθεί. Δεν τις ακούσατε αυτές τις δηλώσεις; Και στις 15 του μηνός ο κ. Ταραντίλης έλεγε κομπιάζοντας ότι «ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους». Η κυρία Μενδώνη είπε ότι «ο κ. Λιγνάδης είναι επικίνδυνος και εξαπατηθήκαμε». Ποιος εξαπατήθηκε και ποιος τον διόρισε στο Εθνικό; Η κ. Μενδώνη είπε ότι δεν τον ήξερε. Ποιος τον διόρισε, είδε φως και μπήκε;».

Απάντησε και για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης και επέστρεψε τις κατηγορίες ξεκινώντας από την κυρία Αγαπηδάκη: «Θελήσατε να μου επιρρίψετε την ευθύνη για δηλώσεις στελεχών και για τις αναφορές στο διαδίκτυο. Δεν έχετε πει κουβέντα για τη μέγιστη αθλιότητα του κ. Χρυχοχοΐδη που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 άτομα στο Μάτι. Την ίδια στιγμή επιλέξατε να μην σας συνοδεύει η κυρία Μενδώνη αλλά η κυρία Αγαπηδάκη. Δεν την γνωρίζω, και θέλω να με ενημερώσει για τη δουλειά της με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αν καταδέχεται να συνομιλεί με εγκληματικά ανήθικους». Θύμισε παλαιότερες αναρτήσεις της κυρίας Αγαπηδάκη στο διαδίκτυο: «Μία ανάρτησή της ήταν: «Ας πούμε ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δολοφόνοι», «Τσίπρα εμείς θέλαμε να φύγετε με εκλογές, εσύ λύσσαξες να γνωρίσεις τα καμαράκια του Κορυδαλλού», «Αλέξη είσαι εγκληματικά ανίκανος»». Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Πάτε καλά; Προφανώς δεν έχετε εικόνα τι έχετε μαζέψει δίπλα σας. Έρχεστε εδώ και μας κάνετε μαθήματα. Θέλετε να αναφερθούμε στα τρολ του διαδικτύου; «Έτσι κυβερνούσε το δολοφονικό παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ», έγραφε ο κ. Ρωμανός, το άλλο αστέρι ή «έχουμε να κάνουμε με συμμορία, με συνωμοσία βενεζουαλοποίηση». Δεν μιλάμε για δημοσιογράφους, αλλά για στελέχη σας. Αυτοί είσαστε κ. Μητσοτάκη. Που ήλθατε και είπατε στη Βουλή αυτά που έγραφε το Μακελειό, ότι η οικογένεια Τσίπρα έκανε δουλειές με την Χούντα». Θύμισε και τα τελευταία δημοσιεύματα «για την βίλα του 1.000.000 των κ. Παπαχρήστου και Κουρτάκη τα οποία στήριζε με ανακοινώσεις της η ΝΔ».

Κλείνοντας, επανήλθε στο αίτημα για αποπομπή της Λίνας Μενδώνη: «…Ακόμη και στελέχη της ΝΔ ζητούν την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη… Κρατήστε την, αλλά θα είναι απέναντί σας οι δυνάμεις της κοινωνίας, δυνάμεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο ακόμη και φωτισμένοι άνθρωποι της Δεξιάς».

πηγη