Νυχτερινή πορεία και αντιδράσεις στο Ηράκλειο κατά των νέων μέτρων

Νυχτερινή πορεία και αντιδράσεις στο Ηράκλειο κατά των νέων μέτρων

Το πανό που κρεμάστηκε στα τείχη του Ηρακλείου21.02.2021

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο της απαγόρευσης μετά τις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ηράκλειο από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η πορεία ξεκίνησε στην 7 μ.μ. (μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας) από την ΠλατείαΚορνάρου και κινήθηκε στις γειτονιές του Ηρακλείου.

Σε σχετική ανακοίνωση της συλλογικότητας «Πνεύμα Αντιλογίας * Ηράκλειο» αναφέρεται: 

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Σήμερα Σάββατο 20/2/21, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων στο Δήμο Ηρακλείου, έγινε η πρώτη έμπρακτη αμφισβήτηση του κυβερνητικού παραλογισμού που μας θέλει σπίτι από τις 6 για το καλό μας…

Στις 7 το βράδυ πραγματοποιήθηκε μίνι πορεία 60+ ατόμων που ξεκίνησε πίσω από την Πλατεία Κορνάρου, κινήθηκε μέσω στενών δρόμων στο Λάκκο και κατέληξε στην Αγία Τριάδα. 

Η πορεία καλέστηκε αυθόρμητα Παρασκευή βράδυ με πρωτοβουλία ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, σαν μια πρώτη αντανακλαστική κίνηση αντίστασης και καθόλη τη διάρκεια της δεν σταμάτησαν να φωνάζονται συνθήματα με ένταση και παλμό! Ενδεικτικά: 

– «Στο δρόμο – στο δρόμο – να σπάσουμε τον τρόμο»
– «Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να τους δώσεις, συγκρούσεις, πορείες, απαλλοτριώσεις»
– «Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73»
– «Από τις ευθύνες σας για την πανδημία, δεν θα σας γλιτώσει καμιά αστυνομία»
– «Δεν έχουμε λεφτά να βγάλουμε το μήνα, γι’ αυτό θα το φωνάζουμε σκατά στην καραντίνα»
– «Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές»
– «Απεργία πείνας μέσα στην καραντίνα, αλληλεγγύη στο Μήτσο Κουφοντίνα» 

Τα νέα μέτρα (όπως και σχεδόν όλα τα προηγούμενα) υποτίθεται ότι αποσκοπούν στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά στην ουσία αποτελούν πραγματοποίηση των κρυφών ονείρων των νεοφιλελεύθερων φασιστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εξουσία: είναι πλέον σαφές ότι η πανδημία αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους ιδεολογικούς απόγονους των χουντικών, ώστε να επιβάλουν τις ακραίες πολιτικές τους φαντασιώσεις με συνοπτικές διαδικασίες: δουλειά και σπίτι, σπίτι και δουλειά, αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν και γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ξεκάθαρο. 

Να μην το δεχτούμε!

Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση: https://www.facebook.com/v9.0/plugins/video.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Dfd3fa4eabd6c54%26domain%3Dwww.efsyn.gr%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.efsyn.gr%252Ff2528f2039e57f8%26relation%3Dparent.parent&container_width=731&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100006692851198%2Fvideos%2F2934027756830291&locale=en_US&sdk=joey

Και πανό στα τείχη του Ηρακλείου

Το πρωί του Σαββάτου στα τείχη του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, δίπλα στον τάφος του Νίκου Καζαντζάκη κρεμάστηκε πανό διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα. Σε σχετικό κείμενο που συνοδεύει τη δράση αναφέρεται: 

«Σήμερα επιβάλλεται αυστηρό lockdown και το παράλογο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18.00 και στο Ηράκλειο.

Θεωρούμε ότι τα ήδη ληφθέντα μέτρα αποσκοπούν σε κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς που οι κοινωνίες δεν αποδέχονται κι οι οποίοι με αφορμή την επιδημία τείνουν να εγκαθιδρύσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως μόνιμη κανονικότητα.

138 χρόνια μετά την γέννηση του (18/02/1883) το έργο του Ν.Καζαντζάκη παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Ο ίδιος στην εποχή του λογοκρίθηκε και δαιμονοποιήθηκε ενώ το μεγαλύτερο έργο του (Η Οδύσσεια) παραμένει ακόμα άγνωστο.

Όποιος αγαπάει την τέχνη με πάθος νιώθει ότι δεν πειράζει πως γεννήθηκε, δεν πειράζει που παλεύει χωρίς βοήθεια μέσα στην αμάθεια, την τεμπελιά και την αδιαφορία της κοινωνίας.

«Φλόγα αθάνατη του ανθρώπου το τραγούδι», ενάντια στον σκοταδισμό και τη λογοκρισία της Τέχνης.

Αλληλεγγύη στον Πάμπλο Χασέλ και σε όλους τους καλλιτέχνες που διώκονται για την τέχνη τους. Η Τέχνη δεν φυλακίζεται!
Αγώνας για τη Γη, την Υγεία και την Ελευθερία.
Δεν είναι η πιο τρανή Αρετή στη Γης ελεύτερος να γίνεις,
παρά άσπλαχνα, άγρυπνα, ακατάλυτα να θες Ελευθερία.
(O, 1171-2, Οδύσσεια)

πηγη