Ηράκλειο: Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ενετικού λιμανιού

Ηράκλειο: Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ενετικού λιμανιού

Την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου από τη δικαιοδοσία των επενδυτών, ζητούν σε κοινή τους επιστολή προς του φορείς της πόλης, σύλλογοι και σωματεία του Ηρακλείου.

Όπως τονίζουν τα σωματεία, το Ενετικό Λιμάνι είναι πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου και δεν πρέπει να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί, αλλά αντιθέτως να προστατεύεται και να διατηρείται.

Τα σωματεία ζητούν την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου από τη δικαιοδοσία των επενδυτών, ως, αφενός, τόπο αρχαιολογικής αναφοράς και μακραίωνης παράδοσης και, αφετέρου, ως σημείο ελεύθερης δραστηριοποίησης των πολιτών του Ηρακλείου.

Επίσης, ζητούν την δημιουργία φορέα διαχείρισης όπου θα αναλάβει τον Ενετικό Λιμένα και θα φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και των ελλιμενισμένων. 

Την επιστολή συνυπογράφουν τα Διοικητικά Συμβούλια:

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΝΕΑΡΧΟΣ»
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  • ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΩΝ ΝΗΣΟΥ ΝΤΙΑΣ

Αναλυτικά η επιστολή:

«Καθώς τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για άμεση εφαρμογή σχεδίων σχετικά με την πώληση του λιμανιού σε επενδυτές, εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με την αλλαγή πολλών παραμέτρων στην χρήση του χώρου, που θα επηρεάσουν αναπόφευκτα το δημόσιο χαρακτήρα του Ενετικού Λιμανιού της πόλης.

Ως Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων και Σωματείων των οποίων τα μέλη του δραστηριοποιούνται  στο Ενετικό λιμάνι επαγγελματικά ή ιδιωτικά, αλλά κυρίως εκπροσωπώντας ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας που πιστεύει ότι Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΑΛΑΣΣΕΤΑΙ, αντιθέτως πρέπει  ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ,  ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ  ΓΕΝΙΕΣ ΑΛΩΒΗΤΗ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, αιτούμαστε:

  1. Την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου από τη δικαιοδοσία των επενδυτών, ως, αφενός, τόπο αρχαιολογικής αναφοράς και μακραίωνης παράδοσης και, αφετέρου, ως σημείο ελεύθερης δραστηριοποίησης των πολιτών του Ηρακλείου.
  2. Την δημιουργία φορέα διαχείρισης όπου θα αναλάβει τον Ενετικό Λιμένα και θα φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και των ελλιμενισμένων. 

Ευελπιστούμε και θεωρούμε αυτονόητο,  στον αγώνα που ξεκινά  από ολόκληρη  την τοπική κοινωνία για τη «διάσωση του Ενετικού λιμανιού» να έχουμε συνοδοιπόρους  τους βουλευτές Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ν. Ηρακλείου και κάθε φορέα και πολίτη καθώς αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους.

Περιμένουμε την ανταπόκριση σας και είμαστε στη διάθεση σας για κάθε βοήθεια στο email: silogosnearchos@gmail.com τηλ: 6951805574».

πηγη