Βόρεια Μακεδονία: Διχάζει το αίτημα για την αναγραφή της εθνικότητας στις νέες ταυτότητες

Βόρεια Μακεδονία: Διχάζει το αίτημα για την αναγραφή της εθνικότητας στις νέες ταυτότητες

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στη Βόρεια Μακεδονία από τις πολιτικές οντότητες εάν η εθνικότητα πρέπει να γράφεται στα νέα δελτία ταυτότητας ή όχι. Για μερικούς είναι απαραίτητο, για άλλους, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην παγκόσμια πρακτική.

Ενώ ο Πρόεδρος Stevo Pendarovski δεν συμφωνεί ότι η εθνικότητα θα πρέπει να υπάρχει στα δελτία ταυτότητας, επειδή λέει ότι δεν είναι σε καμία δημοκρατία στον κόσμο, ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev πιστεύει ότι είναι λογικό μερικές φορές να έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον Πρόεδρο για ορισμένα θέματα, παρόλο που πιστεύουν στις ίδιες αξίες

«Δεν υπάρχει δημοκρατικό κράτος στον κόσμο όπου καταγράφονται εθνοτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Δεν με πειράζει, δεν νομίζω ότι εάν εγκριθεί αυτός ο νόμος με μια τέτοια διάταξη θα διαλύσει το κράτος, ούτε ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες. Προσωπικά, δεν συμφωνώ, αλλά εάν ψηφίσουν με τέτοια μορφή, θα υπογράψω το διάταγμα, αν και δεν συμφωνώ ότι αυτή η λεπτομέρεια πρέπει να υπάρχει στις ταυτότητες», είπε ο Pendarovski.

Σύμφωνα με τον Zaev, είναι καλό που ο πρόεδρος θα υπογράψει το διάταγμα εάν η πλειοψηφία αποφασίσει και εγκρίνει το νόμο.

«Μερικές φορές εμείς που πιστεύουμε στις ίδιες αξίες σε ορισμένες πτυχές διαφοροποιούμαστε και αυτό είναι πολύ λογικό. Ωστόσο, ο πρόεδρος είναι ο πρώτος στη χώρα, αυτό για μένα είναι που αξίζει να προσέξω, συνήθως στην πρώτη συνάντηση θα συζητήσουμε τα επιχειρήματα. Όλες οι εθνοτικές κοινότητες στη χώρα θα ληφθούν υπόψη, αλλά η ιθαγένεια είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι υποχρεωτικό σε όλα τα έγγραφα, και πουθενά δεν απαγορεύεται ή περιορίζεται να είναι εθνοτικός», δήλωσε χθες ο Zaev.

Υπενθύμισε ότι το πολιτικό κόμμα BESA κατέθεσε και υποστήριξε τη νομική πρόταση το 2019 όταν εγκρίθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές και ότι είναι λειτουργεί με συγκεκριμένη λέξη εντός του κυβερνώντος συνασπισμού.

«Το BESA το ζήτησε, έπειτα έδωσαν τα επιχειρήματά τους, στη συνέχεια δημοσίως και ως τότε κυβέρνηση ανακοινώσαμε ότι αυτό είναι αποδεκτό, φυσικά το εξετάσαμε και αυτό είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας Πρεσπών. Η ταυτότητα είναι ένα έγγραφο ταυτοποίησης και σε μια πολυεθνική κοινωνία, όταν οι μικρότερες εθνικές κοινότητες είναι δυνατές, δεν πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί. Η μεγαλύτερη κοινότητα δεν έχει χαθεί, οι Μακεδόνες, οι Αλβανοί, όλοι θα εγγραφούν», είπε ο Zaev.

Τόνισε ότι τα επιχειρήματα επανεξετάστηκαν από τις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων και ελέγχθηκαν μέσω της Συμφωνίας Πρεσπών.

«Είναι σημαντικό να σέβεται πλήρως την ιθαγένεια, όπου βρίσκονται οι Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η εθνική ταυτότητα των Μακεδόνων επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και η Μακεδονική γλώσσα, και δεν υπάρχει απολύτως καμία απειλή για κανένα συμφέρον», δήλωσε ο Zaev.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Hristijan Mickoski  είπε ότι το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι η εθνικότητα να είναι στα δελτία ταυτότητας και στα διαβατήρια και δεν υποστηρίζει το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να αλλάξει με το νέο επίθετο. Για αυτό, όπως λέει, υπάρχει μια περίοδος πέντε ετών που πρέπει να εφαρμοστεί στα προσωπικά έγγραφα ταυτότητας και στα διαβατήρια.

Όσον αφορά την πρόταση για την καταχώριση της ιθαγένειας στα δελτία ταυτότητας, κάλεσε τον Zaev, εάν το θέλει πραγματικά, να υποβάλει η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο νόμο με ευρωπαϊκή σημαία.

«Εάν ο Zaev θέλει πραγματικά να το κάνει αυτό, γιατί να μην το κάνει τώρα και να υποβάλει το νόμο στο Κοινοβούλιο με ευρωπαϊκή σημαία, ώστε να μπορέσω να αναγνωριστώ ως Μακεδόνας. Είναι απολύτως αλήθεια ότι υπάρχει μια σοβαρή παρατήρηση σχετικά με αυτό από έναν πρέσβη από μια γειτονική χώρα», δήλωσε ο Mickoski.

Πιστεύει ότι ο συνασπισμός μεταξύ SDSM και BESA στηρίζεται σε γυάλινα πόδια, επειδή ο Zaev, αφού έλαβε επίπληξη από έναν ξένο διπλωμάτη, απέσυρε όσα συμφωνήθηκαν κατά τη σύναψη του συνασπισμού, το να συμπεριληφθεί δηλαδή η εθνικότητα των πολιτών στις ταυτότητες.

Το Κόμμα Ενωμένοι για τη Μακεδονία (OM) ενημέρωσε με γραπτή δήλωση ότι δεν υποστηρίζει την ένταξη της εθνικότητας στις ταυτότητες και καλεί τους όσους το προτείνουν να επανεξετάσουν αυτήν την πρόταση και να κάνουν καλύτερη ανάλυση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν.

Σύμφωνα με αυτούς, η εθνικότητα είναι ένα ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

«Η ατομική ελευθερία είναι για κάθε άτομο να αισθάνεται και να είναι αυτό που είναι. Ακόμα και στις ομοσπονδιακές πολιτείες και σε χώρες όπου υπάρχουν περισσότερες εθνικότητες, η εθνικότητα δεν γράφεται, είναι ιερό δικαίωμα στην ατομική ελευθερία και τη δημοκρατία», δηλώνουν από το κόμμα «Ενωμένοι για την Μακεδονία».

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, αναμένει συνεπή σεβασμό στη Συμφωνία Πρεσπών και δεν θέλει να σχολιάσει αυτό που λέει η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία.

«Ελπίζουμε και αναμένουμε συνεπή σεβασμό στις διατάξεις της Συμφωνίας Πρεσπών, κάτι που είναι ένα από τα σημεία, τα κριτήρια που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σε τακτική ενημέρωση με δημοσιογράφοι.

Ερωτηθείς για το αίτημα της VMRO-DPMNE να μην συμπεριληφθεί το επίθετο «Βόρεια» στις ταυτότητες, ο Παπαϊωάννου είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει «τι λέει η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία».

«Αυτό που θέλω να πω είναι αυτό που είπε ο Νίκος Δένδιας όταν ο Bujar Osmani ήταν εδώ. Φυσικά, ελπίζουμε και αναμένουμε συνεπή συμμόρφωση με τις διατάξεις της Συμφωνίας Πρεσπών, κάτι που είναι ένα από τα σημεία, τα κριτήρια που αναφέρονται στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τι λέει το VMRO σε αυτήν την περίπτωση, είπε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών./ibna By Nezavisen Vesnik / Published on: February 19, 2021

πηγη