«Κουρέματα» πολλών ταχυτήτων στα ενοίκια Μαρτίου

«Κουρέματα» πολλών ταχυτήτων στα ενοίκια Μαρτίου

Μάριος Χριστοδούλου

Τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις από τους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού απαλλάσσονται στο 100% από την πληρωμή ενοικίων τον Μάρτιο. ● Οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά παραμένουν πληττόμενες θα καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για ακόμη έναν μήνα, ενώ την ίδια έκπτωση θα έχουν τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.Ακολουθήστε μας στο Google news 

Πολλών ταχυτήτων τα «κουρέματα» σε επαγγελματική, κύρια και φοιτητική στέγη, στην αγορά των ενοικίων, ενώ ανάλογο είναι το σκηνικό και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν μηδενικά μισθώματα, οι κλάδοι που πλήττονται και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή έχουν έκπτωση 40%, ενώ 80.000 ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα δεν θα έχουν καμία αποζημίωση από το ελληνικό κράτος.

Μετά την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις από τους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού απαλλάσσονται στο 100% από την πληρωμή ενοικίων τον Μάρτιο.

Μάλιστα εξετάζεται επέκταση του μέτρου και για τον Απρίλιο, αλλά αυτό θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην οικονομία. Πάντως, όπως προοιωνίζονται τα στοιχεία με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, ορισμένοι κλάδοι όπως η εστίαση θα αργήσουν να ανεβάσουν ρολά.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά παραμένουν πληττόμενες θα καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για ακόμη έναν μήνα.

Την ίδια έκπτωση θα έχουν τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για το σπίτι του παιδιού τους που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την πλευρά τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν πιστωθεί οι αποζημιώσεις που παρέμεναν σε εκκρεμότητα για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα θα τρέξουν οι πληρωμές για τα μισθώματα του Δεκεμβρίου. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν από το κράτος στο 60% του αρχικού μισθώματος.

2. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκίνησε την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε περίπου 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει δηλώσεις Covid μισθωμάτων από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί από το κράτος. Με το νέο «ραβασάκι» ενημερώνονται για τον λόγο για τον οποίο «κόπηκαν» από την κρατική ενίσχυση, αφού από τις 338.528 διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι:

● Πολλές περιπτώσεις αφορούσαν υπεκμισθώσεις ακινήτων με τους ιδιοκτήτες να είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» της υπόθεσης.
● Σε 45.783 δηλώσεις διαπιστώθηκε ότι ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος.
● Σε 28.981 δηλώσεις δεν υπήρξε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο.
● Σε 4.791 δηλώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση.

Το τοπίο με τα ενοίκια του Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:

Μηδενικά Ενοίκια: απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο:

● Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.).
● Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
● Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.
● Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

Λιανεμπόριο: απαλλάσσονται στο 100% από το ενοίκιο του Μαρτίου και οι επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο.

Πληττόμενες ανοιχτές επιχειρήσεις: το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40%. Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Εργαζόμενοι: οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και τον Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

πηγη